'Kolay krediyle' artan harcamalar endişelendiriyor

Banka kredilerindeki artış, cari açığı genişletiyor, 'kriz' sinyali veriyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

NEW YORK - The New York Times Gazetesi'nde Landon Thomas Jr. imzasıyla çıkan bir haberde, Türk ekonomisinin aşırı ısındığı ve olumlu havanın sona ermesinin an meselesi olduğu ileri sürüldü.

Haberde halkın tüketim harcamalarının hız kazandığı, bunun en önemli sebebinin ise bankalardan kredi almanın kolaylaşması gösterildi. Yeni nesilin bir öncekine göre daha fazla harcama yaptığına dikkat çekilen haberde, cep telefonu mesajı veya ATM'ler üzerinden yapılan başvurularla kolayca alınabilen kredilerin halkta alışkanlık yarattığı kaydedildi. Buna göre kredi kartlarına getirilen sınırlamalar, halkı ihtiyaç kredilerine yönlendirdi.

Cari açığın aşırı büyüyerek bu yıl sonunda yüzde 8'e ulaşacağının tahmin edildiği haberde, daha önceki iki krizin altında yatan sebep olarak da bu açıklar gösterildi, "Tarih tekerrür ediyor olabilir" uyarısı yapıldı.

Bankacıların durumdan endişe etmediklerine işaret edilen haberde, Merkez Bankası'nın munzam karşılıklarda yaptığı artışların faiz oranlarına yansıtılmasına rağmen tüketici talebinin hız kesmediği kaydedildi.

Krediler yüzde 35 arttı

Dün Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu açıkladığı, banka kredilerinin son bir yılda yüzde 35.7 oranında arttığını gösteren haftalık verileri açıklamıştı. Rakamları yorumlayan uzmanlar, durumun dış dengeleri tehdit eder hale geldiğini, MB'nin tedbirlerine direndiğini ifade etmişlerdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir