'Gazze'ye yapılan zulüm bitsin'

Cumhurbaşkanı adayı İhsanoğlu, "Gazze'deki kardeşlerimize yapılan zulüm vahşi zulüm. İsrail'in hunharca, gaddarca zalimce yaptığı kaçıncı defa. Bu zulüm bitsin. Dünya bunu görsün" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KONYA - Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, "Gazze'deki kardeşlerimize yapılan zulüm vahşi zulüm. İsrail'in hunharca, gaddarca zalimce yaptığı kaçıncı defa. Bu zulüm bitsin. Dünya bunu görsün. Dünya bunun durdurulması için gerekli teşebbüsleri yapsın. Biz ilk günden itibaren bunu lanetledik" ifadelerini kullandı.

Seçim çalışmaları kapsamında Konya'ya gelen İhsanoğlu, Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin aşıkların kabesi olan bu mekanda sulh dileğinde bulunduklarını söyledi. İhsanoğlu, İsrail saldırılarına yönelik şunları kaydetti:

"Bu sulh Orta Doğu'ya geçsin. Filistin'e geçsin. Gazze'deki kardeşlerimize yapılan zulüm vahşi zulüm. İsrail'in hunharca, gaddarca, zalimce yaptığı kaçıncı defa. Bu zulüm bitsin. Dünya bunu görsün. Dünya bunun durdurulması için gerekli teşebbüsleri yapsın. Biz ilk günden itibaren bunu lanetledik. İlk günden itibaren Güvenlik Konseyi'nin toplanmasını istedik. Ama ne yazık ki Güvenlik Konseyi'nin kararı eksik çıkmıştır. Bir ateşkes kararı çıkmıştır. Fakat, İsrail'in orantısız saldırısı savaş suçlarının içinde olmasını kınamamıştır. Zalimle mazlumu, gaddarla mağduru bir arada mütalaa ederek ikisini bir arada ateşkese davet etmiştir."

"İsrail ilk defa ceza mahkemesinin hakimlerinin önüne getirilmelidir"

İhsanoğlu, 2009 yılında yaşanan bu tecrübenin yeniden denenebileceğine işaret ederek, şöyle devam etti:

"İslam ülkeleri Filistin devletinin bu uluslararası ceza mahkemesine gitmesine destek vermelidir. Orada İsrail ilk defa ceza mahkemesinin hakimlerinin önüne getirilmelidir. Sırf heyecanla suçlamak yetmiyor. İsrail'i suçlayacağız. 'Katil, cani, zalim, gaddar' diyeceğiz. Fakat bunu demekle problemi çözmüyoruz. Problemi çözmek için uluslararası gücü kullanacağız. Bu güç bizde var. Yeter ki, rasyonel, akılcı şekilde Filistinli kardeşlerimize destek verelim. Burada bu teklifi bir daha yapıyorum. Dün canlı yayında yapmıştım. Çünkü ben bu tecrübeyi bizzat yaptım, yönettim ve netice aldım. Temenni ederim ki bu bir daha yapılsın."

Filistinlilere yardım çağrısında bulundu

Konyalılara da seslenen İhsanoğlu, zor durumdaki Filistinlilerden yardımlarını esirgememelerini istedi. Filistin'e yardımları Türkiye Diyanet Vakfı, Türk Kızılayı ve hayır cemiyetleri vasıtasıyla yapabileceklerini vurgulayan İhsanoğlu, şunları kaydetti:

"Ben çok destek verdim. Siz de muhakkak imkanınız ölçüsünde yardımcı olacaksınız. Bizim bu kardeşlerimizin yanında durmamız lazım. İsrail yerle bir ediyor. Her üç beş senede bir bugünlerde gördüğümüz zulümleri, insan haklarını çiğneme faaliyetlerini yapıyor. Tekrarlıyor. İnşallah bir daha olmaz. Muhakkak ki biz , karşısında doğru şekilde duralım. Uluslararası ilişkilerin gereği olarak adımlar atalım."

Bu konularda ilginizi çekebilir