'TİB'e yetkide ulusal güvenlik söz konusu'

Ulaştırma Bakanı Elvan, internet trafik bilgilerini saklama yetkisinin TİB'e verilmesiyle ilgili açıklamalarda bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, CeBIT Bilişim Eurasia'nın açılışının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

İnternet trafik bilgilerini saklama yetkisinin Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na (TİB) verilmesi ve bunun ardından gelen eleştirilere yönelik bir soru üzerine Elvan, şu değerlendirmelerde bulundu: 

"İnternet Evrensel Beyannamesi'nin hazırlanmasını isteyen ülke biziz.  İnternet ve mobil telefon kullanımını en hızlı artıran ülke yine biziz. Son yapmış olduğumuz 2 düzenlemeye yönelik çok değişik yorumlar yapılıp değişik şeyler söyleniyor. Yapılan düzenlemeye ilişkin 2 konu var. Bir tanesi, trafik bilgisiyle ilgili diğeri ise ulusal güvenlik ile ilgili bir değişikliktir." 

Bakan Elvan, trafik bilgisi ile ilgili değişikliğin tamamıyla Avrupa Birliği müktesebatına uygun şekilde yapıldığını söyledi. Mobil telefon ve sabit telefon operatörlerinin tamamında hem mobil telefon hem de internet trafik bilgilerinin mevcut olduğuna işaret eden Elvan, şunları kaydetti: 

"Bu bilgileri 6 ay süreyle o şirketler muhafaza ediyorlar. Buradaki kasıt, zarf içine konulmuş bir mektup düşünün, mektubun içeriği konusunda bu operatörlerde herhangi bir bilgi söz konusu değildir ancak zarfın üzerindeki hususlar trafik bilgisi olarak kabul ediliyor, hiçbir şekilde içerik trafik bilgisi kapsamına girmiyor. İçerikten kastımız şu, 'Herhangi bir şahıs ne zaman telefon açmış, kiminle görüşmüş, ne kadar görüşmüş?' Bu bilgiler ve internette hangi siteye ulaştığıyla ilgili trafik bilgileri operatörler ve içerik sağlayıcılarda bulunuyor zaten. Yaptığımız düzenleme bu trafik bilgilerinin Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu'nda 6 ay süreyle muhafaza edilmesini içeriyor. " 

  Bakan Elvan buna neden gerek duyduklarını ise şöyle açıkladı: 

"Mahkemelerden 'Çok acil olarak bize şu şahsın trafik bilgilerini gönderin' şeklinde talep geliyor. Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu, kendisinde bu bilgi olmadığı için ilgili operatör firmaya yazıyor. Firma bu bilgileri ham olarak TİB'e gönderiyor. Bu ham bilgileri TİB kullanılır bilgi haline dönüştürüp mahkemeye ulaştırıyor. Bu süreç 3 hafta ile 1 ayı buluyor. Öyle acil durumlar söz konusu olabiliyor ki, mahkeme bu bilgilere acil olarak ulaşmak istiyor. Dolayısıyla böyle bir düzenlemeye gerek duyuldu." 

Bunun tamamıyla AB müktesebatına uygun olduğunu yineleyen Elvan, "Özellikle bu konuda eleştiri getirenlere şunu ifade etmek istiyorum; siz bir operatöre güveniyorsunuz, devletin kurumuna güvenmiyorsunuz, böyle bir anlayış söz konusu olabilir mi?" dedi. 

Ulaştırma Bakanı Elvan, düzenlemenin operatörde olan bilgilerin Bilgi ve Teknoloji Kurumu'nda belirli bir süreyle tutulmasını, mahkeme ihtiyaç duyduğunda aynı gün mahkemeye gönderilmesini amaçladığını söyledi. 

İkinci olarak, yapılan düzenlemeyle Anayasa'nın 22. maddesine uyum sağladıklarını belirten Elvan, şöyle devam etti: 

"Ulusal güvenliğimizi ilgilendiren herhangi bir şey söz konusu olduğunda ne yapacaksınız? Ben o halde mahkemeye gidip, o kararı mı bekleyeceğim. Böyle bir şey söz konusu olduğunda ki Anayasa'mız bunu öngörüyor, TİB geçici bir sure için erişimin engellenmesini sağlıyor. Kamu güvenliği ya da ulusal güvenlik söz konusu olduğu takdirde Anayasa'nın 22. Maddesi neyse onları içeriyor düzenleme." 

"Ulusal güvenlik söz konusu"

Anayasa'nın 22. Maddesinin incelenmesi tavsiyesinde bulunan Elvan, "Biz orada sadece uyumu sağladık, eğer ulusal güvenliği ilgilendiren bir durum söz konusuysa burada yapılacak şey TİB'in erişimi engellemesi ama derhal mahkemeye başvurup, mahkemenin de 48 saat içinde kararını vermesini öngörüyor. Biz burada yine mahkeme kararını öngörüyoruz, mahkeme kararını öngörmeyen herhangi bir husus söz konusu değil.  Diyelim ki 48 saat içinde mahkeme kararını vermedi, erişimi açmak zorundayız, açacağız. Mahkemenin kararı neyse biz o kararı uygulayacağız" değerlendirmesinde bulundu. 
 
"Özgürlük hangi alanda kısıtlanmış söylesinler bize?"

Elvan, CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen'in, ilgili düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi'ne götüreceklerine ilişkin açıklamasının hatırlatılması üzerine şunları kaydetti: 

"Burada özgürlük hangi alanda kısıtlanmış söylesinler bize. Böyle bir şey söz konusu değil,kimse siyaset yapmasın, kusura bakmasın. Koyduğumuz maddeleri incelesinler, maddeye yönelik eleştiri getirsinler, somut olarak bunu istiyorum. Ve şunu da biliyorum, muhalefet partilerinden de böyle biz düzenlemenin yapılmasının uygun olacağını ifade eden arkadaşlarımız da var, isimleri zikretmek istemiyorum ama var. Hiç bir şekilde özgürlükler kısıtlanmıyor. Operatörler de olan bilgilere kamu kurumunun sahip olmasına 'hayır' diyorsunuz, olur mu böyle şey." 

Bakan Elvan, bilgi ve iletişim teknolojileri alanında Türkiye'nin ne kadar hızlı geliştiğine, internet kullanımında AB ortalamasının üzerinde olduğuna işaret ederek, "Biz bu altyapıyı oluşturmasaydık bu gelişmeler sağlanabilir miydi? Önümüzdeki dönemlerde 4G'ye geçeceğiz, bununla ilgili altyapı çalışmalarına başladık. Bizim interneti kısıtlama, özgürlükleri kısıtlama gibi bir anlayışımız olamaz, bilakis biz internetin önünü açıp, özgürlükleri daha da geliştirmek istiyoruz, demokrasi çıtamızı daha da yukarı çıkarmak istiyoruz" ifadelerini kullandı. 

Elvan, ulusal güvenliğin içeriğine ilişkin bir soruyu şöyle yanıtladı: 

"Somut bir örnek vereyim, geçtiğimiz dönemlerde şimdiki Başbakanımızın, Dışişleri'nde yapmış olduğu bir toplantının illegal şekilde kayıtları sosyal medyaya verildi. Bu ulusal güvenliği ilgilendiren bir husus. Bu gibi hususlar çıktığında Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak aciz mi kalacağız? Bu konuda biz üzerimize düşeni yapacağız, yine mahkeme kararını arayacağız ama hadise 24 saat sonra cereyan edecek, bu mu özgürlükleri kısıtlamak? Eğer ulusal güvenlik söz konusuysa her şeyden öndedir. Tabii ki biz mahkeme kararı neyse onu uygulayacağız ve saygı duyacağız." 

Lütfi Elvan, iş güvenliğine ilişkin kapsamlı bir çalışmanın başlatıldığı bilgisini vererek, "Özellikle yaptırımlar hususunun ele alınıp, bu işi üstlenen yüklenicinin çok daha temkinli, çok daha dikkatli, kurallara uygun iş yapması son derece önemli, bu konuda ilave önlemler olacak" diye konuştu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir