'Fiber'le akıllı ev 'kutu'ya sığacak

Hızlı internet, elektrik gibi, evlere ulaştıktan sonra yaşam alışkanlıklarını da değiştirecek. Sektörde zorlaşan gelir büyümesinde kilidi ‘akıllı ev’ çözümleri ile aşmayı planlayan TTNET, 2013’te bu alanda bir devrime hazırlanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


Özlem ERMİŞ BEYHAN

İSTANBUL - Fiber internet servislerine büyük yatırım yapan TTNET, şimdilerde bu hızın imkan vereceği yeni hizmetleri de sunabilmeyi ve böylece son dönemde sektörde zorlaşan hızlı büyümenin kilidini açmayı hedefliyor. Bu noktada odak ‘akıllı ev’ uygulamalarında.

TTNET Genel Müdürü Tahsin Yılmaz, akıllı ev teknolojisine dönüşüm için 2013 yılını tarih olarak veriyor. TTNET bu amaçla global iş ortakları ile görüşmelerini tüm hızıyla sürdürüyor.
“Büyüme sektörümüzde çok zorlaştı. Gelir büyümesini çift haneli yapabilmek çok zor. Kârlılıklar azalıyor” diyor Tahsin Yılmaz.

TTNET olarak geniş banttaki büyüme oranlarının geçen yıl itibarıyla yüzde 18, toplamda ise büyümelerinin yüzde 10 seviyesinde  olduğunu anlatıyor. “Sektöre komple bakacak olursak ses haberleşmesinde bence rekabet bitti. Mobil sektörde bir rekabet var ama o kim kimin abonesini alsın şeklinde kısır bir döngü... Bunu rekabet olarak görmüyorum. Yeni servis yok, durağanlık var, rekabet artık datada. Burada sağlıkta örneğin, eğitimde servisler üretmemiz lazım bizim. Örneğin gideceğiz bir kurumun, bir okulun, bir hastanenin tüm iletişim hizmetlerini vereceğiz, iş ortakları ile komple çözümler geliştireceğiz. İş ortakları, o ekosistem çok önemli. Rekabet artık datada ve komple iletişim hizmetlerini sunabilme noktasında olacak. Servisler kısmında işbirliği olabilir, satın alma olabilir, büyümek durumundasınız.”

Eve geldiğinizde çamaşırınız yıkanmış, tv'niz açılmış olacak

Yılmaz’a göre rekabet bundan sonra global oyunculardan gelecek. “Biz altyapıyı kuruyoruz, yatırım, lisans paraları veriyoruz, şu an Google, Facebook gibi global oyuncular bu altyapıları bir kuruş ücret vermeden kullanıyorlar. Bu dünyada çok büyük bir tartışma. Bunun böyle devam etmesi mümkün değil” diyor. Ona göre TTNET gibi operatörlerin bundan sonraki “en büyük challenge’ı” bu global şirketlerle rekabet olacak.

Burada strateji, erişimi sağladıktan sonra yeni servislerle rekabet etmek... TTNET Genel Müdürü, bu perspektiften bakarak önümüzdeki birkaç yıl için çizdikleri stratejiyi şu sözlerle anlatıyor:
“Biz bu yıl evlerin, iş yerlerinin internetini fibere taşıyoruz. Bunu yaptığınızda internet hızını çok artırabiliyorsunuz. Şu anda 6 milyon hanedeyiz. Fiber internet götürdükten sonra bu evleri akıllı ev haline getirebiliyorsunuz. Elektrik geliyor evinize, televizyon bağlı, buzdolabı bağlı, her şey bağlı. Fiber geldiğinde internet bağlı, Tivibu ile televizyonları bağladık. Güvenlik kameralarını, elektrik lambalarını bağlayacağız, çamaşır makinesi, buzdolabı, onlar da akıllı olacak artık. Perdeleri açıp kapatacağız. Akıllı ev konseptine hazırlık var. 2013 yılında bu çok yoğun biçimde gündemimize gelecek.
Şu anda arkadaşlarımız çalışmalarını yapıyorlar, bir kutu koyuyorsunuz evinize, cep telefonu trafiğini topluyor, trafik evinizin içindeki fiberden akıyor. Oğlum eve girdiğinde bana mesaj geliyor, çıktığı zaman otomatik mesaj geliyor. Kendi hayatımı özelleştiriyorum. Tivibu’da tableti uzaktan kumanda gibi kullanıyoruz. Bunun gibi evdeki ihtiyaçlarımı programlayabileceğim. Belirli bir saatte klima açılacak, eve girdiğimde TV kendiliğinden açılacak ve şu kanal gelecek.
Kaçırmıştım Muhteşem Yüzyıl’ı o açılacak. Çamaşır makinesi çalışacak. Cihazlar sizin verdiğiniz komutlarla önceden çalışmaya başlayacak.”

Yılmaz, bu noktada İstanbul’daki kentsel dönüşümün akıllı ev açısından bir fırsat olduğunu vurguluyor. “Yapılması planlanan 5-6 milyon ev akıllı olarak planlanırsa bu dönüşüm çok daha hızlı olur. Devletle, inşaat şirketleri ile bu süreçte iletişim halinde olacağız, altyapı buna uygun olarak planlanırsa akıllı binalara dönüşüm çok hızlı gerçekleşir” diyor.

Başarı hikayelerini inceleyip global 'iş ortaklığı' kuracak

Fiber internet erişimini tüm Türkiye’de  yaygınlaştırabilme amacıyla çalışmalara 81 ilde başladıklarını anlatan Tahsin Yılmaz, fiber dönüşümün ardından akıllı ev dönüşümünün başlayacağını vurguluyor.

Her yeni teknoloji yanında ekosistemi de  ortaya çıkarıyor. Tahsin Yılmaz, “Akıllı telefonlar nasıl uygulamaların gelişmesini beraberinde getirdi, fiberle birlikte ev ortamında yeni işbirlikleri ve hizmetler olacak. Biz başka şirketlerle bu tip işbirlikleri geliştireceğiz. Şu an büyük iş ortakları ile bunların çalışmasını yapıyoruz, dünyada kim hangi uygulamaları yapmış, bunları inceleyip o firmalarla görüşme halindeyiz. Fiber dönüşümün üzerine bunu bina edeceğiz” bilgisini veriyor.

TTNET bu yıl Akıllı Evim paketi ile telefon, internet, televizyon faturasını aynı pakete soktu. Bunun ardından gelecek akıllı ev çözümleri de stratejinin devam ayağı olacak.

TiVibu ile 1 milyon abone oldu hedef kitleye reklam başlar

TTNET 6.1 milyon müşterisiyle DSL’de dünyada ilk 10 servis sağlayıcı şirket arasında. Türkiye’de 35 milyon kişi düzenli internet kullanıyor. Kişi başı kullanım 25 gigabayt seviyesinde. İnternet kullanımında dünyada ilk 3 içinde Türkiye, haftada 32-33 saat kişi başı internet kullanımı söz konusu. “Ve burada hep artış var” diyor TTNET Genel Müdürü Yılmaz. “Biz Tivibu’da 1 yılda 1 milyon aboneye ulaştık. Avrupa liginde henüz ciddi seviyede değiliz ama tahmin ediyorum yıl sonunda bir atılım yapacağız” diyor.

Tivibu, TTNET’in yeni hizmet yaratma stratejisinin ürünü. “1 yılda 1 milyon abone ile dünyada bu alanda en hızlı büyüyen operatör ödülü aldık. Demek ki TTNET kendine yeni bir kulvar açabiliyor.... Türkiye’de TTNET yine lider olduğu yeni bir alan ortaya çıkardı. Bizim amacımız bu. 73 ildeyiz, büyük talep var, 81 ile çıkaracağız.. Şu an günde 1000 bağlantı yapıyoruz. Sosyal TV uygulamamız da alışkanlıkları kökten değiştiren bir şey. İzlediğim bir kanalı beğenebiliyorum, size tavsiye edebiliyorum, tartışma programında sorulan soruyu yanıtlayarak ankete katılabiliyorum. Bu TV’nin hangi ilde kimler tarafından izlendiğini de ortaya koyuyor. Hedef kitleye dönük reklamcılığın önünü açacak bir uygulama bu. Reklam veren reklamın hitap ettiği segmenti seçecek, biz reklamı oraya taşıyacağız.”

Bulut Bilişimde çiftlik kurup KOBİ'lere uzanacak

Bulut bilişim de TTNET’in önümüzdeki dönem büyümeyi planladığı alanlardan biri olacak. Bu noktada KOBİ’ler üzerinde odaklanılacak. Bulut Bilişim alanında yeni bir atılıma hazırlanan TTNET Genel Müdürü, “Biz diyoruz ki sayıları 2 milyona ulaşan KOBİ’lere: Bizim gibi telekom şirketleri dev çiftlikler kurarlar, siz de cüzi ücretlerle bu bulut bilişim çözümlerine abone olabilirsiniz. Çok yakında bu alanda bir açılım yapacağız. TTNET İşyerim paketimizde 800 bin müşterimiz var, bunun üzerine bulut bilişim çözümlerini de ekliyor olacağız” diyor.

Steve Jobs’tan çok etkilendim

“Steve Jobs’un kitabını okudum. Hakikaten etkilendim. Meslek hayatım hep bilişimde geçti. Türk Telekom, Turkcell, Telsim, Aycell, Nokia ve burası... Telsim’deyken , GPRS’i devreye alan özel ekipteydim, dünyada bunu yapan üçüncü ekiptik. Bana o gün iPad olacak, şunları yapacaksın deselerdi hayatta inanmazdım. Apple’ın yaptığı muazzam bir dönüşüm, anlıyoruz ama bence hâlâ tam olarak idrak edemedik. Bir de Outliers diye bir kitap vardı, ondan da çok etkilenmiştim, başarılar hakikaten tesadüf değil.”

TIR’la esnafın ayağına gidip eğitimler verecek

“Bilgisayarlaşma oranı ile internet penetrasyonu arasında bir korelasyon var. 5-6 puan geriden gelir internet. Türkiye’de bilgisayarlaşma oranı yüzde 45’lerdeyse internet  de yüzde 40’lardadır. Bunun için geçtiğimiz iki yıl ciddi bilgisayar kampanyaları yaptık. Bir dönem öyle bir hale geldik ki ciddi büyüklükte bir bilgisayar satıcısı haline geldik. Mümkünlü kampanyamızla biz bir eğitim projesine imza attık aslında. ‘Sen bakkal da olsan, kasap da olsan internete ihtiyacın var’ dedik. Şimdi yeni bir projemiz var, bir TIR’ımız olacak, Türkiye’yi dolaşacak, bazı şirketlerle birlikte esnafa, ev kadınlarına eğitimler vereceğiz.”

Sınırlarımızı mutlaka aşmalıyız bölgesel açılıma başlamak şart

France Telecom, Orange’ın kaç ülkede faaliyeti var. Bizim de bölgesel açılımlara başlamamız gerekiyor. Kuzey Irak, Balkanlar, Orta Asya... Sınırlarımızı mutlaka aşmamız lazım. TT Grubu herhangi bir yere giderse biz de gideriz. Bence Türkiye dışına çıkmalıyız. Türkiye, bölgesinde büyüme eğiliminde bir ülke, şirketlerin de buna eşlik etmesi lazım. THY bu anlamda çok güzel bir örnek. Türk Telekom’un Lokum ile ADSL’e girmesinde niyet interneti milyonlarla tanıştırmak. Giriş bariyerlerini kaldırmanın maliyetini Türk Telekom gibi bir şirket kaldırabilir.
160 milyar dolarlık bir hedef var sektörümüzün 2023’te. Bilişim cirosu, IT şirketleri dahil. Şu an 35 milyar dolarlar seviyesinde. Orada hızlı koşmamız gereken bir alan var. Müşterilerin entelektüel seviyesi çok arttı “Hızlı büyümeye adapte olabilmek çok önemli. Müşterilerin entelektüel seviyesi artık çok arttı, talepler, beklentiler çok yükseldi. Milyonlarca müşteriye sahip olunca her segmentten müşteriniz oluyor. Onların taleplerini karşılamak için daha çok çalışmanız gerekiyor.
Gün gelecek her evde internet olacak. Dolayısıyla hâlâ gidecek hane sayısı oldukça fazla. Türkiye’de 20 milyonun üzerinde hane varsa, gidilecek hâlâ yol var anlamına geliyor. Şu an toplamda 7 milyona yakın haneye ulaşılmış durumda.”

FATİH Projesi’nde içerikle ilgileniyoruz

FATİH Projesi Türkiye için büyük bir devrim olacak. Biz, içerik kısmı ile ilgili hazırlık yapıyoruz. Cihaz boyutu ile ilgilenmiyoruz.

Filtreyi 100-110 bin civarında abonemiz tercih etti. İlk internet bağlantısını o paketle alan müşterilerimiz var. O konu çok esnek, istediğiniz pakete geçebiliyor, değiştirebiliyorsunuz.

Biz ADSL’de lideriz, dünyada ülkelere baktığınızda 3G girdikten sonra DSL pazar payını bu kadar muhafaza edebilen şirket sayısı çok azdır. TTNET bunlardan bir tanesidir ve bu çok büyük bir başarıdır.

TTNET, legal müzik yayınında bir referans noktası oldu. 3 milyondan fazla şarkı var. Halil Sezai’yi insanlar TTNET Müzik’te keşfetti, bir anda patladı. Bu, 4 yıldır para kazanamadığımız, fedakarlık yaparak arkasında durduğumuz bir alan.