'Öcü gibi gösteriliyoruz'

Etibakır Maden İşletmeleri AŞ, Artvin Cerattepe'de yapılması planlanan madencilik faaliyetine ilişkin, kentte yanlış bir algı oluşturulduğunu öne sürerek, projeye karşı çıkan çevrecilere diyalog çağrısı yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Etibakır Maden İşletmeleri AŞ Genel Koordinatörü Ünsal Arkadaş, Cerattepe'de gerçekleştirilmesi planlanan madencilik faaliyetine ilişkin, ülke genelinde çevreci yaklaşımlarıyla bilinen şirketlerinin Artvin'de "öcü" gibi gösterilmeye çalışıldığını belirterek, bu algının değişmesi için yapmak istedikleri bilgilendirme çalışmalarına madene karşı çıkanların katılmadığını bildirdi.

Arkadaş, yaptığı yazılı açıklamada, projeye karşı çıkan çevrecilere ısrarla düzenlenecek panele katılma çağrısında bulunduklarını vurguladı.

Hiçbir bilimsel gerçekliği olmayan, "Cerattepe Projesi, Artvin'i yok edecek" söylemlerini üreten derneğin panelden kaçtığını savunan Arkadaş, her platformda projeyi anlatmaya ve savunmaya hazır olduklarını kaydetti.

"Öcü gibi gösteriliyoruz"

Arkadaş, iddiaların aksine projelerinin Artvin'e büyük katkılar sağlayacağına dikkati çekerek, şunları ifade etti:

"Şirket olarak gerek çevreci yaklaşımımız, gerekse de maden işletmelerimizde kullandığımız teknolojiyle ülke genelinde örnek gösterilirken, maalesef ki Artvin'de 'öcü' gibi gösterilmeye çalışılıyoruz. Artvin'de bizleri 'öcü' gibi gösteren sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerin Murgul ilçesindeki temsilcileri, şirketin çalışmalarına destek vererek teşekkür ederken, aynı sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerin il başkanlıkları ise şiddetli şekilde projeye karşı çıkmaktadırlar. Bunu anlamak mümkün değil.

Bu algının değişmesi için her türlü bilgilendirme çalışmasını yerine getirmek istiyoruz. Yeşil Artvin Derneği başta olmak üzere madene karşı çıkan tüm kişi ve kuruluşları panele davet ediyoruz ancak çağrımız karşılık bulmuyor." 

"Artvin halkının geneli projeye karşıysa 3 bini aşkın başvuru neden var?"

Arkadaş, çevrecilerin birtakım asılsız iddialar ortaya atarak proje hakkında muhalefet oluşturmaya gayret gösterdiğini öne sürerek, bu iddiaların aksine halkın önemli bölümünün madencilik faaliyetlerine destek verdiği görüşünü aktardı.

Projede çalışmak istediğini beyan eden 3 bini aşkın Artvinlinin bulunduğunu vurgulayan Arkadaş, "Bunların çok büyük bir bölümü ise Artvin merkezde ikamet ediyor. Ayrıca projede çalışan 50'ye yakın çalışan var ve bunların da çok büyük bölümü Artvin merkezde ikamet ediyor. Artvin halkının geneli projeye karşıysa 3 bini aşkın başvuru neden var? Bu kadar kişi neden şirketimiz bünyesinde çalışmak istedi?" ifadesini kullandı.

Projeye karşı olan çevrecilerin Kafkasör Cerattepe'de nöbet tuttuklarını belirten Arkadaş, açıklamasını şöyle tamamladı:

"Başta nöbet tutan insanlar olmak üzere Artvin halkının geneline projeyi anlatmaya çalıştık ancak çevreciler tarafından Artvin'de mahalle baskısı kurularak buna engel olunmaya çalışıldı. Maden faaliyetine ilişkin bilgi almak ve bu bilgileri kamuoyuyla paylaşmak isteyen basın yayın temsilcilerine de baskı oluşturuluyor. Bilgilendirme amaçlı toplantı ve organizasyonlara katılmak isteyen vatandaşların da mahalle baskısına maruz kaldığını görüyoruz." 

Bu konularda ilginizi çekebilir