'Gümrüklerde X-Ray devrimi 2016 sonunda'

Birçok malda aşırı fiyat farkının kaçak yollarla ürünlerin Türkiye’ye sokulmasına neden olduğunu kaydeden Bakan Canikli, 2016 sonuna kadar gümrük giriş çıkışlarının tamamının, X-Ray cihazıyla yapılmasını hedeflediklerini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA (DÜNYA)

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, 2016 yılının sonuna kadar gümrük giriş çıkışlarının tamamının, X-Ray cihazlarıyla yapılmasını hedeflediklerini söyledi. 

3’üncü Ticaret Müşavirleri Toplantısı, ikinci gününde Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli ile AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır’ın katılımıyla devam etti. Toplantıda konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, ihracatın artırılması hedefinden uzaklaşmadan gümrük işlemlerinin hızlı ve güvenli yapılması gerektiğini vurgulayarak, “Başta komşu ülkeler olmak üzere birçok malda aşırı fiyat farkının bulunması gümrük işlemlerinin güvenli yapılması gerektiğini gündeme getirmektedir. Bu fiyat farkları kaçak yollarla ürünlerin Türkiye’ye sokulması dürtüsünü inanılmaz şekilde güçlendiriyor” dedi. 

İhracat işleminin süresinin, 2002 yılında ortalama 10 saat olduğunu, bugün ise bu sürenin ortalama olarak 2 saat 47 dakikaya düştüğünü dile getiren Canikli, Tek Durak Projesi’yle gümrük işlemlerini hızlandırmayı amaçladıklarını ifade etti. Mevcut durumda bir aracın Türkiye’ye girerken 6 farklı işleme tabi tutulduğunu, söz konusu projeyle bu işlemlerin tek durakta yapılabileceğini kaydeden Canikli, “Pasaport kontrol işlemlerinin de gümrük memurları eliyle aynı noktada yapılması hususunda İçişleri Bakanlığı ile bazı görüşmelerimiz oldu. Eğer bu konuda mutabakat sağlayamazsak tek peronda iki memur olacak. Kapıkule ve Sarp'ta bu uygulamaya kısa zamanda başlayacağız ” dedi. 

Hız ve güven aynı anda sağlanmalı 

Bakan Canikli, yeni X-Ray cihazlarının tek durak peronlara yerleştirileceğini ve perondan önce her aracın X-Ray’dan geçirileceğini belirterek, bu noktadaki değerlendirme süresinin 10 dakikadan 5 dakikaya indirmeye çalıştıklarını bildirdi. Canikli, “İthalat ve ihracat işlemlerinde 80- 90 X-Ray cihazı ile Türkiye’deki tüm araç giriş çıkışlarının, ilave süre artışına neden olmadan bu sistemden geçirilme imkanı ortaya çıktı. Bunu kısa zamanda realize edeceğiz, şu anda bunu %100 yapabilen hiçbir ülke yok” dedi. Bakan Canikli, hız ve güvenliğin aynı anda sağlanması gerektiğini kaydederek, tüm araç ve eşyaların %100 olarak X-Ray cihazından geçirilmesi projesini başlattıklarını söyledi. 

Kredibilitesi yüksek ihracatçı ve ithalatçı firmaların gümrük işlemlerinin kolaylaştırılması için çalışma başlattıklarını söyleyen Canikli, “Yetkilendirilmiş kişi statüsüne sahip olanların gümrük işlemlerinde gümrük kapılarına gelmeden kendi tesislerinde yapmalarına imkan sağlıyoruz. Amacımız bürokrasi ve maliyeti azaltılmak” dedi.

764 bin ürün denetlendi, 60 bini güvensiz çıktı 

2014 yılında toplam 764 bin ürünü denetlediklerini bildiren Canikli, bu denetlemeler sonucunda güvensizlik tespit edilen ürün sayısının yaklaşık 60 bin olduğunu, en fazla güvensizlik oranının ise ayakkabıda olduğunu kaydetti. En çok suistimal edilen konulardan birinin de antrepo rejimi olduğunun altını çizen Canikli, bu konuda bazı kararlar aldıklarını söyleyerek yüksek vergili bazı ürünlerin transit ticaretinde antrepo rejimini kullanmalarını yasakladıklarını belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir