'TSK'da yapılan değişiklikler aceleye getirildi'

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli partisinin grup toplantısında konuştu. Bahçeli Kuvvet Komutanları'nın Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanmasının yeni sorunlar getireceğini ifade etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli kuvvet komutanlarının Milli Savunma Bakanı'na (MSB) bağlanmasının ordudaki emir komuta zincirini bozacağını belirterek, TSK'nın ana gövdesinde yapılan düzenlemelerin aceleye getirildiğini söyledi.

Resmi Gazete'de dün yayımlanan kararnameye göre, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları da Milli Savunma Bakanına bağlandı. Cumhurbaşkanı ve Başbakan, gerekli gördüklerinde Kuvvet Komutanları ve altındakilerden doğrudan bilgi alabilecek, bunlara doğrudan emir verebilecek. Verilen emir herhangi bir makamdan onay alınmaksızın derhal yerine getirilecek.

Bahçeli MHP Meclis Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, "TSK'nın ana gövdesinde yapılan düzenlemeler aceleye getirilmiş,istişare mekanizmaları işletilmeden düğmeye basılmıştır.. Kuvvet komutanlarını Milli Savunma Bakanı'na bağlamanın emir komuta zincirini bozacağını görmeliyiz" diye konuştu.

Hükümeti devirmek amacıyla 15 Temmuz'da yapılan başarısız darbe girişiminin ardından 250'ye yakın kişi ölmüş, 2,000'den fazla kişi de yaralanmıştı.

Hükümet darbe girişimini ABD'de yaşayan Fethullah Gülen'e bağlı cemaatin gerçekleştirdiğine dair kanıtlar olduğunu açıklamış, OHAL ilan ederek çıkarttığı ilk kanun hükmünde kararnamelerle Gülen cemaatine bağlı olduğu belirtilen kamu görevlilerini açığa alma operasyonu başlatmıştı.

Bahçeli konuşmasında ayrıca şunları söyledi:

"TSK'nın yapısal sorunlarını çözeyim derken, gelenek ve ilkeler çiğnenirse geriye Saddam ve Kaddafi'nin ordusuna benzer bir kalabalık kalır.. Genelkurmay Başkanlığı ve MİT Müsteşarlığı'nın Cumhurbaşkanı'na  bağlanma arayışı zararlı değilse de anlamsızdır."

Fetullah Gülen Terör Örgütü (FETÖ) ile bağlantılı olan kamu görevlilerinin gözünün yaşına bakılmaması gerektiğini vurgulayan Bahçeli, "Ancak bu süreç içerisinde itina gösterilmeli, kimse hukuksuz olarak mağdur edilmemelidir" dedi.