'Taş atan çocuklar' yasasında ilk tahliye

Diyarbakır Nöbetçi Mahkemesi, haklarındaki hükmün infazının durdurulmasına karar vererek 5 çocuğu tahliye etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİYARBAKIR- Kamuoyunda "taş atan çocuklar" olarak bilinen yasanın yürürlüğe girmesiyle Mardin'in Midyat ilçesinde yaşları 15 ile 18 arasındaki hükümlü 5 çocuk tahliye edildi.

Kamuoyunda "taş atan çocuklar" olarak bilinen çocukları da kapsayan 6008 sayılı Terörle Mücadele Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından ilk tahliye Midyat Cezaevinde gerçekleştirildi.

Midyat Cezaevi Savcılığı, haklarında 4 yıl 2 ay ile 4 yıl 8 ay hapis cezası verilen, cezaları Yargıtayca onaylanan 15 ile 18 yaş arasındaki 5 çocukla ilgili dosyayı Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdi. Dosyayı inceleyen Diyarbakır Nöbetçi Mahkemesi, H.K, E.E, F.K, İ.İ ve H.U. hakkındaki hükmün infazının durdurulmasına karar vererek, 5 çocuğu tahliye etti.

Güneydoğunun çeşitli il ve ilçelerinde çeşitli tarihlerde katıldıkları izinsiz gösterilerde polise taş attıkları gerekçesiyle 5 çocuk "terör örgütü propagandası yapma, örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet" suçlarından Diyarbakır'daki 4, 5 ve 6. ağır ceza mahkemelerinde yargılanmış ve 4 yıl 2 ay ile 4 yıl 8 ay arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmıştı.

Çocuklar hakkında verilen ceza Yargıtay tarafından onanmıştı.

Bu arada, yasanın yürürlüğe girmesiyle avukatlar da mahkemelere yasadan dolayı müvekkillerinin tahliyeleri yönünde yazılı başvurular yapmaya başladı.

Diyarbakır'daki mahkemelerin de yasa kapsamına giren çocuklarla ilgili dosyaları çıkarmaya başladığı bildirildi.

Çocuklar ailelerine kavuştu

Kamuoyunda "taş atan çocuklar" olarak bilinen yasanın yürürlüğe girmesiyle Adana'nın Pozantı ve Ceyhan ilçelerindeki cezaevlerinden tahliye edilen çocuklar ailelerine kavuştu.

Yaklaşık 1 ay önce merkez Seyhan ilçesi Şakirpaşa Mahallesi'nde düzenlenen izinsiz gösterilere katılarak polise taş attıkları iddiasıyla tutuklanan Ali Bayav (15), Pozantı ilçesindeki cezaevinden tahliye edildikten sonra ailesinin yanına geldi.

Ova Mahallesi'ndeki evinde ailesi ve arkadaşları tarafından karşılanan Seyhan Belediyesi İlköğretim Okulu 6. sınıf öğrencisi Bayav, "Polise taş attığım için cezaevine girdim. Benimle birlikte çok sayıda arkadaş da aynı suçtan cezaevinde yatıyordu. Cezaevi koşulları iyiydi. 21 gün cezaevinde tutuklu kaldım. Yasanın ardından da tahliye edildik. Aileme ve arkadaşlarıma kavuştuğum için mutluyum ancak pişman değilim" dedi.

Ali Bayav'ın annesi Behiye Bayav da Kürtçe yaptığı konuşmada, çocuğuna kavuştuğu için mutlu olduğunu söyledi, baba Mehmet Bayav ise "Oğlumun eve dönmesine sevindim. Yasal düzenlemeye sevindim. Kimsenin cezaevinde kalmasını istemiyorum" diye konuştu.

Sanayi sitesindeki bir iş yerinde tornacı olarak çalışırken polise taş atma suçundan tutuklanarak Pozantı'daki cezaevine gönderilen  Vedat Bayav da pişman olmadığını söyledi.

Cezaevine 16 gün önce girdiğini belirten Vedat Bayav, "Eve döndüğüm ve aileme kavuştuğum için mutluyum" dedi.

Baba Şefik Bayav da "Barış olsun, kan dökülmesin istiyoruz. Hepimiz kardeşiz" diye konuştu.

Bu arada, izinsiz gösterilere katıldıkları gerekçesiyle tutuklanan kişilerin tahliyesinin Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı, haklarında dava açılarak yargılanmaları devam edenlerin mahkemelerce tahliye edildiği, hüküm verilen sanıkların dosyalarının yargılandıkları mahkemece yeniden ele alınacağı, haklarında mahkumiyet kararı bulunup da dosyaları Yargıtaya gönderilen sanıkların dosyalarının da Yargıtay tarafından inceleneceği bildirildi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir