'Kişi başı gelirleri 30 bin dolara düşer'

Bakan Zeybekci, Birleşik Krallık'ın AB'den ayrılması sonucu, AB'nin kişi başına düşen gelirin 30 bin dolara indiği bir ekonomi olacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Birleşik Krallık halkının referandumla AB'den çıkma kararı aldığını belirterek, bu kararın önemli bir kilometre taşı olduğunu ifade etti. 

Sonucun çok önemli ve tarihi bir gelişme olduğunu belirten Zeybekci, bu gelişmenin belki de AB’nin yapısında köklü değişiklikleri ortaya çıkarabileceğine işaret etti. Brexit’in siyasi anlamda çok önemli sonuçları olacağını vurgulayan Zeybekci, şunları kaydetti:

'Kişi başına gelir 30 bin dolara inecek'

"Tüm Avrupa, Brüksel’den daha ayrı siyasi karar mekanizmalarına doğru ilerleyecektir. Birleşik Krallık, 2009 yılı sonrasında AB büyümesine tek başına yüzde 35 katkı vermiştir. 2015 sonu itibarıyla 16,2 trilyon dolar büyüklüğünde, kişi başına düşen geliri 31 bin 900 dolar olan AB ekonomisi, Birleşik Krallık'ın, AB'den ayrılması sonucu 13,4 trilyon dolara ve kişi başına düşen gelirin 30 bin dolara indiği bir ekonomi olacaktır."

Birleşik Krallık ve AB ekonomilerinin bağlarının güçlü olduğuna dikkati çeken Zeybekci, siyasi alandan farklı olarak AB ile ekonomik ortaklıkta aynı derinlikte bir ayrışma yaşanmayacağını ifade etti. 

Zeybekci, gerek pazar bütünlüğü, coğrafi özellikleri ve sanayileşme, gerekse karşılıklı üretim entegrasyonu gibi birçok faktörle birbirine bağlanmış olan AB’de bundan sonraki süreçte kısa vadede önemli değişiklikler olmayacağını, ancak orta-uzun vadede ekonomik birliktelik ve ortaklıkta bir zayıflama olmadan ülkelerin daha bağımsız hareket etme ve karar alma sonuçlarının kaçınılmaz olacağını bildirdi.

Bakan Zeybekci, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Gümrük Birliği bağlarımız olan, 20 yıldan bu yana ekonomik anlamda tam entegrasyona doğru adımlar attığımız AB ile bu ilişkimizde bir değişiklik olmayacaktır. Gümrük Birliğinin güncellenerek ekonomik birliktelik yönünde 2017 yılında önemli sonuçlara ulaşılacaktır. Birleşik Krallık açısından, referandum sonuçlarına göre siyasi ayrılma kaçınılmaz olacaktır. Ancak AB ve Birleşik Krallık arasındaki ekonomik entegrasyon hemen hemen aynı seviyede olması her iki taraf için de kaçınılmaz zorunluluktur. Hali hazırda oldukça iyi seviyede siyasi ve ekonomik ilişkileri olan Türkiye ve Birleşik Krallık’ın önümüzdeki dönemde yatırım, dış ticaret ve finans ilişkilerinin güçlenerek devam etmesi için adımlar atmaya devam edeceğiz."