'Gelin uçakta yerim var'

Çağlayan, Portekizli yatırımcıları Türkiye'ye çağırdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LİZBON - Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, "Türkiye ile Portekiz arasındaki 1 milyar dolarlık ticaret hacmi yeterli değil, bunun en az 5 milyar dolarlarla ifade edilmesi lazım" dedi. Türkiye'de yatırımcılara önemli teşvikler de sağlandığını anlatan Çağlayan, Portekizli yatırımcılara "Gelin uçakta yerim var" dedi.

Çağlayan, çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Portekiz'de Cofina Medya grubu tarafından Sheraton Lizbon Otelinde düzenlenen Türkiye ile ilgili yuvarlak masa toplantısına ana konuşmacı olarak katıldı.

Birlikte iş yapalım

Türkiye'de yatırımcılara önemli teşvikler sağlandığını anlatan Çağlayan, örneğin teşvikli bazı bölgelerde kurumlar vergisinin yüzde 2 olduğunu, istihdam edilen elemanın sigorta priminin de devletin belli süreyle üstlendiğini ifade etti.

Yatırımcılara "Yanlış duymadınız, tercüme hatası da değil" diyen Çağlayan, Portekizli işadamlarına Türkiye'ye yatırımlarda geç kalınmaması tavsiyesinde bulundu ve "Gelin uçakta yerim var, sizleri de alıp götürebilirim. Üçüncü ülkelerde de birlikte iş yapabiliriz" dedi.

Vizelere isyan ediyoruz

Vize konusunda Türk işadamlarının büyük sıkıntı yaşadığını da dile getiren Çağlayan, "vizeye isyan ediyoruz, vize konusunda Türk işadamı kendisine uygulanan haksızlığa, ticari engellere isyan ediyor. Mallar serbest dolaşırken kendileri serbest dolaşamıyor" dedi.

Beşiktaş'a taş attı

Bakan Çağlayan, Türkiye ile Portekiz arasındaki ticaret hacminin yeterli olmadığına işaret ederken, Türkiye'nin Portekiz'e karşı 37 milyon dolar dış ticaret açığı verdiğini söyledi. Beşiktaş'ta 4 Portekizli futbolcunun bulunduğunu hatırlatan Çağlayan, "Biz, Portekiz'e karşı 37 milyon dolar açık verirken, görüyorum ki Beşiktaş da futbolda dış ticaret açığı veriyor" şeklinde espri yaptı.

Ticaret hacmi en az 5 milyar dolar olmalı

Türkiye'nin ihracat yapısı, sanayi, ticaret yapısı, sanayisi, turizmi, lojistik gibi imkanları, Portekiz'in jeopolitik konumu ve diğer unsurları üst üste konulduğu zaman iki ülke arasındaki 1 milyar dolarlık ticaret hacminin yeterli olmadığını belirten Çağlayan, "ticaret hacminin en az 5 milyar dolarlarla ifade edilmesi lazım, bu gerçekleştirilebilir, yeter ki birbirimizi çok iyi tanıyalım" dedi.

Çağlayan, "birkaç yıl içinde iddia ederek söylüyorum 10 milyar dolarlık ticaret çok rahat gerçekleştirebiliriz, önemli olan bu hedef üzerinde yoğunlaşmak" dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) 1 milyon 300 bin üyesi olduğunu hatırlatan Çağlayan, bunun Avrupa'nın bir çok ülkesinin nüfusundan fazla olduğunu, iki ülke işadamlarını bir araya getiren toplantıları sürekli kılarak, ilişkileri geliştirmek gerektiğini vurguladı.

Libya'da yatırımları bulunan iş adamlarıyla görüşecek

Ayrıca Devlet Bakanı Zafer Çağlayan yarın Libya'da iş yapan Türk müteahhitlik firmalarıyla görüşecek.

Devlet Bakanı Çağlayan'ın makamından yapılan açıklamada, Dış Ticaret Müsteşarlığında yapılacak toplantıya, Dışişleri Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Başbakanlık Afet İşleri Genel Müdürlüğü, İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi, Türk Eximbank, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu, Arap Türk Bankası, Türkiye Müteahhitler Birliği, Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası ve Libya'da iş yapan Türk müteahhitlik firmalarının temsilcilerinin katılacağı bildirildi. 

Toplantıda Libya'da yaşanan son durum ele alınarak, gelecek dönemde yapılacaklara dair eylem planları görüşülecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir