'Pegasus modeli tuttu, dünyanın en verimli 2. havayoluyuz'

40 uçaklık filo, 3.2 milyar dolarlık uçak sipariş, iç hatlarda yüzde 23, dış hatlarda yüzde 8 pazar payı, 1.7 milyar lira ciro... Bunlar Pegasus'un rakamları. Bu yıl 8 yeni uçağı daha geliyor. Şirketin patronu Ali Sabancı, "Bu ürün, bu model tuttu. Ryanai

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Havayolu şirketi Pegasus, 40 adetlik uçak siparişi kapsamında yeni uçakları filosuna katmaya devam ediyor. Şirketin patronu Ali Sabancı ile Genel Müdür Sertaç Haybat, filoya en son katılan iki 737 - 800'den biri olan Yağmur'la Adana'ya bir basın gezisi gerçekleştirdi.

Yeni uçaklarına Pegasus Aile bireylerinin yeni doğan kız çocuklarının adını veren şirket, son teslim aldığı iki uçak için "Dünyanın En Güzel Hediyesi" kampanyası gerçekleştirilmiş ve teslim alınan 2 Boeing 737-800'e, 100 bin Pegasus yolcusunun başvurusu arasından seçilen 6 yaşındaki Sevde Nil Demir ve 9 yaşındaki Yağmur Aydın'ın adlarını vermişti.

Yağmur'un aynı zamanda memleketi olan Adana'ya uçuşu sonrasında, gazetecilere şirketle ilgili bilgiler veren Ali Sabancı, "Bu ürün tuttu İrlanda şirketi Ryanair'den sonra dünyanın en verimli havayolu şirketiyiz. Bizim ekibimiz yeniliğe açık. Paylaşmayı biliyoruz. 2010'da ailemizin yüzde 72'si kardan prim almış. Bunu mal sahibi vermiyor, sistemi var. Bu yüzden pilotlarımız yakıt fiyatlarını takip ediyor, biliyorlar. Bizde her şey satılık. Ne satabileceğini kabin ekibi bilir. Orada da kabin ekibine fırsat yaratıyoruz. Sektörün 'maverick' oyuncusuyuz. Rekabet literatüründe adımız böyledir. Misafirlerimiz bizimle uçmasın diye elimizden geleni yapıyoruz. Katı iptal kurallları, katı check in kuralları, katı bagaj kurallarımız var. Su bile parayla. Çünkü havayolu müşterisinin asıl talebi zamanında uçmaktır. Bizde bu oran yüzde 93.58'dir" diye konuştu.

2010 sonunda şirketin 31 milyon euro kar ettiğini, 2011'in ilk 9 ayı itibariyle 17.8 milyon kar gözüktüğünü belirten Ali Sabancı, "Cironun yüzde 40'i TL ile. Bu sene devalüasyondan dolayı tokat yedik. Yılı tek haneli bir zararla kapatabiliriz. Önemli bir gelişme, 'diğer gelirler' cironun önemli bir kısmını oluşturmaya başladı. 120 milyon liralık bir 'diğer gelirler' oluştu. Bizde bir uçak 24 dakikada inip kalkabiliyor. Diğerlerinde bu 50 dakikadır. Kendi business class'ını yaratabilirsin. 730 bin koltuk seçilerek alınmış" dedi.

40 uçağın 26'sı geldi

Genel Müdür Sertaç Haybat da yaptığı sunumda, yeni uçaklarıyla ilgili bilgi verdi. Haybat, "Yağmur'un kabin için farklı. Başüstü dolaplar, ışıklandıma farklı. Çelik değil karbon fiberle üretilmiş. 300 kilo hafif. Servis arabaları kompozit malzemeden. Toplamda 550 kilo daha hafif. Bunlar yüzde 1.5 -2 yakıt tasarrufu sağlıyor. Bu da uçuş başına 50 dolar tasarruf anlamına geliyor" dedi. 2005'te başladıklarında bugünleri hayal etmenin bile güç olduğunu belirten Haybat, 40 adetlik sipariş kapsamında 2 yeni uçağı bu ay içinde teslim alacaklarını, yıl içinde 6 uçağın daha filoya katılacağını söyledi.

Haybat, şöyle konuştu:

"50 şehre uçuyoruz. 19 iç hat noktası, 31 dış hat noktası var. Böylesine bir uçuş ağı diğerlerinde yok. Avrupa'da İspanya ve Portekiz hariç bütün başkentlere uçuyoruz. Şirketin ilk uçuşu da Adanay'dı. Bugün Adana'dan Van ve daha birçok noktaya uçuş var. Ana üssümüz Sabiha Gökçen'dir. İkinci sırada İzmir, üçüncüsü Adana'dır. Geçtiğimiz 6 yılda Türkiye'de iç hatların yıllık ortalama büyümesi yüzde 15'tir. Bizim yüzde 41.

Dış hatlarda yıllık ortalama büyümemiz yüzde 26'dır. Dış hatlarda iç hatların gerisinde kalmamızın nedeni Türkiye ile diğer ülkeler arasındaki ikili hava anlaşmalarının getirdiği kısıtlamalardır. Batı tarafı, ABD tarafı anlaşmaları liberal. Ama doğumuzda, kuzeyimizde, güneyimizde kalan ülkeler söz konusu olduğunda bu anlaşmalar karşımıza çıkıyor. Örneğin Bakü'ye uçamıyorsunuz. Frekans kısıtlamaları var. Mevcut frekanasları da THY kullanıyor. Türkiye ile Rusya arasında tek bir havayolu uçabiliyor. Bu bir statüko. Değiştirmeye çalışıyoruz ama bundan memnun olanlar da var. Sonuçta biz de bayrak taşıyıcısıyız. İç hatlarda gerçek rekabet var ama dış hatlarda yok. Bugün Bakü'ye uçuş fiyatı Almanya'ya uçuştan pahalı."

2011'in havayolu şirketleri için zor geçtiğini, yakıt fiyatlarının yüzde 30 arttığını ve TL'nin değer kaybının da şirket bilançolarını zorladığını anlatan Haybat, 2012'de Ortadoğu ve Asya yönüne ilave destinasyonlar geleceğini, Almatı'ya uçuşların başlayacağını, yine Azerbaycan Havayolları ile de ortak uçuş için anlaştıklarını söyledi.

İsrail'e uçmayı birçok kez gündemlerine aldıklarını ancak siyasi gelişmeler nedeniyle hep ertelediklerini belirten Haybat, "Lübnan'a uçuyoruz. Suriye'ye uçmak istiyorduk ama iç savaş var. Kırgızistan, yönetim değişti, şimdi yeniden gündemimizde, istiyorlar. Azerbaycan'la çalışıyoruz, yaza kalmaz ortak uçuşlarımız başlayacak. Türkiye - Kazakistan uçuşu için uğraşıyoruz ama anlaşmadan kaynaklanan sorunlar var. Yeni bir havayolu şirketi bir fiyat uygulayacaksa, o ücret için uçmakta olan şirketlerden onay alma zorunluluğu getirilmiş. Böyle konuları aşmamız gerekiyor" diye konuştu.

Baş döndürücü büyüme

• Pegasus, iç hat tarifeli uçuşlarına 1 Kasım 2005'te başladı. "Low Cost” (düşük maliyetli, ucuz) modelini benimsedi.

• Faaliyete geçtiğinde 14 uçaklık filosu vardı. Uçaklarının yaş ortalaması 5,39'du. Boeing 737-800'lerle 6 destinasyona haftada 112 tarifeli uçuş gerçekleştiriyordu. Bugün yaş ortalaması 2,58 olan 31 Boeing 737-800'den oluşan 40 uçaklık filosu ile 23 ülkede toplam 50 destinasyona haftada 1.544 tarifeli uçuş gerçekleştiriyor.

• 2007 yılında, 40 uçak için 3,2 milyar dolarlık uçak sipariş verdi. Bu uçaklardan 26'sını teslim aldı. Yıl içinde 8'ini daha teslim alacak. 2013 sonuna kadar 40 uçağın tamamı teslim alınmış olacak.

• Dış hatlarda geniş tarifeli uçuş ağına sahip yüzde 100 özel tek hava yolu konumunda olan şirket İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'nı (İSG) ana üs olarak kullanıyor.

• Pegasus'un yolcu sayısı 6 yılda 6 kat arttı.  2010'da 8.6 milyon kişiyi uçuran Pegasus'un müşteri sayısı 2011'de yüzde 31 artışla 11.3 milyona ulaştı. Böylece 2006-2011 arasında yurt içinde seyahat eden yolcu trafiği yıllık ortalama yüzde 41, yurtdışı yolcu trafiği yüzde 26 arttı.

• Şirketin iç hat pazar payı 2011'de yüzde 23'e, dış hat pazar payı da yüzde 8'e ulaştı. Pegasus, iç hatlarda yüzde 23 pazar payı ile THY'den sonra 2. büyük havayolu konumda. Tarifeli uçuşlara başladığı Kasım 2005'ten Eylül 2011'e kadar 36.4 milyon kişiyi uçuran Pegasus, özel havayolları içinde yolcu sayısı ve uçuş ağı bakımından ilk sırada.

• Müşterisini uygun fiyatla uçurmayı prensip edinen şirket 6 yılda 23.2 milyon müşterisini 100 liranın altında, 8.8 milyon müşterisini 50 liranın altında fiyatlarla uçurdu.

1.7 milyar ciro gerçekleştirdi

• Pegasus'un 2011'in ilk 9 ayında cirosu 1.3 milyar lira oldu. 2011  sonu için 1.7 milyar lira ciro hedefleniyor. 9 aylık sonuçlara göre şirketin vergi öncesi karı yüzde 36.6 arttı.

• 2011'in 11 ayını yüzde  95.63 zamanında kalkış ortalaması ile tamamladı.

• Şirket, 22.3 milyon USD değerindeki 2 teknolojik yatırımı ile dünya havacılık tarihinde de bir ilke imza attı. Türkiye'nin en yeni simülatörüne sahip uçuş eğitim merkezini kuran Pegasus, satın aldığı simülatör ile dünyadaki 582 hava yolu arasında simülatör sahibi olan yüzde 10 havayolu şirketi arasında yerini aldı. Çift yönlü data aktarımını gerçekleştiren Wireless Groundlink End to End Network Solutions sistemini de filosuna entegre eden dünyadaki ilk hava yolu şirketi oldu.

İki havayolu şirketi daha var

• Pegasus Hava Yolları'nın da sahibi olan ESAS Holding, Nisan 2009'da Almanya'nın ikinci, Avrupa'nın beşinci büyük havayolu şirketi olan Airberlin'in yüzde 16.48 hissesini satın alarak en büyük 2. hissedarı oldu.

• 2007'de İzair'e ortak oldu. Sermaye artışlarıyla hisse oranı yüzde 96'ya ulaştı. Pegasus, Eylül 2011'den itibaren Airberlin'le ortak uçuşlara başladı. Ortaklığın ikinci aşamasında İzair'e ait  2 adet Boeing 737-800 tipi uçakla Almanya'nın 14 şehrinden Antalya'ya karşılıklı tarifeli seferler düzenlemeye başladı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir