'İktidarın gündeminde tarımın adı yok'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, bu yıl yaşanan kuraklık ve don felaketi dışında hükumet politikalarının da çiftçiyi zor durumda bıraktığını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP Genel Başkan Yardımcısı Oran, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin bu yıl eşi görülmemiş bir kuraklık felaketi ile karşı karşıya kaldığını ifade etti. Kuraklık, don felaketi ve beklenen aşırı sıcakların etkisiyle tarım sektöründe felaketin kapıya dayandığını öne süren Oran, buna karşı duyarsız davranan hükümetin gerekli önlemleri almadığını savundu.  

Kuraklık ve donun dışında hükümet politikalarının da çiftçiyi zor durumda bıraktığını ifade eden Oran, "Ne don ne kuraklık... İktidarın gündeminde tarımın adı yok, çiftçinin de tadı yok. AKP oyunu aldığı çiftçiyi yüzüstü bıraktı" görüşünü ifade etti. 

Yurt genelinde ciddi tarımsal rekolte düşüşü ve azalacak ihracatın da etkisiyle büyük ekonomik kayıpların beklendiğini kaydeden Oran, "Ancak kuraklık felaketinin faturasını, başta üreticiler olmak üzere, tüketiciye kadar olan zincirdeki herkes ödeyecek" dedi.  

 Kuraklığın en çok etkilediği ürünlerin başında buğdayın geldiğini, buğday üretiminin yüzde 20-30 oranında azalmasının beklendiğini aktaran Oran, şöyle devam etti: 

"Hem kuraklık hem de 30 Mart gecesi yaşanan büyük don felaketi nedeniyle düşen tarımsal üretim, ürün fiyatlarını arttırarak gıda enflasyonunu körükleyecek. Kuraklığın etkisi, tarımla sınırlı kalmayacak hidroelektrik santrallerdeki elektrik üretimini düşürerek enerjide sıkıntıya yol açacak." 

"İçme suyu sıkıntısı yaşanabilir"

İstanbul, Bursa gibi büyükşehirlerde içme suyu sıkıntısı tehlikesi yaşanabileceğine dikkat çeken Oran, "Doğal yaşamın her alanını tehdit eden kuraklığa karşı bütüncül bir yaklaşımla gerekli önlemler alınmalıdır. Halka; tarım, sanayi gibi tüm su kullanıcılarına kuraklık olayının olası etkileri ve kuraklıkla mücadele ve bilinçli su kullanımı yöntem ve teknikleri anlatılmalıdır. Türkiye su yönetimini planlamalıdır. Tarım, sanayi ve evlerdeki su kullanımı birbirine entegre edilmelidir. Şehir içme ve kullanma suyu stratejileri ve eylem planları en az 40-50 yıllık olmak üzere uzun vadeli olarak oluşturulmalıdır. Şehir atık suları arındırılarak peyzaj alanlarının sulamasında kullanılmalıdır." diye konuştu.

"Yaşanan felaketler gıda enflasyonuna yol açacak"

Hem kuraklık hem de don felaketi nedeniyle düşen tarımsal üretimin ürün fiyatlarını artıracağını ve bunun da gıda enflasyonunu körükleyeceğini vurgulayan Oran, "Kuraklığa karşı önlemler konusunda hiçbir somut adım atmayan hükümet, aynı duyarsızlığı hala sürdürüyor. Muhtemelen mutat uygulama kapsamında üreticilere kredi borcunu erteleme şeklinde bir uygulamaya gidilecek. Yani kuraklık tarımı yakıp kavurduktan sonra, il bazında oluşturulacak komisyonların yapacağı hasar tespiti çalışmasına göre zararı yüzde 30'u aşan üreticinin kredi borcu bir yıl süreyle ertelenecek. Yani her şey olup bittikten sonra… Ama bu önlemler yaraları sarmaya yetmeyecek" ifadelerini kullandı. 
 

Bu konularda ilginizi çekebilir