'Rusya'yla ihracat sorunumuz yok'

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Rusya-Türkiye ticari ilişkileriyle ilgili, "Rusya'nın sahip olmadığı birçok şey Türkiye'de var, Türkiye'nin de sahip olmadığı birçok şey de Rusya'da var" diye konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANTALYA  - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Rusya'nın sahip olmadığı birçok şeyin Türkiye'de, Türkiye'nin de sahip olmadığı birçok şeyin Rusya'da var olduğunu, bu açıdan işbirliği ilişkilerinin fırsat olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.  

Zeybekci, Serik ilçesindeki Belek turizm bölgesindeki Rixos Piremium Otel'de Global Cornection Uluslararası Medya tarafından Türkiye'ye davet edilen Rus medya mensuplarıyla bir araya geldi. 

Toplantı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Zeybekci, Rusya'nın en önemli basın mensuplarıyla buluştuklarını, iki ülkenin birbirine ne anlam ifade ettiğini konuştuklarını söyledi. Rusya ile Türkiye arasındaki ticari ilişkinin önemli olduğuna işaret eden Zeybekci, "Rusya'nın sahip olmadığı birçok şey Türkiye'de var, Türkiye'nin de sahip olmadığı birçok şey de Rusya'da var. Dolayısıyla her ülkenin birbirini tamamlayıcı özellikleri de son derece yüksek" diye konuştu.  

Türkiye'ye yapılan finans, turizm, sanayi gibi her türlü yatırımı desteklediklerini ve o şirketleri Türk şirketi olarak gördüklerini anlatan Zeybekci, Türk şirketlerine verilen tüm teşviklerden faydalandırdıklarını kaydetti.  

"Rusya enerji ve hammadde için büyük avantaj"

Bakan Zeybekci, ihracat açısından Rusya'nın önemli bir pazar oluşturduğunu ama bunun sürdürülebilirliğinin sağlanması gerektiğini ifade etti.   

Rusya'nın da Türkiye'nin enerji ve hammade ihtiyaçlarını karşılama noktasında büyük bir avantaj olduğuna işaret eden Zeybekci, iki ülkenin sahip olduğu değerlerin değerlendirilmesi gerektiğini bildirdi.  

Ekonomi Bakanlığı olarak Rusya, Kazakistan ve Belarus arasındaki ekonomik birlikteliği önemsediklerini vurgulayan Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Bu ilişkileri Türkiye açısından yeni bir fırsat olarak görüyoruz. Türkiye olarak biz kültür coğrafyası dediğimiz bu coğrafyada artık ülke imkanlarımızın, Anadolu imkanlarımızın bize yetmediğinin farkındayız. 2023 hedeflerine ulaşmak için biz kültür coğrafyamızdaki bütün imkanları enerji, hammadde, finans, yatırım, kaynakları, pazarlama imkanları, işbirlikleri, yatırım ortaklıkları gibi her türlü işbirliğinin Türkiye için gerekli olduğuna inanıyoruz." 

"İki ülke arasında ihracat sorunu yok" 

Zeybekci, gazetecilerle yapılan görüşmelerin verimli geçtiğini kaydetti.  

Öte yandan bir gazetecinin "Türkiye ile Rusya arasında ihracat konusunda herhangi bir sorun var mı?" sorusuna, Bakan Zeybekci, "Türkiye ile Rusya arasında ihracat konusunda herhangi bir sorunumuz yok. Bazen yaş sebze ve meyve ihracatında bazı sertifikalarda ve tahlillerde sıkıntılar oluyor, bu sorunların olmaması için Rus kurumlarıyla yaptığımız görüşmeler var" yanıtını verdi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir