'Et ithalatına gerek yok'

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Kurban Bayramı yaklaşırken et ithal lobilerinin yeniden "hortladığını" belirterek, "Et fiyatları yükseldi, yeterli kurban yok' diyerek ithalat kapısı açmaya çalışıyorlar ve hayvan ithali yapmak istiyorlar" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SAKARYA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Sakarya Ziraat Odasında düzenlediği basın toplantısında, et fiyatlarının makul düzeyde olduğunu söyledi. 

"Üreticim kuraklıktan dolayı saman bulamıyor" diyen Bayraktar, şöyle konuştu: 

"Kurban Bayramı yaklaşırken et ithal lobileri tekrar hortladı. 'Et fiyatları yükseldi, yeterli kurban yok' diyerek ithalat kapısı açmaya çalışıyorlar ve hayvan ithali yapmak istiyorlar. Yem bitkileri fevkalade pahalanmış ama kimse yem fiyatlarına bakmıyor. Maliyet arttığı için et fiyatları artıyor. Yoksa üretimde artış var. Onun için hükümetimizden hayvancılar için kaba ve kesik yemdeki KDV'nin yüzde 8'den yüzde 1'e çekilmesini talep ediyoruz. Et fiyatlarının aşağıya çekilmesini istiyorsak üstümüzdeki vergi yükünün kaldırması lazım. Bunu yapmadığımız taktirde et fiyatlarının düşme şansı olmadığı gibi, ithalat kapısı açarsak zaten yüksek maliyetli üretim yapıyoruz, Allah korusun, üretime büyük darbe vururuz.  

Üretimi bir daha ayağa kaldırma şansımız olmaz, ithalatçı olmaya devam ederiz. Et ithalatını şu an için açmamız üreticimize ve et üretimine çok büyük darbe olur."  

Fındık fiyatları 

Fındık fiyatlarına da değinen Bayraktar, fındığın kilogramının Doğu Marmara'da 12, Doğu Karadeniz'de 13 lira civarında olduğunu anlattı. 

Bayraktar, fiyatların yükselmesini "alivre satış" yapanlar ve ihracat firmalarının TZOB fındık rekolte tahminlerine bağladıklarını ifade ederek,  "TZOB fındık fındık rekoltesini düşük gösterdi, dolayısıyla fındık rekoltesi bu kadar değil, fiyatlar da yükseliyor' dediler ve fiyatların yükselmesinden de rahatsız oldular" şeklinde konuştu. 

Rekolte tahminlerinin TZOB tarafından her yıl yapıldığını anımsatan Bayraktar, "Stokları üretim rakamlarına dahil etmiyoruz. Toprak Mahsulleri Ofisi ve FİSKOBİRLİK'in elindeki 700 bin ton fındık, 2099 yılından bugüne kadar bitti. Şu an, stoksuz yıldayız. Alivre satış yapanların bu manada telaşlarını anlıyoruz çünkü doğal afet olmasaydı 550 bin ton fındık bekliyorlardı ama doğal afet olunca, fındığın rekoltesi 371 bin tona düştü. Bundan da rahatsız oldular çünkü fındığı dalında sattılar daha önce. 550 bin ton rekolteye göre de piyasada oluşacak fındık fiyatlarının üzerinden satış yaptılar. Şimdi, bir kısmı battı, bunun faturasını da TZOB'a çıkarmaya çalışıyorlar" değerlendirmesinde bulundu. 

Bayraktar, alivre satış ve İhracat firmalarının TZOB'u hedef alan açıklamalar yaptığına dikkati çekerek, sözlerini şöyle tamamladı: 

"Bu açıklamalardan fevkalade rahatsızız. 'Ziraat odaları fiyatlarla oynamaktan, fiyatlarla uğraşmaktan başka bir iş yapmıyor' diyorlar. Ziraat odaları, alan bazlı destekler için büyük mücadele veriyor. Biz 2012 yılında hükümet nezdinde yaptığımız girişimler sonucu alan bazlı desteklerin 2014'e kadar uzatılmasını sağladık, hatta 2014 yılından sonra alan bazlı desteklerin devamını istiyoruz. Bunu yaparken fındık sektöründe ekmek yiyen, ticaretini yapan bazı ihracatçılar ve alivreciler neredeydi? Fındık fiyatlarının da çiftçimizin dikkatli olması halinde bir miktar daha yükselmesini bekliyoruz. Bundan Sakarya karlı çıkacaktır ama Doğu Karadeniz'de fındık olmadığı için oradaki üreticilerimiz bu durumdan çok fazla istifade edemeyecektir."  

Bu konularda ilginizi çekebilir