'Siftah sizden bereketi Allah'tan'

Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanlığı seçim çalışmalarına TESK ziyaretiyle başladı. CHP Lideri ziyaret sırasında ,'Siftah sizden bereket Allah'tan diye sizin kullandığınız çok güzel bir deyim vardır. Siftahı sizinle yaptık. İnşallah bereketli olur' dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanlığı seçimi çalışmalarına Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu(TESK), Genel Başkanı Bendevi Palandöken'i ziyaret ederek başladı.

Kılıçdaroğlu, CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı ile ilgili, "Umuyorum ve diliyorum; Türkiye'ye yakışan, dünyada saygınlık uyandıran, hukukun üstünlüğüne, demokrasiye inanmış, her yurttaşı kucaklayan, öfkeyle değil, akılla toplumu kucaklayan bir cumhurbaşkanı adayı çıkarmış oluruz" dedi. 

Bürokrat olarak görev yaptığı dönemde esnaf ve sanatkarlarla bir araya geldiğini, dertlerini çok iyi bildiğini belirten Kılıçdaroğlu, sorunların nasıl çözülmesi gerektiğini de bildiğini ancak bugün bunları konuşmayacağını söyledi. 

İlk kez bir cumhurbaşkanının halkın oyuyla seçileceğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, "Size gelmemizin nedeni şu; esnaf ve sanatkarlar olarak, nasıl bir cumhurbaşkanı istiyorsunuz? Bu cumhurbaşkanının nitelikleri ne olmalı? Eğer biz bu konuda, sizden başlayıp, diğer meslek kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlarının görüşlerini aldıktan sonra adayımızı belirlersek sağlıklı ve tutarlı bir yol izleyeceğimize inanıyoruz" dedi. 

Oturup masa başında aday belirlemenin doğru olmadığını ifade eden Kılıçdaroğlu, esnaf ve sanatkarların, Türkiye'nin bütün coğrafyasına yayıldığını ve toplumun önemli kanaat önderleri olduğunu kaydetti. 

"Ülkenin yönetiminden ben sorumluyum, ama seçilerek buraya gelmiş esnaf ve sanatkar arkadaşlarım da sorumludurlar" diyen Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Biz bir partiye genel başkan seçmeyeceğiz, 76 milyon yurttaşın cumhurbaşkanını seçeceğiz. Hiç kimseyi ötekileştirmeyen, aklı önceleyen, herkesin rahatlıkla 'evet bu benim cumhurbaşkanı adayımdır' diyebileceği bir aday belirlemeye çalışıyoruz. Bu açıdan sizlerin görüşleri önemli. Bu toplantıdan sonra bir araya geleceğiz, ben tek tek görüşlerinizi almak isterim. Esnaf ve sanatkarların bir toplum için ne kadar önemli olduğunu biliyorum. Sizlerin görüşleri bizim için çok ama çok önemli. O görüşler çerçevesinde biz de kendi yol haritamızı çizeceğiz. Umuyorum ve diliyorum; Türkiye'ye yakışan, dünyada saygınlık uyandıran, hukukun üstünlüğüne, demokrasiye inanmış, her yurttaşı kucaklayan, öfkeyle değil, akılla toplumu kucaklayan bir cumhurbaşkanı adayı çıkarmış oluruz." 

"Siftah sizden bereketi Allah'tan" 

Cumhurbaşkanının nitelikleri konusundaki görüşleri not alacaklarını belirten Kılıçdaroğlu, bu çerçevede bir yol haritası belirleyeceklerini söyledi. 

Esnaf ve sanatkarların, "Siftah sizden, bereketi Allah'tan" diye kullandığı çok güzel bir deyimin olduğunu hatırlatan Kılıçdaroğlu, "Esnafla başladık, siftahı sizinle yaptık. Bakalım bereket nasıl olacak, bunu hep beraber görmüş olacağız" diye konuştu. 

Bendevi Palandöken'in, "Bereketli olur inşallah" demesi üzerine, Kılıçdaroğlu, "İnşallah bereketli olur" karşılığını verdi. 

Açıklamasını tamamlayan Kılıçdaroğlu, bir gazetecinin, "Çatı aday konusu tartışılıyor. CHP'nin de buna sıcak baktığı belirtilmişti. CHP çatı aday konusuna ilk turda mı, ikinci turda mı sıcak bakacak?" sorusuna, "Hele bugünkü toplantımızı yapalım, esnaflar nasıl bakıyor, ondan sonra açıklarız" yanıtını verdi. 

"Önemli görevler ifa edecek" 

Bendevi Palandöken de esnaf ve sanatkarların 800 yıllık bir geçmişinin olduğunu belirterek, cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda kendilerine yapılan ziyaretten dolayı Kılıçdaroğlu'na teşekkür etti. 

2014'ün seçim yılı olduğunu belirten Palandöken, "Öyle bir cumhurbaşkanı adayı olacak ki hem halkın, hem de parlamentonun desteğini almak zorunda. Çünkü cumhurbaşkanlığı en zirve kurum. Dolayısıyla orada önemli görevler  ifa edecek. Öyle bir profil olmalı ki sadece Türk esnaf ve sanatkarını değil, 76 milyon insanı kucaklayıcı ve o profile sahip, gerçekten yurt sevgisi dolu memleketin en üst makamı..." dedi. Palandöken, şöyle konuştu: 

 "Birbirimizi kırmadan, ülkenin genel menfaatlerini düşünmek kaydıyla, sadece yurt içindeki seçmenlerin değil, dışarıdaki Türkiye Cumhuriyeti'nin bugünkü yükseliş trendinde olan, gerçekten de Avrupa ekonomisinin üstünde bir performansın sergilenmesi için çaba harcanmasının semeresi inşallah taçlandırılarak çıkacak. Ülkemiz yeni cumhurbaşkanını iradesiyle, vicdanıyla sandığa gitmek suretiyle seçecek." 

Palandöken: Kazanılan bir yıl olmasını istiyorum

Cumhurbaşkanının birleştirici, kucaklayıcı, bütün insanlarla barışık olması gerektiğini ifade eden Palandöken, "Bu makam ülkemiz için çok önemli, çok beklentili. Biliyorsunuz ekonominin durumunu, eğer bu yılı kaybedersek 2015'te de genel seçim var. Kaybedilen bir yıl değil, kazanılan bir yıl  olmasını istiyorum" dedi. 

Soma'da 301 madencinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Palandöken, Soma'ya ellerinden gelen yardımı, desteği vereceklerini söyledi. 

Konuşmasını tamamlayan Palandöken, Kılıçdaroğlu'na, "Sayın genel başkanım, bir esnaf çorbası içeceksiniz inşallah" dedi. Kılıçdaroğlu da "Esnaf lokantaları meşhurdur sayın başkan, biliyorsunuz" karşılığını verdi. 

Açıklamaların ardından Kılıçdaroğlu ve Palandöken, görüşmeye geçti. 

Görüşmede, CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ile CHP Genel Başkan Yardımcıları Bülent Tezcan, Erdoğan Toprak ve Aytun Çıray, Genel Sekreter Gürsel Tekin de hazır bulundu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir