'Kıbrıs'ta çözüm aylar içerisinde mümkün'

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı müzakerelerde ilerleme sağlandığını söyleyerek, çözümün aylar içinde mümkün olacağını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, müzakerelerde ilerleme sağlandığını söyleyerek, bu şekilde kararlılıkla devam edilirse çözümün aylar içinde mümkün olacağını söyledi

Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs'ta temaslarda bulunan AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yaklaşık 45 dakika görüştü. Akıncı, görüşme sonrası KKTC Cumhuriyet Meclisi’nde temsil edilen siyasi parti temsilcilerini Juncker ile tanıştırdı.

Cumhurbaşkanı Akıncı, görüşmenin oldukça verimli geçtiğini belirterek, karşılıklı görüş alışverişinde bulunulduğunu kaydetti.

AB'ye üye olmaya evet

Kıbrıslı Türklerin çözüme ve AB’ye üye olmaya evet dediği halde, başka bir toplumun hayır demesi nedeniyle AB’nin dışında bırakıldığını, çözüme ulaşamadığını ifade eden Akıncı, bunun dünyada örneği bulunmadığını kaydetti. Akıncı, bunun düzeltilmesi gereken anormal bir durum olduğunu belirtti.

Kıbrıs'ta normal koşulları elde etmenin tek yolunun Kıbrıs sorununda bir çözüme ulaşmak olduğunu ifade eden Akıncı, bu bağlamda müzakerelerin devam ettiğini söyledi.

Çözüm yönündeki kararlılığını bugünkü görüşmede bir kez daha tekrarladığını ifade eden Akıncı, müzakerelerde ilerleme sağlandığını, bu şekilde kararlılıkla devam edilirse çözümün aylar içinde mümkün olacağını ifade etti.

'Güven Yaratıcı Önlemler'

Müzakerelerde ve “Güven Yaratıcı Önlemler”de ilerleme kaydedildiğini söyleyen Akıncı, kısa süre içinde yeni sınır kapıları açılması, mobil telefon operatörlerinin her iki kesimde çalışması, elektrik şebekelerinin birleştirilmesi  gibi gelişmeler olacağını sözlerine ekledi.

AB’nin BM’nin yerini almayacağını, sürecin BM tarafından yönlendirilen bir süreç olduğunu ve böyle devam edeceğini dile getiren Akıncı,  AB’nin sürece yardım etmesinden memnun olacaklarını ve teknik konularla ilgili bir AB yetkilisinin sürece dahil olacağını anlattı.

AB Komisyonu Başkanı Juncker ile ele aldıkları diğer bir konunun Kıbrıslı Türklerin çözüm sonrası döneme de hazırlanması olduğunu anlatan Akıncı, aylar içinde olabilecek bir çözüm beklentileri bulunduğunu ve bunun gerçekleşmesinin ertesi günü Kıbrıslı Türklerin AB’nin şartlarına  dahil olacağını, buna hazır olunması gerektiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Akıncı, bu bağlamda AB ile olan ilişkilerin artırılmasının ve Avrupa Birliği kurallarıyla, müktesebatıyla uyumlaşmanın önemine işaret ederek, AB’den bu çerçevede bir anlayış ve Kıbrıslı Türklerin hazırlanması için gerekli desteği ortaya koymasını beklediklerini ifade etti.

kibris-orta.jpg

'Kıbrıslı Türkler Avrupalı'

Kıbrıslı Türklerin AB’ye gireceğinden emin olduğunu ancak dışında olsalar bile Kıbrıslı Türklerin Avrupalı olduğunu ifade eden Akıncı, Avrupa Birliği prensiplerine inandığını, AB değerlerine saygı duyduğunu söyledi.

AB değerleriyle iki kesimli, iki toplumlu yapının prensiplerinin dengelenmesinin önemine değinen Akıncı, bir tarafta AB’nin bu konudaki değer ve kuralları bulunduğunu, diğer tarafta ise iki kesimlilik ve iki toplumluluk prensibine saygı duyulması gerekliliği olduğunu kaydetti. Akıncı, ulaşılacak çözümde bu konuyla ve AB müktesebatına uygunlukla ilgili derogasyonların olmasının önemine değindi. Akıncı, bunun çözüme ulaşılabilmesi halinde, gerçekleşebilecek bir olgu olduğunu vurguladı.

Akıncı, ulaşılacak anlaşmanın yasal olarak açıkları bulunan, mahkemelere götürülebilecek bir anlaşma olmaması gerektiğine de dikkat çekerek, “yasal kesinliğe sahip bir anlaşma istiyoruz ve bunun AB hukukunun bir parçası olmasını istiyoruz" değerlendirmesinde bulundu. 

Akşam saatlerinde Juncker'da açıklama yaptı

Kıbrıs'ta temaslarda bulunan Juncker, Güney Lefkoşa’da bulunan AB Evi’nde düzenlediği basın toplantısında, Kıbrıs’ta devam eden müzakere sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Ada'da bulunacak bir çözümün sadece burada yaşayan Kıbrıslılar için değil, Avrupa Birliği için de bir "kazan kazan" durumu yaratacağını söyleyen Juncker, "Ben şahsen bunun gerçekleşebilmesi için her türlü çabayı ortaya koymaya hazırım. Bugün iki liderle de bir araya geldim ve onlarla yaptığım görüşmelerin ardından çok iyimser olduğumu söylemem gerekiyor. İki lider arasındaki güven ve gösterdikleri kararlılıkları gerçekten bir çözümün bulunabileceğine işaret ediyor" diye konuştu. 

İki toplumun birbirine saygı gösterdiği sürece Ada'da çözümün mümkün olabileceğine işaret eden Juncker, Avrupa Birliği’nin Birleşmiş Milletler tarafından yürütülen sürece dışarıdan destek vermeye devam edeceğini ifade etti.

Juncker ayrıca halihazırda süreci yakından takip eden temsilcisi Pieter Van Nuffel’in bundan sonra da müzakere sürecinde daha aktif olarak gözlemlerini ve desteğini sürdüreceğini belirtti.

Hellim konusunda uzlaşmaya varıldı

Gün içerisinde iki liderlerle yaptığı görüşmelerde hellimin AB içerisinde tescil edilmesi konusunda önemli adım attıklarını kaydeden Juncker, şunları söyledi:

"Hellim konusunda bir uzlaşıya varmayı başardık, AB yasaları altında bununla ilgili bir adım atılacak. Bence bu küçük birşey değil. Bu bir şaka değil aslında çünkü her iki toplum için de oldukça önemli olan bir ürün. Sembolik bir ürün ve bu konuda bir uzlaşıya varılabilmesi tarafların birlikte çalışmaya ve komisyonun da somut önlemler alarak bunu desteklemeye hazır olduğunun bir göstergesidir." 

Juncker, AB’nin müzakereler konusunda Birleşmiş Milletler ile bir yarışma içerisinde olmadığına değinerek, Ada'daki temasları çerçevesinde BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile bugün bir araya geldiğini, AB ile BM arasında bir rekabet ortamının oluşmasını istemediklerini belirtti.

'Her türlü desteği vermeye hazırız'

Müzakere sürecinin bundan sonraki aşamalarında AB ekiplerinin daha aktif ve görünür olacaklarını kaydeden Junker, gerektiği takdirde sürece her türlü desteği vermeye hazır olduklarını vurguladı.

Çözüm sonrasında AB müktesebatının Ada'nın geri kalanında uygulanması için Kıbrıslı Rumlar, AB Komisyonu ve Kıbrıslı Türklerden oluşan üçlü bir komite kurulacağını söyleyen Juncker, çözüm sonrası Avrupa yasalarının ve müktesebatın uygulanması için komisyonun her şekilde yardımcı olacağını dile getirdi.

Ada'da bulunacak çözümün beraberinde ciddi finansal sorunlar da getireceğini söyleyen Juncker, AB Komisyonu’nun günü geldiği zaman çözümün ortaya çıkaracağı mali ve finansal sorunlara yardımcı olacağını belirtti.

Bir gazetecinin "Türkiye’nin AB üyeliği olmadan Kıbrıslı Türklerin AB’ye girmemesi gerektiğini mi düşünüyorsunuz?" sorusu üzerine Juncker, kesinlikle böyle bir düşüncesinin olmadığını söyledi. 

Liderler gibi herkesin ileriye odaklı olması gerektiğine işaret eden Junker, "Şu anda elimizde son bir şans bulunmakta ve bunu gerçekleştirmemiz gerekiyor. Güvenlik önemli bir konu ama şu aşamada bu konuyu ele almak için çok erken" diye konuştu. 

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir