'Türkiye savaş başlattı, ama karşılık vermedik'

Medvedev, Türkiye’nin Rus jetini düşürmekle kendilerine savaş başlattığını, ama Moskova’nın aynı karşılığı vermediğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Rus televizyon muhabirlerine konuşan Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, uçak krizi nedeniyle kötüleşen Türk-Rus ilişkilerine de değindi.

Medvedev, “Türkiye’ye uyguladığımız şeyler, bu sözün doğrudan anlamıyla yaptırım değil. Bu bizim ülkemizin savunma tepkisi. Çünkü, uçağımız imha edildi. Peki 20. yüzyılda ülkeler bu benzer olay karşısında nasıl davranırdı? Savaş başlardı. Çünkü bu, bir yabancı ülkeye doğrudan saldırı. Tabii ki günümüz koşullarında savaş durumu en kötü seçenek. Bu yüzden aynen karşılık vermemek için karar alındı. Tabii Türklerin yaptığı uluslararası hukuka aykırı. Bu ülkemize yapılan saldırı eylemi niteliğinde. Uluslararası hukuk dilinde bunun adı belli. Yani askeri eylemlerin başlatmasına neden olacak adım. Rusya yönetimi ve Devlet Başkanı ise bu adımı atmadı.” dedi.

Medvedev güvenlik gerekçesiyle Türkiye’ye yönelik tur operatörlerine satış ve uçuş seferlerine yasak uygulamak zorunda kaldıklarını da belirtti. 

Medvedev’e göre, Türkiye’ye yönelik turizmin tekrar başlatılması güvenlikle ilgili Türk mercilerinin atacağı adımlara bağlı.