'İyi tarım' Tansaş ve Şok'ta da uygulanacak

Migros Ticaret GM Tort, İTU'nun bu senenin sonuna doğru Şok ve Tansaş'ta da uygulanacağını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Migros Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Özgür Tort, iyi tarım uygulamalarını (İTU) şu anda arzın sınırlı olmasından dolayı sadece Migros ve Macro mağazalarında değerlendirdiklerini, bir an önce Şok ve Tansaş'ta bunu yaygınlaştırmayı amaçladıklarını söyledi.

Tort, Ocak 2010'da başlattıkları uygulama sonrasında kendilerine hem tüketicilerden hem de çiftçilerden çok sayıda tebrik mesajları geldiğini belirterek, son dönemlerde özellikle taze meyve ve sebze başta olmak üzere sağlıklı gıda konusunda tüketicinin hassasiyetinin arttığını, üretim esnasında oluşabilecek her türlü kimyasal madde karışımı ve ilaçlamadaki yanlışlıklar nedeniyle toplumun giderek daha da bilinçlendiğini söyledi.

Tarımın kontrollü şekilde yapılmadığında insan sağlığını tehdit ettiğine dikkati çeken Tort, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile gerçekleştirdikleri İTU çalışmasının da aslında bu gerçeğin üzerine inşa edildiğini vurguladı.

Çalışmayı, verdikleri destekle en etkin şekilde raflara çıkarabilmeyi istediklerini dile getiren Tort, "Bana gelen tebrik mesajlarından, tüketici köşelerinden aldığımız mesajlardan, telefonlardan, tüketicilerin bu çabamızı takdirle karşıladığını görüyoruz. Bunun cirosal anlamdaki katkısını ufak tefek artışlarla yakalamaya başladık. Ama buradaki dürtümüz, raftaki malın kalitesini müşterimize anlatabilmek. Esas kısa vadeli hedefimiz olan müşteri bilincinde gerçekten çok belirgin bir adım atıldı" değerlendirmesi yaptı.

Meyve sebze gruplarında herhangi bir soru işareti olmadan müşterinin tüketebileceği ürün gamını sunmanın önemine işaret eden Tort, "Tabii ki normal şartlarda cirolarla ilgili beklenti mutlaka oluşacaktır. Ben bunun müşterilerin önümüzdeki dönemdeki tercihlerini nasıl değerlendirecekleriyle paralel gelişeceğini düşünüyorum" dedi.

Özgür Tort, "Bizim maliyetlerimizde ufak düşüşler var. Bu, sonuçta algı olarak  maliyet artışı yapabileceği kaygısına neden olan bir model gibi görünüyor. Maliyet artışı kesinlikle söz konusu değil. Tam tersine hem üreticiyi bilinçlendirme açısından, hem de çalışanların ve tüketicilerin gösterdiği hassasiyetle burada aksine maliyet avantajları yaratacağımızı düşünüyorum. Yaklaşık 2 puan mertebesinde maliyet avantajı yakaladık" şeklinde konuştu.

Bu senenin sonun adoğru olacak

İTU'yu Migros Ticaret A.Ş. çatısı altındaki diğer mağaza formatlarına kademe kademe geçireceklerini ifade eden Tort, "Şu anda arzın sınırlı olmasından dolayı Migros ve Macro mağazalarında değerlendiriyoruz. Amacımız, biran önce Şok'ta ve Tansaş'ta tüm formatlarımızda bunu yaygınlaştırmak. Bu senenin sonuna doğru olacaktır. Giderek bu üretimi yapan çiftçi sayımız artıyor. Bunun paralelinde gelişim sağlayacağız" diye konuştu.

Migros'un Türkiye'de 8 farklı lokasyonda özel, kendi satın alma bölgelerinde satın alma yaptığının altını çizen Tort, yaklaşık 2 bin 200 çiftçiyle çalıştıklarını, bu sayının giderek arttığını söyledi.

Söz konusu çiftçilerin sertifikalandırılmaları ve ardından ilk deneme ürünlerinin ortaya çıkmasının bir süreç aldığına değinen Tort, bunun çok hızlı gelişmesinin kolay olmadığını, İTU ile ilgili çalışmalara lansmanından yaklaşık 8 ay önce başladıklarını hatırlattı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir