'Leiv Eiriksson' sondaj öncesi son aşamaya geldi

Karadeniz'deki petrol arama çalışmaları kapsamında Leiv Eiriksson, hazırlıklarda son aşamaya geldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SİNOP - Karadeniz'deki petrol arama çalışmaları kapsamında Türkiye'ye getirilen petrol platformu Leiv Eiriksson'da, sondaj öncesi hazırlıklarda son aşamaya gelindiği bildirildi.

Edinilen bilgiye göre, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ve Brezilya Milli Petrol Şirketi PETROBRAS ortaklığında, dünyanın en gelişmiş petrol platformlarından biri olan "Leiv Eiriksson"un Karadeniz'de yapacağı ultra derin-deniz sondaj operasyonlarına ilişkin ön hazırlıklar sürüyor.

Bu kapsamda 2 Ocak'ta Sinop'a getirilerek Sinop Limanının yaklaşık 2 mil açığında konuşlandırılan Leiv Eiriksson'da sondaj için gerekli ekipmanın montajı ve bakım çalışmaları yapılıyor.

Yetkililer, ön hazırlıkların en az bir hafta daha sürmesinin beklendiğini belirterek, Şubat ayının ortalarına doğru sondaj çalışmalarına başlanabileceğini söylediler.

Bu arada, Sinop Valisi Mustafa Hakan Güvençer beraberindekilerle platforma çıkarak Platform Yöneticisi ve Kaptanı Colin Atkinson ve Proje Müdürü Pal Eikrem'den çalışmalarla ilgili bilgi aldı.

Colin Atkinson, çalışmalar için 3 yıllık bir kontratları bulunduğunu belirterek, ön hazırlıkların tamamlanmasının ardından sondaj çalışmalarına başlanacağını söyledi.

6 içinde ilk kuyu olan Sinop-1 kuyusunu daha sonra batıda 2. kuyu açacaklarını anlatan Atkinson, buralardan çıkacak sonuca göre çalışmaların sürdürüleceğini bildirdi.

Petrol üretiminin zaman alan bir süreç olduğunu belirten Atkinson, "Üretime geçilip geçilmeyeceğine karar vermek 10 yılı bile bulabilir. Çünkü petrol ya da gaz alanlarının tespiti için onlarca kuyu kazmak gerekebilir. Kule olarak bizim işimiz sadece delmek, bulmak ve gitmektir. Ondan sonra büyük bir ihtimalle analiz yapılacaktır" diye konuştu.

Atkinson, platformun bu zamana kadar 37 sondaj yaptığını ve 32'sinde petrol bulduğunu da söyledi.

Vali Güvençer de, il valisi olarak çalışanlara başarılar dileyerek çalışmalar sırasında yaşanabilecek her türlü soruna çözüm bulmanın kendi sorumluluklarında olduğunu ifade etti.

Güvençer, "Merakla, heyecanla ve dualarımızla bu çalışmaların Türkiye adına neticelenmesini diliyoruz" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir