'O çöküntü şehirler Türkiye'ye yakışmıyor'

Türkiye'nin genelinde kentsel dönüşüm yapılmak mecburiyetinde olunduğunu söyleyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Güllüce, "Artık o çöküntü şehirler Türkiye'ye yakışmıyor" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ORDU - Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, çeşitli programlara katılmak üzere geldiği Ordu'da kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin konuştu.

Bakan Güllüce, "Türkiye'nin genelinde kentsel dönüşümü yapmak mecburiyetindeyiz, çünkü depremin yanı sıra inşaat tekniği bakımından geçmişte güzel yapılaşma olmamış" dedi. 

Kent merkezi ile 450 metre yükseklikteki Boztepe arasına kurulan teleferikle Boztepe'ye çıkan Güllüce, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

Türkiye genelinde yapılan kentsel dönüşüm çalışmalarının sorulması üzerine Bakan Güllüce, amaçlarının modern, yaşanılabilir ve huzurlu şehirler yapmak olduğunu söyledi. 

Deprem veya deprem dışı nedenlerle kentsel dönüşümü teşvik ettiklerine dikkati çeken Güllüce, şöyle konuştu: 

"Çöküntü şehirlerin olduğu Türkiye, Türkiye'ye yakışmıyor"

"Türkiye'nin genelinde kentsel dönüşümü yapmak mecburiyetindeyiz. Ülkemizin çok büyük bir alanı, yüzde 90'ı deprem kuşağı altında. Çünkü depremin yanı sıra inşaat tekniği bakımından geçmişte güzel yapılaşma olmamış. Çöküntü alanlarımız çok fazla. Türkiye havalanan, gelişen, dünyanın çok iyi parlayan yıldızı noktasına geldi. Artık o çöküntü şehirlerin olduğu Türkiye, Türkiye'ye yakışmıyor. O yüzden modern, yaşanabilir, huzurlu şehirler, yeşili, ağacı, çevresi çok olan ve modern dünyada insanların ihtiyaçlarını karşılayabilecek şehirler yapmak zorundayız. Bunu ancak dönüşümle yapabiliriz. Deprem veya deprem dışı sebeplerle kentsel dönüşümü teşvik ediyoruz."  

"Gayrimenkul paylaşılması en zor şeydir" 

Güllüce, kentsel dönüşüm yapılan bölgelerde bazı zorluklarla karşılandığının hatırlatılması üzerine, şunları kaydetti: 

"Gayrimenkul paylaşılması en zor şeydir. Zaten kentsel dönüşümü zorlaştıran nedenlerden biri gayrimenkulün paylaşılması, ikincisi de kentsel dönüşümle ilgili yapılan menfi, kötü propagandadır. Buna çeşitli adlar takıyorlar. Vatandaşın kötü, yaşanamaz, riskli binalarda olmamaları gibi bir derdimiz var bizim. Onun için de kentsel dönüşüme kimsenin muhalefet etmemesi lazım. Herkesin desteklemesi lazım. İktidarıyla, muhalefetiyle el ele vererek Türkiye'de kentsel dönüşümü bütün şehirlerde gerçekleştirmeliyiz." 

Bakan Güllüce, Türkiye'de çöp sorununu 2023 yılına kadar çözmeyi hedeflediklerini belirterek, vahşi depolama sisteminin çok çirkin ve Türkiye'ye yakışmayan bir uygulama olduğunu sözlerine ekledi.  

Bu konularda ilginizi çekebilir