'TOKİ 100 trilyon indirim yaptı'

Başbakan Yardımcısı Arınç,"Sayın Başbakanımızın imzalamasıyla yürürlüğe giren onay sebebiyle TOKİ'deki konut sahiplerine 98 milyon küsurluk, yani 100 trilyonluk bir sübvansiyon, indirim yapıldı" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME





BURSA - Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, TOKİ'nin Doğanbey Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi'nde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla hak sahiplerine yaklaşık 100 milyon liralık bir sübvansiyon, indirim yapıldığını belirterek, "Bugünden itibaren Doğanbey konutları üzerinde hiç kimsenin şöyle olsaydı, böyle olsaydı, azdı çoktu deme hakkı bence yok" dedi.

Başbakan Yardımcısı Arınç, partisinin İl Başkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, Osmangazi Doğanbey Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi'nde gelinen son noktaya ilişkin bilgi vermek istediğini söyledi.

Bursa'dan aday olduğunun açıklandığından bu yana, neredeyse bir seneyi aşkın bir süredir Doğanbey konusuyla karşı karşıya kaldıklarını hatırlatan Arınç, pek çok kişinin sıkıntılarını, şikayetlerini söylediğini, bunları dinlediklerini, ilgili belediye başkanlarıyla görüşmeler yaptıklarını ve bazı aksaklıkların olduğunu tespit ettiklerini anlattı. Arınç, seçim sonrası vakitlerinin büyük bir kısmını, Doğanbey konutlarıyla ilgili ne yapılması gerektiğini çalışmakla geçirdiklerini ifade ederek, şunları kaydetti: "Ben de Ankara'da bu çalışmaların içinde oldum. En son Çevre ve Şehircilik Bakanımız Erdoğan Bayraktar TOKİ Başkanı ve yetkilileri ve iki belediye başkanımız olmak üzere enine boyuna meseleyi konuşarak, çözüm noktasına getirdik. Bu söylediğim nisan aylarında oldu. Sonuç itibariyle sayın Başbakanımızın imzalaması ve onaylaması gerekiyordu. O tarihlerdeki rahatsızlık sebebiyle biraz biraz gecikme oldu. Sonunda sayın Başbakanımız da anlaştığımız konu üzerinde mutabakatını bildirdi, imzasını attı ve bizim anlaşma diye ortaya koyduğumuz sonuç, artık yürürlük kazandı."

2 bin 729 daire

Büyükşehir Belediyesi ve Osmangazi Belediyesi'nin TOKİ ile 2006 yılının sonlarında başlayan bir protokolla yola çıktıklarını hatırlatan Arınç, 282 bin metrekarelik bir alana 2 bin 729 daire yapılması ve 71 hizmetli binasıyla 3 bine yaklaşan konut üretiminin planlandığını kaydetti. Arınç, bunlardan hak sahiplerine 2 bin 305 adet konut verilmesi, Ticaret Borsası'na 33 adet, TOKİ'yede 391 adet konut kalacak şekilde işe başlandığını belirterek, şöyle devam etti: "Bu konu üzerinde çalışmalar, inşaatlar yapılmış, bitim noktasına gelmiş, tam seçim öncesinde de TOKİ tarafından bankalar aracılığıyla gönderilen, 'hesap kitap yapıldı, şu kadar borcunuz var, metrekare birim fiyatı şu oldu' şeklinde bir bildirim... Sahipleri bunu yüksek bulmuşlar, 'Biz böyle anlaşmamıştık, bu rakamlar nereden çıktı' dediler. Başkanlarımız da bu konu üzerinde bildiklerini söyledi. Ama tabii mesele bir hesap kitap meselesidir, bunun çalışmalarını yapmak için TOKİ'den rica ettik, 'konuyu geciktirin, hak sahiplerini mağdur etmeyin, bu konuyu birlikte çözmeye çalışalım' dedik. Şimdi proje başında, belediyenin hazırladığı ön taslak projede hak sahipleriyle, görüşülüp muvafakat imzalanması aşamasında 1 metrekare arsaya 1,5 metrekare brüt inşaat verilmesi esası üzerinden anlaşma yapıldı."

"Hesaplamalarda yanlışlık olduğunu tespit ettik" ---->

[PAGE]



"Hesaplamalarda yanlışlık olduğunu tespit ettik"

TOKİ'nin yaptığı bütün inşaatlarda konut bedellerinin şerefiyeli olarak sunulduğunu, şerefiye farkının da esasen adil bir konu olduğunu anlatan Arınç, şöyle dedi:"Kuzey cephesinde yer alan zemin kattaki bir daire ile güney cephede yer alan beşinci kattaki bir dairenin kıymetinin, bedelinin eşit olması aslında iki tarafa da bir haksızlık. Yapılan sözleşmelerde de şerefiye bedelli olarak bunların düşünüleceği hesaplanmış, kitaplanmış. Şimdi biz sonuç itibariyle gönderilen hesaplamalarda bir yanlışlık olduğunu tespit ettik. Belediyelerimizin bu konuda hiçbir kusuru kabahati de yok. TOKİ tarafından yaptırılan ilk sözleşmelerde birtakım muğlak ifadelerin bu tür yanlışlığa yol açtığı hesaplandı."

"Doğrusu yalvardık"

Arınç, sonunda bir karara vardıklarını ve "bunların toplam, kümülatif olarak üzerinden bize yüzde 30 indirim yapacaksınız" dediklerini ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Yüzde 30 indirim TOKİ tarafından bugüne kadar uygulanmamış bir indirim. Mesela, en son zorlukla yaptıkları Kocaeli Gebze Kirazpınar Kentsel dönüşüm projesinde, şerefiyeli konut bedelleri üzerinden yüzde 10 indirim yapmışlar. Ama burada 3 bine yakın bir konuttan bahsediyoruz ve dar gelirli bu insanlar, yani 'ödeme şartlarını dikkate almamız lazım' filan, doğrusu yalvardık. Yalvarmaların sonucunda da sağolsunlar bize yüzde 30'luk bir indirim yapmayı kabul ettiler. Yüzde 30'luk bir indirimin miktarını biliyor musunuz? Onu da söyleyeyim; 98 milyon 183 bin 154 lira. Yani sayın Başbakanımızın imzalamasıyla yürürlüğe giren onay sebebiyle TOKİ'deki konut sahiplerine 98 milyon küsurluk, yani 100 trilyonluk bir sübvansiyon, indirim yapıldı. Sayın Başbakanımıza bu konuda ne kadar teşekkür etsek azdır."

TOKİ'nin yaptığı bu indirime belediyelerin de katkı sağladığına dikkati çeken Arınç, Osmangazi Belediyesi'nin kendisine verilecek 35 konuttan vazgeçtiğini, bir tanesinden de Büyükşehir Belediyesi'nin feragat ettiğini belirtti. Arınç, buradaki hak sahiplerinin daha düşük metrekare birim bedeli ödemeleri noktasında yaptıkları çalışmanın, Başbakan Erdoğan'ın 17 Nisan 2012 tarihli onayıyla indirim sağlandığını anımsatarak, onay yazısının son bölümünü okudu.

Yapılan indirimin sonunda, TOKİ'den daire sahibi olacakların ödeyecekleri miktarın, hak sahibi olacakları dairelerin şerefiyeleri hesaplanarak yüzde 30 indirim uygulanacağını belirten Arınç, "Bu konuda son hesaplamalar bugünlerde yapılıyor. Buraya gelmeden önce size son bir sonuç vermek için TOKİ Başkanını davet etmiştim. Onlardan aldığım notlarla eğer bir hafta içinde bu sizlere gönderilip de ilgili banka tarafından senetler, muvafakatlar imzalanırsa inşallah, belediyemizin verdiği iskanla buralarda konut sahipleri inşallah güle güle oturmaya başlayacaklar" dedi. Arınç, çok iyi niyetli konut sahipleri olduğu gibi birtakım siyasetçilerin gazına gelerek "bu işte bir bit yeniği var" diye ortalığa dalıveren başkalarının da olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: "Onların kulağına gitsin diye söylüyorum. Hiç unutmayın ki bugün TOKİ, proje kapsamında kendisine kalan konutlar için satışa esas brüt metrekare fiyatını bin 380 lira olarak belirledi. Yani metrekaresi bin 380 liradan piyasaya arz edilmiş durumda. Bin 380 liradan alıcı bulabilecek konutların 600-700 lira karşılığında konut sahiplerine verilecek olmasını bence, ancak alkışlamak gerekir. İnşallah taktir ederler diye düşünüyoruz. Yani şu hesaplamalara bakıldığında hak sahipleri piyasa şartlarına göre yüzde 51 oranında daha ucuz bedelle konut sahibi olacaklardır. Hayırlı olsun. Bugünden itibaren Doğanbey konutları üzerinde hiç kimsenin şöyle olsaydı, böyle olsaydı, azdı çoktu deme hakkı bence yok." Başbakan Yardımcısı Arınç, tek konut alan hak sahiplerinin ödemelerinin 72 aydan 156 aya uzatıldığına da değinerek, "Allah Allah baba evladına vermez bunları" dedi. Daha sonra, İl Başkanlığı adına Başbakan Yardımcısı Arınç'a yaklaşan Babalar Günü nedeniyle çiçek verildi. Toplantıya, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, merkez Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, İl Başkanı Sedat Yalçın ve bazı milletvekilleri katıldı.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir