'Ne olursa olsun çözüm sürecini sonuçlandıracağız'

Çözüm sürecinin 77 milyon insanı ilgilendirdiğini kaydeden AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, “Burada hiçbir şarta da bağlı kalmayacağız, hiçbir bahane olmadan ne olursa olsun çözüm sürecinde kararlıyız” dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

canan_sakarya-014.jpg

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, İç Güvenlik Paketi’yle suçluyu değil, vatandaşı koruduklarını belirterek, “Kimsenin özgürlüklerini sınırlandırmıyoruz. Herkes özgürce dolaşacak özgürce gösterisini yapacak ama bunu yaparken de bir başkasının özgürlüğünü ihlal edemeyecek” dedi. 

Çözüm sürecinin 77 milyonu ilgilendiren bir sorun olduğunu ve kendi mecrasında ilerlediğini kaydeden Aydın, “Hiçbir şarta bağlı kalmadan, hiçbir bahane olmadan ne olursa olsun çözüm sürecinde kararlıyız” ifadelerini kullandı. Adıyaman Milletvekili Aydın, Ankara Temsilcimiz Ferit Parlak ile arkadaşımız Canan Sakarya’nın gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. 

İç Güvenlik Paketi Tasarısı'nı çıkarmak için neden ısrarcısınız? 

Bu paket özgürlükleri teminat altına alacak olan bir paket. Ben bunu Hakkari‘de de söyledim. Sokaklar, caddeler, şiddet gölüne dönmüş, sapanlar, molotofl ar havada uçuşuyor, böyle bir ortamda hangimiz sokağa çıkabiliriz, hangimiz özgürüz? Hiçbirimiz özgür değiliz. Şiddetin olduğu kavganın, düzensizliğin olduğu bir ortadan kimse özgür değildir. Biz de diyoruz ki; vatandaşı özgür kılalım, özgür bir şekilde kendini ifade edebilsin. İç Güvenlik Paketi suçluyu değil, vatandaşı koruyor, kusura bakmasınlar suçluyu koruyacak durumda değiliz. Devlet vatandaşının can ve mal varlığını, güvenliğini koruyamazsa nasıl devlet denilebilir. 

HDP, 7 Haziran seçimlerinde barajı aşamazsa çözüm süreci nasıl etkilenir? 

HDP bir siyasi parti seçime parti olarak girmesi gayet doğal. Bu kararın neticesinde ortaya çıkacak sonucu kendileri göze almak durumunda. Burada barajı aşmakta var aşamamak da. Takdir kendilerinin ama bu karar sonucu milletin vereceği karara da saygılı olmaları lazım, bu bir risk ise bu riski almış oluyorlar. Milletin tercihlerine de seçim sonrası saygılı olmak durumundadır. 

Ben bir sıkıntı olacağını sanmıyorum, tehditvari tutumlarla, söylemlerle ajitasyonla bir yere varamazsınız. Türkiye bir hukuk devleti, herkes hukuka bağlı kalmak durumunda. Eğer parti olarak seçime girmeye karar verdilerse sonucuna katlanmak zorundalar. Barajı aşar ya da aşmaz bunun takdirini HDP ya da biz yapmayacağız millet yapacak. Milletin vereceği karara da herkesin saygılı olması lazım. 

Çözüm süreci etkilenmez mi ? 

Hayır, çünkü çözüm süreci ayrı bir mecrada yürüyor. Burada tek başına muhatap HDP değil ki, çözüm süreci devletin, Türkiye’nin meselesidir. Bu sorunun çözümünde muhatap 77 milyon insan, bütün millet, çünkü bütün millet bu sorundan doğrudan ya da dolaylı maddi ve manevi zarar gördü. 40 binin üzerindeki insan hayatını kaybetti acılar yaşandı, köyler boşaltıldı, insanlar göç etmek zorunda kaldı, batının da bir şekilde sosyal yapısı zarar gördü, maddi kayıplarımız oldu. 400 milyar doların üzerinde net zarardan söz ediliyor para bir tarafa ama Türkiye’nin bütün enerjisini alan milletimizin bütün enerjisini heba eden çok önemli bir sorunu çözüyoruz bu sorunun çözümünü de inşallah yakalayacağız. Burada hiçbir şarta da bağlı kalmayacağız, hiçbir bahane olmadan ne olursa olsun çözüm sürecinde kararlıyız Sayın Cumhurbaşkanımız süreci başlatırken ‘yeter ki bu sorun çözülsün gerekirse baldıran zehri içmeye hazırım’ dedi. Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu görevi devraldığında ‘çözüm süreci bizim olmazsa olmazlarımızdandır’ diyerek kararlı bir tavır ortaya koydu. Dolayısıyla çözüm sürecini kendi mecrasında yürüyor bugüne kadar hükümet üzerine düşen görevi yerine getirdi. 

Kamudan çok sayıda istifa var bu talebi neye bağlıyorsunuz? 

Adayların çokluğu AK Parti’ye olan teveccühü gösteriyor. İnsanlar hizmete talip. Ak Parti halen bu ülkenin kurtuluşu olarak gözüküyor, bu ilgi birazda bundan kaynaklanıyor. Bu güzel bir şey. AK Parti sadece Türkiye için değil bütün dünya mazlum ve mağdurları için bütün Müslüman alemi için bu büyük coğrafya içinde bir kurtuluş reçetesi olarak görünüyor. Çok sayıda adayın olması güzel bir durum ancak listedeki sayıda sınırlı 550 tanesini ancak listeye girecek belki 5 bin tanesi dışarıda kalacak. Dışarıda kalanlardan dolayı geçmişte de bir sıkıntı olmadı bugünde olmaz. Bu bir hizmet ve bayrak yarışı.

 4twrmng.jpg

Zaman zaman Cumhurbaşkanı ve hükümet üyeleri arasında görüş farklılıkları dikkat çekiyor… 
Hep kavga çıkarmaya çalışıyorlar ama biz buna meydan vermeyiz. AK Parti teşkilatı çok büyük, 10 milyon üyesi var. Teşkilat kademeleri çok kalabalık herkes aynı şeyi düşünecek diye bir şey yok. Zaman zaman farklı kanaatler çatışarak hakikat doğar. Farklı görüşler olsa da istişare ile sonuca varılır. Ak Parti’de en işi işleyen şey istişare mekanizmasıdır. 

Doğu ve Güneydoğu’ya yönelik yeni bir paket açıklanabilir mi? 

Aslında bu bölgeye dönük çok paket açıkladık. Teşvik paketinden en fazla istifade eden bölge doğu ve güneydoğu. SODES, KOSGEB. Kalkınma ajansları ve Dünya Bankası’nın projeleri var. GAP, DAP devam ediyor. Bu bölgede özellikle ekonomiyi ayağa kaldırmak çok önemli . 

Meclis ne zamana kadar çalışacak? 

Nisanın ilk haftasına kadar çalışacağız. Gündemde epey bir düzenleme var. İç Güvenlik Paketi, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa Tasarısı, Aile paketi, torba teklif ve kolluk gözetim komisyonu ile ilgili bir düzenleme var. Dolayısıyla bu tasarıları o tarihe kadar yetiştirmeye çalışacağız, başka bekleyen tasarılar var ama bugün itibariyle önceliklerimiz bu tasarılar. 7 Nisan’da milletvekili kesin aday listeleri açıklanacak. Sadece AK Parti’de değil CHP, MHP ve HDP’de yüzde 60-65 oranında yenilenme oluyor. O nedenle artık Meclisi çalıştırmak mümkün olmuyor, seçim çalışmaları başlayacak sahaya gitmek gerekiyor. Meclis seçimlerden sonra yemin töreni için haziran ayında yeniden açılır.

Adaylar üç ayrı komisyondan geçecek

Adaylar nasıl bir süreçte belirlenecek. Cumhurbaşkanı ve Başbakan birlikte mi belirleyecek? Adaylarımızı belirlerken teşkilatlarımıza soracağız, eğilimler alınacak. Teşkilatlarda, toplumda karşılığı var mı yok mu buna bakılacak. Kamuoyu anketleri yapılacak. Adayların CV’leri önemli, genel merkez tarafından mülakatlar yapılacak, üç ayrı komisyon kurulacak, genel başkan yardımcılarının başkanlığında, ara ve üst komisyonlardan adaylar süzülerek geçirilecek, ince eleyip sık dokuyacağız. Listelerin oluşturulması aşamasında da Ak Parti’nin kurucu genel başkanı davanın liderinin de katkıları olacaktır. Talepleri de olacaktır, AK Parti’de her şey bir istişare mekanizması içinde yürüyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir