'Kayseri'de sosyal hayat yok'

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAYSERİ'DEN / Güneş DOĞDU

gunes.dogdu@dunya.com

Tırnak içine aldım çünkü bunu ben söylemiyorum, Melikşah Üniversitesi İktisadi ve idari Bilimler Fakültesi öğrencileri tarafından yapılan anketin sonucu söylüyor.

'Kayseri'deki sosyal faaliyetler ihtiyacınızı karşılıyor mu?' sorusuna öğrencilerin yüzde 83'ü hayır cevabını vermiş. Devamında gelen 'AVM'leri yeterli buluyor musunuz?' sorusuna  öğrencilerin yüzde 632ü yine hayır diye cevaplamış. Daha çok konser, festival, fuar, tiyatro, vb etkinlikler istiyor gençler, AVM sayısını ve hizmetlerini de beğenmedikleri sonucu çıkmış yapılan ankette.

Öğrencilerin boş zamanlarını nasıl değerlendirdiği ile ilgili yapılan çalışmada ise öğrencilerin yüzde 29'unun gezerek, yüzde 15'inin spor yaparak, yüzde 12'sinin kitap okuyarak, yüzde 6'sının müzik dinleyerek boş zamanlarını değerlendirdiği ortaya çıkmış. 'Çok okuyan değil çok gezen bilir' diyor öğrenciler ama keşke kitap okuma oranı daha yukarılarda olsaydı.

Öğrencilerin Kayseri hakkında düşüncelerinin incelendiği çalışmada katılımcıların yüzde 56'sı sanayi, yüzde 24'ü ulaşım, yüzde 11'i eğitim ve yüzde 9'u sosyal alanlarda Kayseri'yi yeterli buluyor. Öğrencilerin okul sonrası iş hayatına atılmak için Kayseri'de alt yapının hazır olduğunu bilmesi güzel ancak iş dünyasının kalifiye eleman sıkıntısı ile boğuştuğu gerçeğini görerek iş hayatı öncesi tecrübe edinmeleri tavsiyesinde bulunmak gerek.

Sigara tüketimi üzerine yapılan çalışmada öğrencilerin yüzde 70'inin sigara içmediği ortaya çıkarken, sigara içenlerin yüzde 64'ünün sigara içmeye 13-18 yaş arasında başladıkları, sigara kullanımının erkekler arasında daha yaygın olduğu görülüyor. Öğrencilerin yüzde 72'si dumansız hava sahası uygulamasını olumlu bulmuş. Artık gençlerin sigara içmeye özenmemesi sevindirici.

Yapılan diğer bir çalışmada öğrencilerin yüzde 42'si haftada 4-6 saat arası ailesi ile vakit geçirdiğini ifade etmiş. Ankete katılanların yüzde 74'ü sorunlarını anne ve babası ile paylaşmadığını söylemiş. Türk ailesi yapısında en büyük sorun olarak karşımıza çıkan iletişimsizliğin bu anket sorusuyla bir kez daha bize hatırlatılması üzücü.

Öğrencilerin futbol tutkusu ile ilgili yapılan bir çalışmada, öğrencilerin yüzde 60'ının Galatasaray taraftarı olduğu bunu yüzde 27 ile Fenerbahçe'nin takip ettiği belirlenmiş. Bu sonuçla da Kayserili öğrencilerin şu sıralar epeyce üzgün olduğu anlaşılıyor.

Melikşah Üniversitesi öğrencilerine bu değerli anket çalışmasını bizlerle paylaştıkları için teşekkür ediyoruz.