'Türkiye sınıf atlayamıyor, çünkü bilinçaltındaki kayıtlar sorunlu'

Psikiyatrist Dr. Tanju Sürmeli, "Çocukluk döneminden itibaren aldığımız eğitim iyi değil. Bu nedenle Türkiye sınıf atlayamıyor. 'Değişin' demekle olmuyor, değişmenin de bir yöntemi var" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

1-764.jpg

Şunlar, Türkiye'de en çok sorulan sorulardan olabilir: Türkiye neden yüksek katma değerli ürün üretip yurt dışına satamıyor? Neden orta gelir tuzağını aşamıyor, neden sınıf atlayamıyor? Tabii, iktisadi pek çok analiz yapılıyor. Gelin bugün bu sorulara farklı bir açıdan bakalım ve Psikiyatrist Dr. Tanju Sürmeli'ye kulak verelim. Bakın, ilginç cevapları var. Diyor ki Dr. Sürmeli: "Bilinçaltı kayıtlarımız iyi değil. Çocukluk döneminden itibaren aldığımız eğitim iyi değil. Bu nedenle Türkiye sınıf atlayamıyor." Peki, nasıl yapacağız bu işi? Dr. Sürmeli, "Öncelikle düzgün ebeveynlik ve eğitim tarzı oluşturmamız gerekiyor. Eğer çocukluk çağında bilinçaltında kayıtlamalarda sorun varsa bunlar gelecekteki yaşantımız ve başarımızda sorun yaratıyor. Durup düşünüp eyleme geçen, dürüst, ahlaklı, liyakate önem veren, başarı odaklı ve vatanını seven nesiller yetiştirmeliyiz. Bu konularda kayıtlar düzgün yapılmadıysa bunu tespit edebiliriz ve bu kayıtları olumluya değiştirebiliriz. Değişin demekle olmuyor, her gün 100 kere bunu kendinize deseniz bile ama değişmenin bir yolu, yöntemi var."

Başarısızlığa takılmayın 

Nedir o? Bilinçaltı sitemimizdeki kayıtlarımızı olumluya değiştirmemizi sağlatan Neurobiofeedback. Dr. Sürmeli'nin anlattığına göre bu yöntemle yoğun stres altında çalışan bir CEO, üst düzey bir yönetici, herhangi bir kişi stresi kontrol etmeyi öğreniyor, bilinçaltındaki kayıtları değiştirmeyi, yeni kayıtlar yaratmayı öğreniyor. Peki, bu nasıl yapılıyor? 

Dr. Sürmeli şöyle anlatıyor: "Kişinin beynindeki elektrik akımlarını kayıtlıyoruz ve bunu kendi yaş grubu ile karşılaştırıyoruz. Bu bize normalden sapmaları gösteriyor. Ayrıca nöropsikolojik testler uyguluyoruz. Stres testine sokuyoruz. Kişinin mutlu ya da üzgün bir ana verdiği tepkileri ölçüyoruz. Örneğin bir matematik problemi veriyoruz, başarısızlık durumunda verilen tepkiyi ölçüyoruz. Beyin başarısızlığa takılıp kalıyor mu, buna bakıyoruz. Takılmaması gerekir. Bunu çoğu beyin yapamıyor. Bu yöntemle beyne 'takılmamasını' öğretiyoruz. O bölgenin kayıtlarını neurobiofeedback yöntemi ile değiştirmesini sağlatıyoruz." 

Beyin eğitilebilir 

Çünkü diyor Dr. Sürmeli, "Beyni eğitip değiştirebiliyorsunuz. Beynin elektrik akımının kalp atışı, nefes alışı, deri gerginliği ve vücut ısısıyla koordineli çalışması gerekir. Stres anında vücudumuzda bilinçaltı ile çalışan elektrik akımı, kalp atışı, nefes alışı, deri gerginliği ve vücut ısısı değişiyor. Bunların normalde 30 saniyede normale dönmesi gerekir ama çoğu kişide normale dönemiyor. Birçok üst düzey CEO'lara baktığımızda dönmediğini görürüz. İşte o anda verilen kararlarda hata oranı yükseliyor. Koşullanma yöntemiyle vücuttaki bütün parametreleri normale dönmeyi öğretirsek vücut stresten eskisi kadar etkilenmiyor. Böylece dikkati arttırıp hafızayı güçlendirmiş, stres anında doğru karar vermeye yakınlaşmış oluruz."

PAVLOV YAPTI, BİZ DE YAPABİLİRİZ

Yale Üniversitesi'nde, ayrıca İsrail'de bir çalışma yaptılar, Stanfort'da yapılan çalışmalar var. Beyni eğitip değiştirilebiliriz. Pavlov, bunu yaptı. 1904'te Nobel ödülü aldı. Biz de bunu Neurofeedback yöntemiyle beyne yapabiliriz. Bu yöntem 60'lı yıllardan beri Amerika'da üst düzey CEO'lara uygulanıyor, dünyada biliniyor. Bu yöntemi bugüne kadar pek çok üst düzey, yönetici ve iş insanına uyguladık. Bu yöntemi Türkiye'de kurumsal şirketlerde başarıyı daha yükseğe taşımak için kullanabiliriz.

CEO'NUN DA ŞİRKETİN DE BAŞARISI BEYİNDE GİZLİ

Çukurova Üniversitesi'nden bir hocamızla TÜBİTAK'a bir proje başvurusunda bulunduk. Liderin, iş dünyasındaki liderlerin beynine bakalım dedik. Bir ilk 500'deki şirketlerimiz var, bir de ikinci 500'deki şirketlerimiz var. Bunların beyinlerinde ne fark var? Niye onlar ikinci 500'de bunda liderlik etkili mi? Bu projeyi sonuçlandıracağız ama bizim elimizde bir örnek var: Örneğin Arizona State Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nde; CEO'ların beyin dalgalarına baktılar. Bunları kendi yaş grupları ile karşılaştırdılar, beynin arka kısmında normalde olmaması gereken hızda bir beyin dalgasını vizyoner CEO'larda tespit ettiler. İşte bu çalışma da gösteriyor ki son 500'deki liderlerin beyinlerini eğitirsek başarı grafi ğini daha yukarı çıkabilirler.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir