'İthal Muhasebeci' oyunu durdurulmalı

İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, ucuz işçilik peşindeki yerli-yabancı bazı dev firmaların "daha çok kar" amacıyla muhasebe kayıtlarını yurtdışında tutturmaya başladıklarını vurguladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yahya Arıkan ekonomi yönetimi ve siyasi iktidara çağrıda bulunarak, bazı büyük ölçekli yerli-yabancı firmaların "daha çok kazanç" için muhasebe meslek camiası ve Türkiye’nin aleyhine girişimlerde bulundukları uyarısında bulundu.

İSMMMO Başkanı Arıkan, Türkiye’de faaliyet gösteren ucuz işgücü peşindeki kimi dev firmaların muhasebe departmanlarını kapatarak, ilgili birimlerini Uzakdoğu ve kimi Avrupa ülkelerine kaydırdıklarının gözlendiğini vurguladı. Arıkan, "Hükümet acilen bu girişimlere dur demeli, daha çok kar elde etmek için Türk şirketlerinin değerli evrakları, vergi kayıtları ve önemli finansal verilerinin güvenliği tartışmalı ellere bırakılmamalı" dedi.

'İthal Muhasebeci' dönemi başlatılmak isteniyor

Adeta bir emri vaki ile siyasi otoriteyi de tanımayarak "ithal muhasebeci" döneminin başlatılmak istendiğini belirten Yahya Arıkan şöyle devam etti:

"Bu şirketler değerli kağıt konumundaki fatura ve makbuzları yurtdışındaki birimlerine aktararak muhasebe kaydı tutturmaya başladılar. Denetim, raporlama ve danışmanlık gibi kalifikasyon isteyen işlerde yine Türk muhasebecilerden yardım alıyorlar. Ancak Türkiye’de aileleriyle birlikte 1 milyon kişilik bir meslek camiası var. Yılların birikimi ve uzmanlığı var. Camiamız bu konuda yetkilileri harekete çağırıyor. Kimi dev firmaların daha çok kazanç sağlamaları için yaptıkları bu girişimin hukuksal dayanağı bile tartışmalı. Bu girişim içerden bilgi ticareti sorunu yaratabileceği gibi, kayıtlı ekonomi peşindeki ekonomi yönetiminin hedefinde büyük bir kara delik açmaya da aday olabilir."

"Yurt dışında çalışmak isteyen muhasebecilere kolaylık sağlanmalı"

İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, Türk iş dünyasının vergilerini ödeyebilmek için yılda 254 saat mesai harcadığını ve önemli rolün muhasebecilerde olduğunu belirterek, üstelik ortada yüksek bir kazancın olmadığını da kaydetti. "Resmi ücret tarifesi açık, kimin ne kazandığı belli. Ama görülüyor ki; üç-beş şirketin kar hırsı bunların önüne geçmiş" diyen Arıkan, sürecin tam tersi bir yapıda işlemesi gerektiği uyarısını yaptı.

Türk muhasebe meslek camiasından yurt dışına hizmet vermek isteyenlere çeşitli kolaylıklar sağlanması gerektiğini dile getiren Arıkan gelir ya da sigorta vergisi indirimi benzeri teşvik sistemlerinin hayata geçmesiyle Türkiye ekonomisinin bu işten kazançlı çıkacağı değerlendirmesinde bulundu.

Türk muhasebe sisteminin kayıtlı ekonominin güvencesi durumunda olduğunu, yanı sıra muhasebecilerin vergi toplanmasındaki rollerine vurgu yapan Arıkan, bu ve benzeri konularda "hükümet, muhasebe meslek camiası ve iş dünyası" işbirliği içerisinde çalışmalarının sürmesi halinde herkes için "kazan-kazan" sonucunun yaratılabileceğini belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir