'Henüz ortaya çıkmış bir rapor yok'

Ocakta müfettişlerin çalışmaya başladığını belirten Bakan Çelik, "Henüz ortaya çıkmış bir rapor yok" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MANİSA - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Soma'daki maden faciasıyla ilgili, "Bu müessif olayın meydana geldiği ocakta müfettişlerimiz çalışmalara başlamış bulunmaktadırlar fakat incelemelerle ilgili henüz ortaya çıkmış bir rapor olmadığını söylemek istiyorum" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, gazetecilere açıklama yaptı.

Kriz merkezinden paylaşılan ölü sayısına dair rakamların doğru olduğunu belirten Bakan Çelik, "Yaklaşık 300 kişi hayatını kaybetmiş. Şimdi burada idari adli soruşturma yapmacaksın da ne yapacaksın. Nerede bir arıza meydana gelir ise orada bir sorun var demektir. Bu sorun alanı nerede oluşmuştur. İş güvenliği yasası binbir türlü zahmetle çıkarttığımız bir yasadır. Siyasilerden medyaya herkes iş sağlığı duyarlılığını göstermelidir. Keşke zamanında yaygın bir şekilde tartışabilseydik. Geriye doğru bakınca yasa Meclis'te tartışılırken 7 defa haber olmuş ama şimdi 4 günde 400'ün üzerinde haber oluyor. Bu farkındalığın normal zamanlarda olması lazım. Bu konudaki farkındalığı oluşturmak süreç isteyen bir şey."

"Gündemimizde taşeron yasası var"

"Taşeronluğun sömürüye dönüştüğünü söyleyen bir bakanım" diyen Çelik, "Şuanda gündemimizde taşeron yasasası var. İki yıldır çalışıyoruz. Bu yasayı bir an önce çıkarmak gerekiyor" açıklamasında bulundu.

Çelik, Suriyeli işçi haberlerine yanıt verdi

Bakan Çelik, çalışmaların bir merkezden yürütüldüğünü ve kriz masası oluşturduklarını belirterek, "Çok sağlıklı bir şekilde çalışıyoruz. Şeffaf bir şekilde bilgilendiriliyor insanlar. Ocakta kaç kişi varsa durum ondan ibaret. Bunun dışında bütün haberler Suriye örneği gibi değil. Spekülatif haberler kamuoyunu yanlış bilgilendirme istenmeyen bazı tepkiler olur. Bunlar doğru bilgiler değil. Kim nerede görmüş. Bilgi belge varmış. El insaf diyorum. Medyanın görevi bu değil.  Kriz merkezinden gelecek olan bilgiler esas bilgilerdir. Her saat bu açıklamalar yapılır" dedi.

"415 lira cenaze yardımı ödenecek"

Ölüm aylığı bağlanması ile ilgili olarak mevzuatta gerekli şartların bulunduğunu belirterek, "Bunlarla ilgili geçtiğimiz yıllarda Van depreminde meydana gelen acı olaylar neticesinde bazı düzenlemeler yapmıştık. Arkadaşlarımız, ölüm aylığının bağlanması ile ilgili teknik düzeyde çalışmayı tamamlıyor. Bu konuda nasıl bir mevzuat değişikliği yapılması gerektiğini de Ankara'ya döner dönmez değerlendirilecek. Ölüm aylığı bağlanması için yasal boyutuyla gerçekleştirilecek."

Şehitlerin hak sahipleri ile ilgili bir defaya mahsus olmak üzere 415 TL cenaze yardımı ödeneceğini vurgulayan Bakan Çelik, “Bütün bu hizmetleri Sosyal Hizmetler Kurumu, Manisa il müdürlüğü çerçevesinde gerçekleştiriyor. Diğer illerde olmalarına rağmen şehitlerimizin, oradaki il müdürlükleri ile irtibatlı olmak üzere, şehit hak sahiplerinin evlerine gidilerek, burada yapılan işlemler, kendi oturdukları meskenlerde, kendilerine teslim edileceğini bir kez daha belirtmek istiyorum" diye konuştu.

"Müfettişler çalışmalarına başladı"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak bu müessif olayın meydana geldiği ocakta, müfettişlerin çalışmalara başladığını dile getiren Bakan Çelik şunları kaydetti:
"Fakat bu konu ile ilgili incelemelerde henüz ortaya çıkan rapor olmadığını özellikle belirtmek istiyorum. Ocak incelemeye hazır hale gelir gelmez başlanmış olan bu çalışmalar çerçevesinde dün itibarıyla müfettişlerimiz de oraya indiler. Zaten idari ve adli olarak her şey şu anda ayrıntılı bir şekilde incelenmeye başladı. Ama henüz ortaya çıkış bir rapor yok. Ayrıntısına kadar, çalışmaları teknik heyetler yapılacak. Kamuoyuyla bu çalışmalar paylaşılacak."

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir