'KKTC ile ilişkimiz menfaate dayalı değil'

Başbakan Yıldırım, "Kuzey Kıbrıs ile Türkiye ilişkileri menfaat ilişkisi değildir" açıklamasını yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Binali Yıldırım, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda bir araya geldi.

Yıldırım, görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, 65. Hükümet güvenoyu aldıktan sonra yurt dışına başbakan olarak ilk ziyaretini KKTC’ye yapmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, şahsına ve arkadaşlarına gösterilen muhabbetten dolayı teşekkür etti.

Akıncı ile görüşmede yakın iş birliği konularını ve geleceğe yönelik projeleri ele aldıklarını ifade eden Yıldırım, ayrıca Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile sürdürülmekte olan müzakereler hakkındaki en son güncel bilgileri ve durumu Cumhurbaşkanı Akıncı'dan öğrenme fırsatı bulduğunu belirtti.

'İlişkimiz menfaat ilişkisi değil'

Kıbrıs meselesinin çözümünün bölgede güvenlik, istikrar, işbirliği ve refaha ciddi katkı sağlayacağını vurgulayan Yıldırım, şöyle konuştu:

"Olası çözümün ardından Kıbrıs adasının gerçek potansiyeli ortaya çıkacak. Yeraltı ve yerüstü zenginliklerini ortak bir şekilde değerlendirme imkanına kavuşulacaktır. Türkiye’nin bugüne kadar KKTC ile ilişkilerinde özellikle bizim benimsediğimiz bir prensip var. O da Türkiye’de ne varsa KKTC’de aynısı olacak. Bu amaca yönelik gerek altyapı gerek üstyapı gerek diğer bütün alanlarda Türkiye’nin imkan ve kabiliyetlerinin aynı şekilde KKTC'de var olabilmesi için gereken her türlü çalışmayı yapmaya bugüne kadar yaptık bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz."

Yıldırım, "Kuzey Kıbrıs ile Türkiye arasındaki ilişkiler menfaat ilişkisi değildir. Bu ilişkiler, Kuzey Kıbrıs'ın geleceğe olan yolculuğunda ekonomik olarak, siyasi olarak güçlü bir şekilde hazır olması, olası çözümde iki tarafın eşit, adil temsil edildiği bir federatif yapıya yönelik hazırlıklarını tamamen ikmal etmesidir. Bu bağlamda biz her alanda bir dayanışma içindeyiz, tecrübe paylaşımımız var." dedi.

'İki topluma da güzel bir mesaj olur'

Kıbrıs müzakerelerine ilişkin, biçimsel konularla uğraşılmasının kalıcı ve adil bir çözüme ulaşmayı zorlaştıracağına dikkati çeken Yıldırım, şunları kaydetti:

"Benim tercihim, icabında Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı, Sayın Cumhurbaşkanımızla görüşebilir, bizimle görüşebilir. Sayın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, Sayın Çipras'la görüşebilir. Bunlar da bu konudaki tarafların samimiyeti açısından dünyaya ve iki topluma güzel bir mesaj olur diye düşünüyorum."

'Müttefikliğe uygun değil'

Yıldırım, bir gazetecinin, Mardin'in Nusaybin ilçesinde ABD-İsveç ortak yapımı antitank roketi ele geçirilmesine ilişkin sorusuna, "Şüphesiz müttefikliğe uygun değil. Müttefik demek, stratejik ortak demek, karşılıklı hak ve hukuka saygı göstermek demek. Türkiye'nin terörle mücadelesinde bütün dostlarımızın yanımızda olmasını bekliyoruz." yanıtını verdi.