'Kış bastırmadan bacalarınızı temizletin'
Ankara Büyükşehir Belediyesi karbonmonoksit zehirlenmelerinin önüne geçilmesi için baca temizliği uyarısı yaptı
Kış aylarında baca tıkanıklığı sonucu yangın ve karbonmonoksit zehirlenmesiyle can kayıplarının yaşanmaması için bacaların temizletilmesi uyarısında bulunuldu.
Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Celil Sipahi, yaptığı yazılı açıklamada, ısınma sezonuyla birlikte, baca tutuşmasının çok sayıda yangına neden olduğunu ve bu yangınların, çoğunlukla, alt katlarında lokanta, pastane gibi iş yerleri bulunan binalarda meydana geldiğini belirtti.
Baca temizliğinin ihmale gelmeyeceğini vurgulayan Sipahi, "Bacalarınızı temizletmeyi ve kontrol ettirmeyi unutmayın. Bacalar, binaların zemin ve bodrum katından başlayıp, çatı katına kadar yükselen kanallardır. Bu kanallar içinde oluşan yağ atıkları, ziftler ve kurumlaşmalar, gerek sobaların, gerekse ticari işletmelerde ocakların yakılması sonucu tutuşarak alev alması, baca yangınlarına neden olur. Vatandaşlarımızın basit gördüğü ve ihmal ettiği bu tabakalar, baca içinde bir petrol ürünü gibi tehlike oluşturur. Tutuşma sonucu baca kanalı boyunca uzayan alev çatıya ulaşarak, buranın da tamamen yanmasına sebep olur. Küçücük bir alev, büyük bir yangına sebep olabilir" ifadelerini kullandı.
'Yılda bir defa temizletilmeli'
Sipahi, baca yangınlarının yanı sıra kış aylarında karşılaştıkları bir diğer durumun da baca tıkanıkları sonucu meydana gelen karbonmonoksit zehirlenmeleri olduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti:
"Bazı durumlarda, baca üzerinde yuva yapan kuşlar, bu kuşların ölüsü veya çeşitli parçalar kalabilir. Bu gibi durumlarda bacayı ilk kez kullandığımız zamanlarda bile tıkanıklık söz konusu olabilir. Bu gibi tıkanmalar sonucu da yaktığımız soba, doğalgaz ya da katı yakıtın dumanı dışarıya atılamayacağından ve tahliye edilemeyen gazın geriye dönmesi zehirlenmelere neden olur."
Soba zehirlenmelerinde bacadan çıkan dumanın, ters yönden gelen rüzgarın, özellikle lodosun etkisiyle dışarıya çıkamayıp yaşam alanına dönerek karbonmonoksit zehirlenmesi şeklinde görüldüğünü de ifade eden Sipahi, buna karşı vatandaşların bacalarına şapka takarak önlem almalarını istedi.
Sipahi, "Bacaların normal soba, doğalgaz ya da katı yakıtlı olması fark etmez. Vatandaşlar bacalarını mutlaka yılda bir defa temizletsinler" uyarısında bulundu.
Vatandaşların "341 41 60" numaralı telefondan konuyla ilgili ayrıntılı bilgi alabileceğini hatırlatan Sipahi, baca temizliği ücret tarifesine ilişkin, "Kombi bacası ve soba bacası 35 lira 40 kuruş, kazan bacası (tekli) 70 lira 80 kuruş, kazan bacası (çiftli) 141 lira 60 kuruş, şömine bacası 70 lira 80 kuruş, barbekü bacası 70 lira 80 kuruş, sanayi ve lokanta bacası 188 lira 80 kuruş" olduğu bilgisini verdi.