'Şehirler sahip oldukları markalarla zengindir'

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GAZİANTEP'TEN / Orhan KARADAĞ

orhan.karadag@dunya.com

Yıllardır Türkiye'nin başlıca üretim ve ihracat merkezlerinden biri olduğunu çeşitli istatistiklerle, somut başarı örnekleriyle defalarca ispatlayan Gaziantep, bu durumu yapılan marka başvurularıyla bir kez daha kanıtladı. Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Araştırma Servisi'nin açıkladığı bilgilere göre Gaziantep, 2008 yılında toplam bin 771 marka başvurusu sayısıyla bu konuda Türkiye'de 6. oldu. Geçen yıl Gaziantep'ten 2007'ye göre marka başvuru sayısındaki artış oranı yüzde 23 olarak gerçekleşti.

Gaziantep'ten yıllara göre yapılan marka başvurularına bakıldığında 2001 yılında 419 olan başvuru sayısının günümüze kadar her yıl önemli oranda artarak 2008 yılında bin 771'e ulaştığı görülüyor. Aynı şekilde, Gaziantep'ten yapılan patent başvurularının da arttığı ve 2007 yılına göre patent başvurusundaki artışın da yüzde 69 olduğu ortaya konuyor. Elbette bu rakamlar ve istatistikler tesadüf eseri gerçekleşmemiş veya artış göstermemiştir. Bu güzel gelişmenin nedenleri arasında Gaziantepli işadamlarının uluslararası pazarlara büyük önem vermeleri, ara malı üretiminden nihai ürün imaline yönelmeleri, AR-GE ve inovasyon kavramlarını işletmelerinde hayata geçirmeleri yer alırken, en önemli faktörler olarak da GSO tarafından hayata geçirilen 'Marka Şehir Gaziantep' projesi sayılabilir.

'Şehirler sahip oldukları markalarla zengindir' sloganıyla yola çıkan ve tüm Gaziantepli işadamlarını, ürünlerini kendi markalarıyla satmalarına teşvik eden projenin ulusal ve uluslararası platformlarda ödüllendirilmesi, zaten ne kadar doğru düşünülen ve uygulamaya geçirilen başarılı bir proje olduğunu gösterdi. GSO Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Koçer'in konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamasında dile getirdiği "Her marka bizim katma değer artışımız, zenginliğimiz ve şehrimizi tanıtan bir değerdir. Projemiz olanca hızıyla devam ediyor. Daha iyi yerlere geleceğiz" görüşü, düşüncenin Gaziantepli işadamları tarafından ne derece sahiplenildiğini ifade ediyor. Ülkemizin yaşadığı ekonomik krizlerden ağır şekilde etkilenmesine rağmen krizden çıkmaya yönelik olarak en hızlı reaksiyon gösteren ve gerçekleştirdiği atılımlarla bunu başaran işadamlarının yaşadığı Gaziantep'te markalaşma bilincinin gelişmesinin bu durumda büyük rol oynadığını düşünüyorum. İş adamlarımızın bu özelliklerinin, olumsuz şartlarını yakinen hissettiğimiz küresel krizin en hafif hasarla atlatılmasını da kolaylaştıracağını ümit ediyoruz. Artık iş adamlarımız sürekli fason üretim yapmakla bir yere varılamayacağını, ara mal üretiminde bile markalaşmanın mümkün olabileceğini, markalaşmış ürünle uluslararası piyasalarda da önemli avantajlar yakalanabileceğini en iyi şekilde kavramış durumdadır. Kriz nedeniyle ekonomiyle ilgili tüm kesimlerin moral bozukluğu yaşadığı bugünlerde bu haber, herhalde bizleri en fazla sevindiren haberlerin başında geliyor.