'Metil alkol tuzağı' ölüme sürüklüyor

Kaçak içki üreticilerinin daha fazla kazanç elde etmek amacıyla insan sağlığını hiçe sayarak kullandığı metil alkol, bu yıl içinde İstanbul ve İzmir'de 44 can aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kaçak içki üreticilerinin daha fazla kazanç elde etmek amacıyla insan sağlığını hiçe sayarak kullandığı metil alkol, bu yıl içinde İstanbul ve İzmir'de 44 can aldı. Yaklaşan yılbaşı nedeniyle denetim ve operasyonların arttığı kaçak içkide ele geçirilen miktar ve yakalanan kişi sayısında geçen yıla göre büyük oranda artış sağlandı.

Sağlık Bakanlığı ve emniyet verilerine göre, alkollü içki tükettikten sonra karın ağrısı, mide bulantısı, kusma ve görme kaybı şikayetleriyle bu yıl İstanbul ve İzmir'de hastanelere başvuran 112 kişiden 44'ü metil alkol zehirlenmesi şüphesiyle yaşamını yitirdi. Önceki yıllara göre metil alkol şüphesiyle gerçekleşen ölüm sayısındaki ani artış, kaçak içkide tehlikenin büyüklüğünü ortaya koyuyor. 

İzmir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şubesi yetkililerinden alınan bilgiye göre, kaçak içki üreticilerinin, normalde tarımsal ürünler damıtılarak elde edilen etil alkolü kullanmaları gerekirken, maliyeti düşürmek amacıyla kimya sanayisinde yararlanılan, odun, kömür hatta doğalgaz damıtılarak oluşturulan metil alkolü kullanıyor.

cats-091.jpg

Ele geçirilen kaçak içki miktarında Adana, İzmir ve İstanbul başı çekiyor, sahil kesimlerinde ise daha sık rastlanıyor. 2015'te en fazla vakanın kayıtlara geçtiği ikinci kent İzmir'de kaçak içki vakaları ve yakalanan şahıs sayısında geçen yıla göre yaklaşık 3 kat, ele geçirilen içkide de 2 kat artış görüldü.

Kentte geçen yıl 41 olayda 16 bin 453 şişe kaçak içki ele geçirilirken, bu yıl 121 vakada 37 bin 775 şişe bulundu. Geçen yıl yakalanan 61 kişiden tutuklanan olmazken, bu yıl 182 zanlıdan 15'i cezaevine gönderildi. Tutuklananlardan 6'sının ise "ölüme sebebiyet vermek" suçlamasıyla yargılanmasına başlandı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir