'İşsizlikte hemfikiriz'

G20 Sherpa'ları ile toplantı yapan Ali Babacan, cinsiyetler arası uçurumu kapatmak, gençler arasındaki işsizliği azaltmak ve kadın istihdamını artırmak için belirlenen önceliklerde G20 liderleriyle hemfikir olduğunu belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- Başbakan Yardımcı Ali Babacan, "Bizim performansımızın başarısı, yapılacak olan destekler ve iş birliğine bağlıdır. Türkiye'nin bu süreçteki başarısı tüm G20 ülkelerinin yararına ve karına olacaktır" dedi.  

Babacan, G20 Sherpa'ları ile yaptığı toplantıda bugün Türkiye G20 temsilciliğinin ilk Sherpa toplantısını gerçekleştirdiklerini söyledi. Türkiye'nin G20 temsilciliği sürecinde üzerine düşen görevlerle alakalı bazı noktalara değinen Babacan, 2014 yılına G20 açısından bakıldığında, Avustralya G20 temsilciliğinin başarılı bir süreç olduğunu söyledi. 

Şu anda bu başarılı süreci devam ettirme sırasının Türkiye'de olduğunu vurgulayan Babacan, şunları kaydetti: 

"Bu başarılı süreci bizden öncekiler gibi devam ettirerek bizden sonrakilere teslim etmek istiyoruz. Kasım ayına kadar Antalya'da devam edecek G20 zirvesinde ekonomiyle alakalı konularda başarılı bir politika izlemeyi planlıyoruz. Bizim performansımızın başarısı, yapılacak olan destekler ve iş birliğine bağlıdır. Bir temele dayalı politikalarımızın desteklenmesi ve bize verilen destekler çok önemlidir. Türkiye'nin bu süreçteki başarısı tüm G20 ülkelerinin yararına ve karına olacaktır." 

'Kapsayıcılık, küresel boyutu olan bir konu'

Ali Babacan, daha önce açıkladıkları gibi Türkiye'nin G20 zirvesinde bazı öncelikleri bulunduğunu belirterek, kapsayıcılık, uygulama ve yatırımın öncelikli olduğunu söyledi. Bu önceliklerden ziyade söz konusu 3 başlık altında toplanan diğer tüm konulara da öncelik vereceklerinin altını çizen Babacan, şöyle devam etti: 

"Kapsayıcılık, küresel boyutu olan bir konu. Gelişen ve gelişmekte olan ülkelerde küçük işletmeler büyük rol oynar. Ekonomiyi geliştirme, rekabet ve bunların sonucunda oluşan büyümeyle beraber küçük işletmeler bizim için önemlidir. Ekonomimizdeki yenilikçi çağı sürdürmek için KOBİ'ler büyük role sahiptir. KOBİ'lerin uzun dönemli finansal kaynağa ulaşımını sağlamak, önlerindeki riskleri azaltmak ve küresel ekonomideki etkinliklerini artırmak için elimizden geleni yapacağız. Uluslararası Ticaret Odası'na (ICC), KOBİ'ler için bir madde çıkarması konusunda başvurduk. Zaten onlar halihazırda çok büyük bir küresel networke sahip. Bu alanda gereğinin en hızlı şekilde yapılması ve KOBİ'lerle alakalı kaygıların gidereceğine dair bir söz aldık." 

Babacan, G20 ve B20'yi anlamak için kapsayıcılık maddesinin ayrıca küresel yönüne de bakılması gerektiğine işaret ederek, düşük gelirli ülkelerde kaynaklara ulaşım konusunda sıkıntılar çekildiğini, Türkiye'nin bu konuda da gerekli adımları atmaya çalışacağını söyledi. 

'İşsizliğin altında yatan faktörleri araştıracağız'

Kapsayıcılık maddesinin, kadını ve gençleri de içeren ulusal ve uluslararası sosyal ve ekonomik katılımla da alakalı olduğunu vurgulayan Babacan, G20 liderlerinin yapılan son toplantıda cinsiyetler arası uçurumu kapatmak, gençler arasındaki işsizliği azaltmak ve kadın istihdamını artırmak için belirlenen önceliklerde hemfikir olduğunu belirtti. 

İşsizlik üzerindeki odak noktalarının sadece bununla sınırlı kalmayacağına dikkati çeken Babacan, "Biz ayrıca, GSYH'yi artırmak, gelirler arasındaki eşitsizliği kaldırmak ve işsizliğin artmasının altında yatan faktörleri araştırmak için ulusal ve uluslararası iş kurumlarıyla görüşmek gibi bir çok alanda çalışma yapacağız" diye konuştu. 

'Yatırım, G20 ajandamızda öncelikli konulardan biri olacaktır'

Ali Babacan, yatırım konusunun ise aslında en temel konu olduğuna işaret ederek, bir ülkenin potansiyelini artırması, taleplerini karşılaması ve hedeflerini gerçekleştirmesinde bu konunun önemli olduğunu söyledi. 

Özellikle de kalkınma biçimi olarak yatırımın, gelişen ve gelişmiş piyasaların can damarı olduğunu vurgulayan Babacan, "Türkiye, yatırım konusunda G20 temsilciliği olarak büyük ve azimli hedeflere sahiptir. Güvenilirlik, makul şekilde ilerleme ve uygulanabilirlik, yatırım alanında en önemli noktalardır. Yatırım, G20 ajandamızda öncelikli konulardan biri olacaktır" ifadelerini kullandı. 

Ajandadaki diğer bir konunun ise ticaret olacağı bilgisini veren Babacan, ticaret anlamında küresel bir endişe olduğunu dile getirdi. 

Son yıllarda ticaretin küresel olarak ciddi bir düşüş yaşadığını vurgulayan Babacan, "Dünyadaki ticaretin 3 çeyreğine sahip olan G20 ülkelerinin liderleri, küresel ticareti artırmak için Türkiye liderliğinde çalışmalar yapacak. Açık ve serbest ticaret, ticareti geliştirmek için en elzem konulardan biridir. G20 temsilciliğimiz süresince Türkiye, doğu ile batı arasında ticari anlaşmaları kanalize edecektir. Açıklanan bu konular kapsamında bize geri dönüşünüz ve değerlendirmeleriniz önemlidir" diye konuştu.  

Bu konularda ilginizi çekebilir