'İhtiyacımız olan gerçek bir zihniyet devrimi'

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "İhtiyacımız olan gerçek bir zihniyet devrimidir. Hayata bakış açımızı köklü bir şekilde değiştirmeden, insan onuruna yakışır bir düzeni kuramayız" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEVŞEHİR - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bu yıl sponsorluğunu İstanbul Beşiktaş Belediyesi'nin üstlendiği 51. Ulusal, 25. Uluslararası Hacı Bektaş Veli'yi anma törenlerine katıldı. 

Kılıçdaroğlu, konuşmasına başlamadan önce etkinliğe katkı sunan CHP'li belediye başkanlarına plaket verdi.

"Gönüller sultanı Hacı Bektaş Veli'nin manevi huzurunda sizlerle tekrar birlikte olmanın mutluğunu yaşıyorum" sözleriyle konuşmasına başlayan Kılıçdaroğlu, "Anadolu'nun hamuru, hayatı, özü, nefesi sesi, sevgidir, saygıdır, aşktır, muhabbettir. Anadou'daki insanlık meşalesinin ateşini yakan, gönüllerdeki bu aşk ve muhabbet köprüsünü kuran Ahmet Yesevi'dir, Mevlana'dır, Pir Sultan Abdal'dır, Yunus Emre'dir, Hacı Bektaş Veli'dir" ifadesini kullandı.

"Veli" kelimesinin tasavvuf dünyasında "Allah dostu" anlamına geldiğini vurguyalan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Allah'ın dostu olabilmek ve O'nun sevgisini kazanabilmek elbette büyük bir şereftir. Hazreti Peygamberimiz 'Allah güzeldir ve güzeli sever' diyor. Allah'a dost saydığımız, ulu Hünkarın gittiği yolu anlayabilmek ve o yolun takipçisi olabilmek insanlığımızı yeniden keşfetmenin yegane yöntemi olarak görülüyor. Çünkü Hacı Bektaşı Veli'nin yolu güzeli keşfetme ve güzeli yaşama sanatıdır. Biz, güzeli ve güzellikleri nerede yitirdiğimizi bilirsek, o güzellikleri yeniden keşfetmenin imkanını da ancak o zaman yakalarız."

Günümüz insanlığının, insanlık tarihinin en büyük maddi imkanlara sahip olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, trilyonlarca dolarlık maddi imkan olduğunun altını çizdi.

Bu imkanların dünyayı daha adaletle bir yer haline getirmediğini ifade eden Kılıçdaroğlu, "Tarihin en trajik katliamlarını, *******ne savaşlarını engelleyemedi" dedi.

İnsanlığın, varlık içinde, yokluk çektiğini değerlendiren Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"Önümüzde iki temel sorun var. Sorunlardan birisi şu; bu hırsın bu zulmün önüne nasıl geçeceğiz? İkinci sorun, insanlığın canavar haline getirilerek adalet yerine zulümle savaş ürettiği bu hastalıklı halden nasıl kurtulacağız? İhtiyacımız olan gerçek bir zihniyet devrimidir. Hayata bakış açımızı köklü bir şekilde değiştirmeden, insan onuruna yakışır bir düzeni kuramayız. Hacı Bektaş Veli'nin maneviyat ve ahlak yolu bu zihniyet devriminin yol haritasını eksiksiz şekilde önümüze seriyor. Peygamberimizin ve O'nun üstün ahlak yolunu kendisi için yegane yol olarak Kabul eden Hacı Bektaşı Veli'nin yolundan yürümezsek, kurduğumuz uygarlık düzeninin zulüm ve gözyaşı ürettiğini görmeye devam edeceğiz. Hünkarın yolu hem kişisel olarak hem de toplumsal olarak, insanlık için bir çıkış gösteriyor bize. Ahlaki ölçüleri ve değerleri çürümüş, diğerini düşman gören, kendinden başkalarını ötekileştiren insanların mağduriyetleri üzerine iktidar kurmaya çalışan bir toplumdan barış ve huzur üretmesi beklenemez."

Bugün Müslüman coğrafyasının kan ağladığını belirten Kılıçdaroğlu, "Suriye'de, Irak'ta 'Allahu Ekber' diyerek kafa kesen, cami, türbe yıkan, Kur'an-ı Kerim'i yakan ve tüm vahşeti de din adına yaptıklarını iddia eden zalimler, Mevlana'yı, Yunus Emre'yi, Hacı Bektaş Veli'yi tanısalardı, onların sevgisini aşkını muhabbetini bilselerdi, bunu asla yapmazlardı" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, "Unutmayalım, aynı dine inanan iki insanın birbirini öldürdüğü günümüzde, aslan ve ceylanı aynı kucakta tutan Hacı Bektaş Veli'den alacağımız çok dersler vardır" değerlendirmesini yaptı. 

Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

"Hacı Bektaşı Veli'nin toplum ideali temel olarak, ahlaklı ve erdemli bir toplum tasavvurudur. Ahlaklı ve erdemli toplum; saygı, paylaşım, sevgi, adalet, hak, eşitlik gibi temel ahlaki ilkeler etrafında bir araya gelen toplumdur. İnsanlar ekonomik ve teknik olarak çok ileri noktalara gelmiş olabilir. Ama, adalet, hak, hukuk, eşitlik, cömertlik emeğe saygı gibi temel ahlaki değerler ve bu ilkeler etrafında bir araya gelirsek, ahlaklı ve erdemli bir toplumu yaratmış oluruz. Bunu becerememiş bir toplum kamil olamaz. İnsanlık olarak güzeli bulmak için çok sağlam ilkelere ve kadim bir yol haritasına ihtiyacımız var. Zamanı ve mekanı aşan çağlar üstü ilkeler zaten mevcut. Önemli olan, suyu hangi kaynaktan alacağımızı bilmektir. Hazreti Pir'in yüzlerce yıllık ahlak ve irfan yolu işte bu suyun kaynağıdır. O halde dönelim, toprağımızın bereketli sevgi kimyasına. Yeniden Mevlana'ya çevirelim yüzümüzü, yeniden Yunus'la hasbihal edelim, yeniden Pir Sultan Abdal'ı, Dadaloğlu'nu analım. Yeniden, Hacı Bektaş Veli'nin dergahında gönüllerimizi, merhamet ve aşk ırmağıyla yıkayalım. Bunu yaptığımız zaman, evrensel değerleri yakalamış olacağız. Bunu yakaladığımız zaman insanın en yüce değer olduğunu görmüş olacağız."

Etkinliğe bazı genel başkan yardımcıları ve CHP milletvekilleri, CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mustafa Sarıgül ile TBB Başkanı Metin Feyzioğlu da katıldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir