'Türkiye'nin En Büyük 500'ü belli oldu

Capital dergisinin bu yıl 12. kez düzenlediği araştırmada, kategorilerinde ilk sıralarda yer alan 24 firma ödül aldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Capital dergisinin bu yıl 12. kez düzenlediği "Türkiye'nin En Büyük 500 Özel Şirketi" araştırmasında, kategorilerinde ilk sıralarda yer alan 24 firmaya ödülleri verildi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'ün katılımıyla, Ritz Carlton Oteli'nde, Borusan Telekom'un ana sponsorluğunda düzenlenen törende ödüller, "Cirosu en yüksek 3 şirket", "Cirosunu en çok artıran şirketler", "En çok istihdam sağlayan şirketler", "İstihdamını en çok artıran şirketler", "En çok kar eden şirketler", "Karını en çok artıran şirketler", "En çok ihracat yapan şirketler" ve "İhracatını en çok artıran şirketler" olmak üzere toplam 8 kategoride sahiplerini buldu.

Törende, eski sanayi bakanlarından Şahap Kocatopçu'ya "Ömür Boyu Başarı Ödülü" verildi.

"Cirosu en büyük ilk 3 şirket" kategorisinde TÜPRAŞ, 30 milyar 404 milyon 9 bin lira ciroyla ilk sırayı aldı. TÜPRAŞ'ı, Petrol Ofisi ve Shell&Turcas Petrol izledi. Kocatopçu, TÜPRAŞ Genel Müdürü Yavuz Erkut, Petrol Ofisi Üst Yöneticisi (CEO) Melih Türker ve Shell&Turcas Petrol Türkiye Ülke Müdürü Yavuz Erkut, ödüllerini Nihat Ergün'ün elinden aldı.

Ergün, ödülü verirken İzmit'teki evlerinin sağında TÜPRAŞ, solunda da Shell ve Petrol Ofisi'nin bulunduğunu belirterek, babası, 3 amcası ile 2 ağabeyinin de Petrol Ofisi'nden emekli olduklarını söyledi.

"Cirosunu en çok artıran şirketler" de sırasıyla Albayrak Turizm, Troy Kıymetli Maden Ticareti ve Erciyas Çelik Boru oldu.

"En çok istihdam sağlayan şirketler" kategorisinde Türk Telekom, ENKA İnşaat ve Şişecam ödül alırken, "İstihdamını en çok artıran şirketler" sırasıyla Oltan Fındık, TAV Tepe Akfen ve Assan Alüminyum seçildi.

Gecede Turkcell, Türk Telekom ve Türk Hava Yolları "En çok kar eden şirketler" kategorisinde ödül alırken, "Karını en çok artıran şirketler" kategorisinde ilk 3 sırayı Vilmeks İç ve Dış Ticaret, Etsun Entegre Tarım Ürünleri ve Aksa Akrilik aldı.

"En çok ihracat yapan şirketler" kategorisinde ilk sırayı alan TÜPRAŞ'ı, Ford Otosan ve OYAK Renault izlerlerken, "İhracatını en çok artıran şirketler" de Nobel İlaç, Shell&Turcas Petrol ve Çimko Çimento oldu.

Törende konuşan Capital Dergisi Yayın Direktörü Rauf Ateş, her yıl açıkladıkları "Türkiye'nin ilk 500 şirketi"ni bu yıl bir ödül töreniyle açıklamak istediklerini söyledi. İstanbul Sanayi Odası'nın yıllardır büyük bir görev yaptığını ve her yıl "ilk 500 şirketi" açıkladığını belirten Ateş, İSO'nun açıkladığı bu şirketlerin yalnızca kendi üyeleri arasından olduğunu kaydetti.

"Yatırımda erken davranan öne çıkar"

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, törende yaptığı konuşmada, Türkiye'nin en büyük 500 özel şirketi araştırmasında yüksek performanslarıyla öne çıkan şirketlerin ödüllendirildiği bu özel gecede olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Ergün, bu şirketlerin başarısının Türkiye'nin başarısı olduğunu, bu şirketlerin oluşturacakları her katma değerin, daha fazla yatırım ve istihdam anlamına geldiğini kaydetti.

Türk ekonomisinin son yıllarda önemli bir gelişme gösterdiğini belirten Ergün, hükümetleri döneminde kararlı bir biçimde uyguladıkları makro ekonomik politikalar sonucunda ekonomik ortama güven ve istikrarın egemen olmaya başladığını söyledi.

Ergün, Türkiye'nin 2003-2008 döneminde yıllık ortalama yüzde 5.9 gibi ciddi bir büyüme oranı yakaladığını hatırlatarak, bu büyümeyi, etkin bir kamu yönetimi ve mali disiplin anlayışıyla yakaladıklarını, bu süreçte büyümenin lokomotifinin ise özel sektör olduğunu kaydetti.

Ergün, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2002'de toplam yatırımlar 58.6 milyar lira seviyesindeyken, 2008'de 188.8 milyar lira seviyesine ulaştı ve bunun 156 milyar liralık kısmı özel sektörümüz tarafından gerçekleştirildi. Biz ülkemiz insanında, her alanda başarılı olmak için gerekli bilgi ve heyecanın fazlasıyla mevcut olduğuna inanıyoruz. Burada devlete düşen en önemli görev, bu ülkeye güvenmek, yolları genişletmek, engelleri ortadan kaldırmak, belirsizlik ortamına izin vermemektir.

Türkiye gibi büyük bir ülke 2002'de sadece 36 milyar dolar ihracat yaparken, 2008 sonunda 132 milyar dolar gibi bir rakama ulaşmıştır. Yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinde dünyada en çok iş üstlenen ilk 225 firma arasında 2. sıradayız. Yurtdışı temaslarımızda görüştüğümüz devlet adamları, özel sektör temsilcileri bize her fırsatta Türk şirketleriyle iş yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getiriyorlar. Bu başarı tesadüf değildir."

Ergün, bu dönemde yapılacak yatırımların çok rasyonel yatırımlar olacağına, bu günlerde yatırım noktasında erken davrananların kriz sonrası büyüme döneminde ön plana çıkacağına, başarılı olacağına inandığını vurguladı.