'Kadınların ekonomiye katılımı yoksulluğu azaltıyor'

IMF Başkanı Lagarde ve OECD Genel Sekreteri Gurria, W20 Konferansı'nda konuşma gerçekleştirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde Lagarde, Rixos Otel'de gerçekleştirilen W20 Türkiye Konferansı'nda yaptığı konuşmada, IMF'nin bu zamana kadar kadınlara fazla yoğunlaşmadığını, bu konuda kurum olarak bazı değişimler yaşadıklarını anlattı.

Bundan sonra zor durumda olan bir ülkeye yardım ettiklerinde, kadınlara daha fazla odaklanacaklarını bildiren Lagarde, "Kadınların ekonomiye ve topluma daha fazla nasıl entegre olacağı noktasında biz de katkı sunacağız" dedi.

Lagarde, kadınların daha fazla katılımıyla ekonomilerin daha da büyüyeceğini vurgulayarak, "Kadınların ekonomiye katılımı eşitsizliği düzenlerken, yoksulluğun da azalmasını sağlayacak. Ekonomide kadınların daha fazla olduğu ülkelere baktığımızda da bunun rahatlıkla görebiliyoruz" diye konuştu. 

'Kelimeler yetmez'

James Bond serisinden bir filmin "Dünya yetmez" adıyla çekildiğini hatırlatan Lagarde, kendisinin bunu "Kelimeler yetmez" olarak değiştirdiğini, sözlerden ziyade uygulamaların daha önemli olduğunu dile getirdi.

Lagarde, uygulama noktasında ilk kilit politikanın eğitim olduğuna işaret ederek, kadınların toplum içerisinde güçlenmesinin yolunun eğitimden geçtiğini belirtti.

Eğitimin ardından geriye çalışmanın kaldığını kaydeden Lagarde, "Japonya Başbakanı uzun süre önce ülkesinde eğitim, çalışma hayatında yeterli sayıda kadın olmadığını fark etmişti. Dünya Bankası verileri ile çalışmalar gerçekleştirildi. Burada kadınlara karşı yüzde 90 oranında bir ayrımcılıktan söz edildi. Bu durum ortadan kaldırılabilirse ekonomiye büyük etkisi olacaktır. Bunu yapan ülkeleri izlediğimizde çok büyük değişiklikler olduğu analiz edildi. O yüzden ilk başta yapılması gereken ayrımcılığı ortadan kaldırmak" değerlendirmesinde bulundu.

'Çözüm bulmayı hedefliyoruz'

Lagarde, ödemeler kısmının da büyük farklılık gösterdiğini belirterek, "BM Yıllık Olağan Toplantısında, 2020 sonrası kalkınma hedeflerine ilişkin çok önemli çalışmalar yaptık. Burada finansal kapsayıcılıktan bahsettik. Bu başlık ile KOBİ'lerin yaşadığı sorunlar, kadınların finansmana ulaşması bakımından yaşadığı sorunlara çözüm bulmayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

Lagarde, kadınların birlikte hareket etmesinin öneminin de altını çizerek, kadınlara birliktelik çağrısı yaptı.

İnsanların "Her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır" dediğini, ancak "Her başarılı kadının arkasında bir stresli adamın" olduğunu söyleyen Lagarde, "Kadın da erkek de olsak birbirimizi başarılarımız için destekleyebiliriz" dedi.

Lagarde, konuşmasını Ukrayna'da yapacağı görüşme için erken bitireceğini belirterek, salondan ayrıldı.

23423423-orta-002.jpg

'Kadınlara yeterince fırsat verilmiyor'

OECD Genel Sekreteri Gurria, ekonomik kalkınma ve büyüme açısından, kadınların yetenekleri ile becerilerinden bir değer olarak gereği kadar yararlanılmadığını söyledi.

Gurria, Rixos Otel'de düzenlenen "W20 Türkiye Konferansı"nda yaptığı konuşmada, W20'nin kurulma süreci hakkında bilgi verirken, bu süreçte katkısı olanlara teşekkür etti.

Gerek iş gücü piyasasında, gerekse sivil toplum örgütlerinde erkeklerin daha çok temsil edildiğini, kadınlara yeterince fırsat verilmediğini belirten Gurria, bunun bir sorun, doğru dürüst ele alınması gereken bir konu olarak ortaya çıktığını söyledi.

Gurria, bu konuda bir an önce hareket edilmesi ve acil müdahalede bulunulması gerektiğini bildirdi.

Kadınların iş gücüne katılımının hem güçlü, hem de akılda kalıcı şekilde artırmanın önemini vurgulayan Gurria, şunları kaydetti:

"Hem sorumluluklar, yetkiler hem de çözüm süreçleri anlamında erkeklerin sürece çok fazla dahil olduğunu biliyoruz.  Aslında pek çok konuda gelişme kaydediyoruz ama sorunu istihdam pazarı oluşturuyor. Bilimlere baktığımızda,  teknolojiye, mühendisliğe, matematik alanlarına baktığımızda burada aslında mesele kadınların daha az başarılı olması değil, mesele orada bulunmamaları. Bir adım geriye çekilip 'niye burada değiller' diye sorduğumuzda çünkü bizler öyle bir kültür yaratıyoruz ki, orada erkekler dışında kimseye yer olmuyor. En modern toplumlarda da dahi bunu görebiliyoruz. Zihinlerinde kadınlarla ilgili çerçeve var ve o çerçeveye bu alanlarda çalışan kadınlar uymuyorlar. Bu konuda aslında gereği olmayan bir engel yaratılıyor."

"Türkiye, sığınmacılara onurlu bir yardım eli uzattı"

Ekonomik kalkınma ve büyüme açısından kadınların, yeteneklerinden, becerilerden bir değer olarak gereği kadar yararlanılmadığını belirten Gurria, sığınmacılar konusuna da değinerek, "Türkiye, tüm batı devletlerinden önce kapılarını milyonlarca kişiye açtı ve bu insanlar için bugüne kadar 6 milyar doları aşan bir harcama yaptı. Türkiye, hayatları pahasına mücadele etmek zorunda kalan, aralarında bir çok kadının da bulunduğu bu insanlara, onurlu bir yardım eli uzattı" değerlendirmesinde bulundu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir