'Şeker Çocuklar' bale de yapar

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
İSTANBUL - Aygaz'ın desteğiyle Çocuk ve Adolesan Diyabetikler Derneği ve İstanbul Üniversitesi Çocuk Sağlığı Enstitüsü tarafından düzenlenen Diyabetik Çocuklar Kampı, Türkiye'nin "şeker çocuklarını" bir kez daha bir araya getiriyor. 8-18 yaş arasındaki diyabetik çocuklara yaşamlarını kolaylaştırıcı bilgiler vermek amacıyla 20 yıldır düzenlenen, Aygaz'ın sekiz yıldır destek verdiği kamp, Türkiye'nin dört bir yanından çocukları ağırlıyor.
 
Tüm çalışanlarının gönüllülerden oluştuğu kampta her yıl, çocuk diyabeti konusunda uzman profesör, doçent, doktor, hemşire, diyet uzmanı, psikolog, psikiyatrist ve spor eğitmenleri, "şeker çocukların" yaşamlarını kendilerine yetebilen mutlu bireyler olarak sürdürmeleri için eğitimler veriyor.  Her yıl sürpriz etkinliklerle desteklenen eğitimler çocukların eğlenirken, öğrenmesini amaçlıyor.

Şeker çocuklar dans öğrenecek

Bu çerçevede, 'Diyabetik Çocuklar Kampı'nın bu yılki sürpriz etkinliği, çocukların 5 günlük eğitim sonunda düzenleyecekleri bale gösterisi olarak belirlendi. Daha önceki yıllarda "havacılık, tiyatro ve ralli eğitimi" alan "şeker çocuklara", bu yıl Mavi Dans bale okulundan dört eğitmen tarafından bale ve modern dans eğitimi verilecek. Mavidans Bale ve Dans Kursu'nu kuran Ayda Zorlu'nun eğitmenliğinde kendi tercihlerine ve gönüllülüklerine göre iki gruba ayrılacak çocuklar, aldıkları beş günlük dans ve bale eğitimin ardından küçük bir koreografi sergileyecek.

Çocuklar hem arkadaşlığı, hem de diyabeti öğreniyor

Kampta çocuklara hipo ve hiperglisemi nedenleri, klinik bulguları, alınacak önlemler, kan ve idrarda glikoz keton bakılması, insülin tipleri, etki özellikleri, enjeksiyon teknikleri, spor ve egzersiz yapma alışkanlığı, diyabette beslenme özellikleri ve düzeni, diyabetin komplikasyonları anlatılıyor.

Diyabette takip kriterleri ve izlemenin önemi konusunda uygulamalı ve teorik bilgilendirmeler yapılıyor. Çocuklar bir yandan yoğun bir şekilde bilgileri alırken bir yandan da yeni arkadaşlıklar geliştiriyor. Daha önceki senelerde kampa katılanlar artık 'ağabey' ve 'abla' olarak katılabiliyor.

Kampın 20 yıllık müdürü, İstanbul Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Çocuk Sağlığı Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Rüveyde Bundak. Bundak, bu tarz kampların çocukların psikososyal gelişimlerinin yanı sıra diyabetli olarak yaşam konusundaki bilgi eksikliklerini de giderdiğini belirtiyor: "Kamplarda edindikleri bilgiler ve arkadaşlıklar, diyabetik çocuklara yarınlara daha umutla bakmaları için büyük bir güç veriyor." Finansmanın kampın en büyük ihtiyacı olduğunu vurgulayan Bundak, Aygaz sayesinde hareket özgürlüğü kazandıklarına değiniyor ve Türkiye'deki diğer kuruluşların da Aygaz'ı örnek almasını diliyor. Bu tip kampların koruyucu hekimlik çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğini belirten Bundak, şirketlerin sosyal sorumluluk bilinciyle hareket etmelerinin ülkenin geleceğine ve ekonomisine bir yatırım olduğunu ifade ediyor.

20 yılda pek çok sağlık kampına örnek oldu

20 yıldır aynı uzman ekibin görev yaptığı ve herkesin gönüllü olarak çalıştığı kampta çocuk diyabetinde uzman üç profesör, bir uzman doktor, iki asistan doktor, dört hemşire, üç diyet uzmanı, bir psikolog, bir psikiyatrist ve iki spor eğitmeni bulunuyor.

Birçok sağlık kampı için örnek teşkil eden Diyabetik Çocuklar Kampı, 20 yılda toplam 1500 çocuğu konuk etti. Kampa Antalya, Diyarbakır, Edirne ve ülkemizin başka şehirlerinden ve Azerbaycan'dan katılan doktor, hemşire ve diyetisyenler kendi ülkelerinde ve bölgelerinde de benzer kamplar kurdu.

Sekiz yıldır projeye destek veren Aygaz, Türkiye'nin en eski sağlık kamplarından biri olan Diyabetik Çocuklar Kampı'nın bir parçası olmaktan büyük mutluluk duyulduğunu bildirdi. Sosyal sorumluluk çalışmalarında aile ve eğitim konusuna büyük önem veren Aygaz'ın bundan sonraki senelerde de proje ile ilgili çalışmaları devam edecek.