'Sevgiyle iyileşiyorlar'

Birçok hayatı tek bir yerde buluşturan AMATEM, 29'uncu "Bağımlılık ve Dayanışma Günü"nü kutladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME





Esra KAPAROĞLU

İSTANBUL - Alkol ve madde bağımlılığına dikkat çekmek amacı ile gerçekleştirilen 29’uncu Bağımlılık Dayanışma Günü kutlandı. AMATEM'in uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanımına karşı verdiği mücadelenin 29'uncu yıl dönümünde hastalar, aileleri ve tedavi ekibi bir araya geldi.

Bağımlılıkla mücadele kapsamında tedavi süreçlerini ve başarı öykülerini kendi ağızlarından aktaran hastalar, sergiledikleri tiyatro gösterisiyle ve müzik dinletileriyle toplumu ‘bağımlılıkla mücadele'ye davet etti.

AMATEM'in kuruluşundan bu yana kutlanan ve artık gelenekselleşmiş olan "Bağımlılık ve Dayanışma Günü" Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları E. A. Hastanesi'nde (BRSHH) kutlandı. Etkinliğe alkol/madde bağımlıları, aileleri, bağımlılık hastalığına duyarlı, konuyla ilgili olan herkes ve tedavi ekibi katıldı.

Etkinlikte konuşan Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları E. A. Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Erhan Kurt, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de bağımlılık sorununun çok tehlikeli boyutlara ulaştığını söyledi.

Kurt, Türkiye'de alkol, sigara, uyuşturucu gibi maddelere başlama yaşlarının oldukça düştüğünü,  bağımlılığı engellemenin en önemli unsurunun ise bilinçlendirme ve eğitimden geçtiğini söyledi. Hastaların çoğu tedavi olduktan sonra ‘dünyaya yeniden geldim' dediğini ifade eden Başhekim Doç. Dr. Kurt sözlerine şöyle devam etti:

"Hastalar ve aileleri hastalıktan ziyade hastalığın sosyal sonuçlarından muzdaripler. Hastalıkları yüzünden işten atılmaktadırlar, aileleriyle sorunlar yaşamaktadırlar. Hastalar bağımlılığın başka sonucu olan bedensel ve ruhsal sorunlarla karşı karşıya kalıyorlar. Her şeyden önce sizin isteğiniz olmazsa doktorlar size yardım edemez. Hastalığı konusunda adım atan insanların bundan sonra arttığını görmek istiyoruz. Hastaların yeni bir dünyaya gözlerini açmalarını istiyoruz. Başarabilir miyiz ile başlayıp evet başardım seslerini daha çok duymak istiyoruz."

İstanbul AMATEM Koordinatörü Doç Dr. Cüneyt Evren ise bağımlılık tedavisinin bir ekip işi olduğunu belirtti. Alkol yada madde bağımlılığı ile ilgili sorun yaşayan kişinin tedavi ekibi ile bağlantısının poliklinik kapısından girdiği andan başladığını belirten Evren, "Poliklinikten yoğun bakıma, arındırma servislerinden 28 günlük terapi katına, yada ayaktan terapi programlarından bağevi rehabilitasyon programına kadar geçen süreçlerde tedavi ekibinin büyük emeği vardır" dedi.

Her yıl yüzlerce kişi başvuruyor

Her yıl AMATEM'e yüzlerce kişinin başvurduğunu belirten Evren şunları aktardı:
"Bu kişilerin tedavi süreçlerini ise psikiyatri uzmanları, aile hekimi uzmanı, psikolog, sağlık eğitimcisi, hemşire, sağlık memuru, sosyal çalışmacı ve diğer çalışanlardan oluşan bir ekiple gerçekleştiriyoruz. Bizler AMATEM ve ÇEMATEM'de tedavi görmüş ancak sessiz kalmış çok sayıda hastanın başarı öykülerini paylaşarak umutsuzluk duygularını ortadan kaldırmayı amaçlıyoruz."

Prof. Dr. Mansur Beyazyürek'te konuşmasında AMATEM'in uluslararası standartlardan çok daha iyi, çok daha ötede olduğunu belirterek, 7-8 yerde AMATEM'in olduğunu söyledi. Dünyanın başka yerinde böyle bir toplantı olamayacağını ifade eden Beyazyürek, bugün burada tedavi olanların, ailelerin bir arada olduğunu söyledi. Prof. Dr. Beyazyürek, AMATEM'le ilgili yeni çalışmaların yapıldığını belirtti.

Konuşmaların ardından AMATEM'de ayaktan ve yatarak tedavi olan hastalar bağımlılıkla mücadele kapsamında tedavi süreçlerini ve başarı öykülerini kendi ağızlarından aktardı. Hastaların oynadığı tiyatro oyunu sahnelendi. Tiyatrodan sonra hastaların ailelerine ve kendilerine plaket verildi. Ardından hastalardan oluşan koro ekibi katılımcılara müzik dinletisinde bulundu.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir