'Sigorta Bilgi Merkezi' ibaresi değişti

Sigorta Bilgi Merkezi Yönetmeliği'nde değişikliğe gidildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA – Hazine Müsteşarlığı, Sigorta Bilgi Merkezi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağı hazırladı.

Taslağa göre, Sigorta Bilgi Merkezi Yönetmeliğinin başlığı "Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi Yönetmeliği" olarak, "Sigorta Bilgi Merkezi" ibaresi ise "Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi" olarak değiştirildi.

"Koordinasyon Komitesi: Sigorta Bilgi Merkezi Koordinasyon Komitesi" tanımı "Yönetim Komitesi: Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi Yönetim Komitesi" olarak, "Merkez: Sigorta Bilgi Merkezi" tanımı "Merkez: Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi" olarak ve "TRAMER: Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi" tanımı "TRAMER: Trafik Sigortaları Bilgi ve Gözetim Merkezi" olarak değiştirildi.

Ayrıca "Yönetim Komiteleri: Merkez nezdinde kurulan alt bilgi merkezleri Yönetim Komiteleri" tanımı yürürlükten kaldırıldı.

Yönetmeliğin 4’üncü maddesinin başlığı "Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi" olarak, anılan maddenin 1’inci fıkrasındaki "koordinasyon" kelimesi "yönetim" olarak değiştirildi.

Yönetim Komitesi üyeleri 3 yıl görevde

Yönetim Komitesi Merkezin karar organı Yönetim Komitesi olacak. Yönetim Komitesi üyeleri 3 yıl süreyle görev yapacak. Daha önce "Koordinasyon Komitesi Birlikçe seçilecek üç, Müsteşarlıkça belirlenecek bir üye ve Merkez Müdüründen oluşur" iken değişiklikle birlikte "Yönetim Komitesi yedi üyeden oluşacak"

Yönetim Komitesi şu şekilde olacak:

"Birliği temsilen, Birlik Yönetim Kurulunca seçilecek asgari genel müdür yardımcısı şartlarını haiz hayat dışı sigorta grubu için üç, hayat sigorta grubu için bir üye,

-Sigorta eksperlerini temsilen TOBB Sigorta Eksperleri İcra Komitesince önerilecek üç aday arasından Müsteşarlıkça belirlenecek bir eksper,

-Sigorta acentelerini temsilen TOBB Sigorta Acenteleri İcra Komitesince önerilecek üç aday arasından Müsteşarlıkça belirlenecek bir acente,

-Müsteşarlıktan bir üye."

Yönetim Komitesi şu görevleri yerine getirecek:

"Alt Bilgi Merkezleri arasında koordinasyonu sağlayacak,

Gerekli görülmesi halinde Merkez nezdinde iktisadi işletme kurulmasına karar vermek ve iktisadi işletmenin faaliyet alanları ile işlemlerinin mahiyetini tespit edecek,

Yönetmelik ile Merkeze verilen görevlerin yerine getirilmesi için gereken kararları alacak, Merkez bütçesini onaylayacak."

Merkez müdürü ve diğer personel, Merkez müdürü Müsteşarlığın uygun görüşü üzerine Yönetim Komitesince atanacak. Merkez müdürünün görev süresi 5 yıl olacak. Merkez müdürünün sigortacılık alanında en az 7 yıl ve bilgi teknolojileri alanında en az 3 yıl deneyime sahip olması zorunlu olacak. Merkez müdürü, Merkezin hesaplarının ve kayıtlarının düzenli olarak tutulmasından, Merkez faaliyetlerinin bu Yönetmelik hükümlerine ve Yönetim Komitesi kararlarına uygun şekilde yürütülmesinden Yönetim Komitesine karşı sorumlu olacak. Merkez bütçesi merkez müdürü tarafından hazırlanacak. Merkez personeli Merkez Müdürüne karşı sorumlu olacak. Alt birim yöneticileri Merkez Müdürünün önerisi üzerine atanacak.

Trafik Sigortaları Bilgi ve Gözetim Merkezi (TRAMER), Merkeze bağlı bir alt bilgi merkezi olup faaliyetlerini bu Yönetmelik kapsamında yürütecek.

TRAMER’in amacı, kamu gözetiminin daha etkin bir şekilde yerine getirilmesi, trafik sigortalarına ilişkin güvenilir istatistiklerin temini, uygulama birliği sağlanması, sigorta sahtekârlıklarının önlenmesi, sigorta sistemine olan güvenin artırılması, tazminat ödemelerinin düzenli ve doğru biçimde gerçekleştirilmesi, zorunlu sigortalarını yaptırmamış motorlu araç işletenlerinin tespiti ve sigortalılık oranlarının artırılmasını sağlayacak.

Ayrıca yönetmelikte yer alan "Hayat Sigortası Bilgi Merkezi" ibareleri "Hayat Sigortaları Bilgi ve Gözetim Merkezi" olarak, "Sağlık Sigortası Bilgi Merkezi" ibareleri "Sağlık Sigortaları Bilgi ve Gözetim Merkezi" olarak değiştirildi.

İki madde kaldırıldı

Öte yandan "Yönetim komitelerinin görevleri" ve "Birim yöneticileri ve diğer personel" maddeleri ile "(2) Üye sigorta şirketleri, Merkezin giderlerini karşılamak üzere kendilerinden yazı ile istenen üyelik katkı paylarını belirlenen sürelerde ödemek zorundadır. Üyelik katkı paylarını süresinde ödemeyen üye sigorta şirketleri hakkında 24 üncü madde çerçevesinde işlem tesis edilir" maddeleri yürürlükten kaldırıldı.

Yönetmeliğe geçici şu maddeler eklendi:

"Merkez faaliyetlerinin ve personelin tabi olacağı esaslar bu maddenin yayımından itibaren 6 ay içinde Birliğin hazırlayacağı iç yönetmelikle düzenlenecek.

Merkez Yönetim Komitesi Üyeleri bu maddenin yayımından itibaren 1 ay içinde Müsteşarlığa bildirilerek yenilenecek.

Merkez Müdürü bu maddenin yayımından itibaren 2 ay içinde atanacak."

Bu konularda ilginizi çekebilir