'Kafes Eylem Planı' ilk duruşması 15 Haziran'da

İddianamede emekli Koramiral Feyyaz Öğütçü, bir numaralı sanık olarak yer alıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, Kafes Eylem Planı iddianamesini kabul etti. İlk duruşma 15 Haziran'da görülecek.

3'ü tutuklu 33 şüpheli hakkındaki iddianamede, eski Kuzey Deniz Saha Komutanı emekli Koramiral Feyyaz Öğütçü bir numaralı şüpheli olarak yer alıyor.

İddianamede iki numaralı şüpheli Koramiral Kadir Sağdıç, üç numaralı şüpheli ise Tuğamiral Mehmet Fatih Ilgar olarak gösteriliyor. 

İddianame 65 sayfa ve 6 klasörlük ekten oluşuyor.

Duruşmalar 15, 17, 18 Haziran'da

12. Ağır Ceza Mahkemesi, davanın ilk duruşmasının 15, 17 ve 18 Haziran 2010 tarihlerinde yapılmasını kararlaştırdı.

Mahkeme, savcılığın Poyrazköy'de ele geçirilen mühimmata ilişkin açılan dava ile bu davanın birleştirilmesi yönündeki talebini ise duruşmada karara bağlayacak.

Mahkeme, ayrıca tutuklu sanıklar Mücahit Erakyol, Levent Gülmen ve Halil Özsaraç'ın tahliye taleplerini de reddetti.

33 sanık hakkında 7,5 ila 15'er yıl arasında hapis cezası isteniyor

İddianamede, 33 sanığın ''Ergenekon silahlı terör örgütü üyesi olmak'' suçundan 7,5 ile 15'er yıl arasında hapis cezasına çarptırılmaları istendi.

İddianamede, şüpheliler Ahmet Feyyaz Öğütçü, Kadir Sağdıç, Mehmet Fatih İlgar'ın 'Ergenekon silahlı terör örgütüyle doğrudan bağlantılı olarak kafes operasyonu eylem planını hayata geçirmek üzere faaliyet yürüten yasa dışı örgütlenmede 'Danışma Kurulu' adı altında emir ve komuta yetkisine haiz örgüt mensubu oldukları' belirtildi.

İddianamede hangi bilgiler yer alıyor?

İddianamede, Mücahit Erakyol, Deniz Erki, Tanju Veli Aydın, Emre Sezenler, Hüseyin Doğancı, İsmail Bak, Metin Samancı, Levent Gülmen, Aydın Ayhan Saraçoğlu, Bülent Aydın, Bora Coşkun, Süleyman Erharat, Murat Aslan, Emre Tepeli, İbrahim Öztürk, Halil Özsaraç, Gürol Yurdunal, Ümit Özbek, Bülent Karaoğlu, Daylan Muslu, Hüseyin Erol, Mehmet İnce, Alpay Belleyici, İsmail Zühtü Tümer, Levent Olcaner, Özgür Erken, Metin Fidan, Türker Doğanca, Mesut Adanur ve Metin Keskin'in eylemlerinin de 'Ergenekon silahlı terör örgütüyle doğrudan bağlantılı olarak kafes operasyonu eylem planını hayata geçirmek üzere faaliyet yürüten yasa dışı örgütlenmenin üyesi olmak' suçunu oluşturduğu kaydedildi.

İddianamede, tüm sanıkların, TCK'nin 314. maddesinin 2. fıkrası ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun 5. maddesi uyarınca 7,5 ile 15'er yıl arasında hapis cezasına çarptırılmaları istendi.

Oylamada bir hakim tarafından iddianameye muhalefet şerhi konuldu

'Oy çokluğu' ile kabul edilen 'Kafes Eylem Planı' iddianamesine, üye hakim Oktay Kuban tarafından muhalefet şerhi konuldu.

Kararda, CMK'nın 170/3. maddesi gereğince, iddianamede bulunması gereken hususların tek tek gösterildiği ve aynı kanunun 174. maddesine göre ise iddianamenin iade edilmesini gerektirecek herhangi bir husus görülmediği kaydedilerek, iddianamenin kabul edilmesine hükmedildiği belirtildi.

"İddianame, dosya üzerinde üye Hakim Oktay Kuban'ın iddianamenin iadesi yönündeki karşı oyu ve oy çokluğu ile karar verildi" ifadesi kullanılan kararda, hakim Kuban'ın muhalefet şerhi gerekçeleri sıralandı.

Hakim Kuban, 'muhalefet şerhi' yazısında, CMK'nın 160/2. maddesine göre Cumhuriyet Savcısının maddi gerçeğin araştırılması ve adil bir yargılamanın yapılabilmesi için emrindeki adli kolluk görevlileri marifetiyle şüphelinin lehine ve aleyhine olan delilleri toplayarak muhafaza altına almak ve şüphelinin hakkını korumakla yükümlü olduğunu belirtti.

Hakim Kuban, "İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının iddianamesinin CMK 170 ve 174. maddeleri gereğince iade edilmesi gerektiği görüşünde olduğumdan iddianamenin kabulü yönündeki sayın çoğunluğun görüşüne katılmıyorum" ifadesini kullandı.

İddialar 2009 Nisan ayında gündeme geldi

'Kafes Eylem Planı'na ilişkin iddialar köylülerin ihbarı üzerine geçtiğimiz yıl Nisan'da İstek Vakfı'na ait Poyrazköy'deki arazide yapılan kazılarda bulunan mühimmatın ardından ortaya çıktı.

Ergenekon soruşturmasının firari şüphelisi Bedrettin Dalan'ın kurucusu olduğu İstek Vakfı'na ait Poyrazköy'deki arazide, yüklü miktarda mühimmat bulunmasının ardından soruşturma genişletildi. Aramalarda Emekli Binbaşı Levent Bektaş'ın ofisinden ele geçirilen şifreli bir dosyada, 'Kafes Eylem Planı' isimli dokümana ulaşıldığı öne sürüldü.

Dökümanda, AK Parti üzerindeki baskıları arttırıp hükümeti yıpratmak için gayrimüslimleri hedef aldığı iddia edilen dört aşamalı eylem planına ilişkin haritada hangi ilde kaç gayrimüslim temsilcisinin bulunduğunun ayrıntılarıyla yer aldığı iddia edildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir