'Twitter yola gelene kadar engelleme devam edecek'

Erdoğan, "Twitter yola gelene kadar" erişime engelin devam edeceğini açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Başbakan Tayyip Erdoğan, sosyal medya platformu Twitter'in Türkiye'nin taleplerini kabul edene kadar kapalı kalacağını ve kendisi için önemli olanın Avrupalı değil halk nezdindeki prestiji olduğunu söyledi.

Keçiören'de dün akşam düzenlenen mitingde konuşan Erdoğan, Twitter yasağı için, "Yola gelene kadar ben 'hayır' dedim" ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi Sözcüsü ise  Twitter erişiminin engellenmesinin Türkiye'nin uluslararası insan hakları yükümlülüklerine uygun olmadığını söyledi.

Erdoğan'ın geçen hafta Perşembe günü yaptığı Bursa mitinginde "Twitter'ın kökünü kazıyacağız" demesinin ardından Twitter'a erişim engellenmişti.

Bazı hesapların kapatılması, bazılarının da IP adreslerinin verilmesini talep eden hükümet ile Twitter arasındaki görüşmeler sürüyor. Twitter, dün resmi hesabı üzerinden "Twitter Türkiye'deki kullanıcılarımızın gizlilik haklarını savunmaya devam etmekte kararlı. Güveninizi sarsmayacağız" mesajını iletti.

Erdoğan, bazı kimselerin son zamanlarda televizyonlara çıkarak kendisiyle ilgili "diktatör, tek adam" gibi yakıştırmalar yaptığını belirterek, şunları söyledi:

"Vicdanınıza yazık. Siz diktatör görmediniz. Bu ülkede Erdoğan diktatör olacak sen de böyle konuşacaksın? Kaçacak delik ararsın, delik. Erdoğan'a küfredeceksin, hakaret edeceksin ve utanmadan, sıkılmadan 'diktatör' diyeceksin. Nasıl diktatörse bu? Neymiş bu ara tweetler kesilmiş."

Erdoğan, Keçiören mitingine katılan vatandaşlarla referandum yapacağını söyleyerek, alandakilere "Bizim mahremimize, bizim ahlak kurallarımıza ve bizim, affedersiniz, yalan yanlış ifadelerle yakıştırmalarla, kalkıp da tweet atıp, bunları uyarmamıza rağmen kaldırmayanlara, bunlara karşı, uyardığımız halde Twitter merkezi buna hâlâ yasak getirmiyor. Şimdi böyle bir olaya, yola gelene kadar ben 'hayır' dedim siz ne diyorsunuz?" diye sordu.

Alandakilerden "hayır" yanıtının gelmesi üzerine Erdoğan, "Mesele bitmiştir. Benim için kararı veren yer burası, millet" dedi.

Twitter'ın yasaklanmasının kendisine ve partisine prestij kaybettirdiği yorumlarına ise Erdoğan, şöyle yanıt verdi:

"Bizim prestijimiz ne sizin nezdinizde ne Avrupalının nezdinde ne şunun nezdinde ne bunun nezdinde, biz halkın ve Hakk'ın nezdindeki prestijimize bakıyoruz."

Birleşmiş Milletler'in merkezi Cenevre'de bulunan İnsan Hakları Konseyi'nin sözcüsü Rupert Colville ise bugün düzenlediği basın toplantısında konuyla ilgili soruları yanıtlarken "Telekomüminkasyon iletişim Başkanlığı'nın 20 Mart'ta Twitter'a erişimi engelleme kararının Türkiye'nin insan hakları alanındaki uluslararası yükümlülüklerine uygun olmayabileceği konusunda endişeliyiz" dedi.

Daha önce internet erişimini düzenleyen yasa ile ilgili endişelerini dile getirdiklerini belirten Colville, Twitter erişiminin kaldırılması ve internet erişimi ile  ilgili düzenlemeleri içeren yasaların uluslararası standartlara uygun hale getirilmesi çağrısında bulundu.

Geçen hafta Twitter'a erişimin engellenmesinin ardından başta Avrupa Birliği yetkilileri Türkiye'ye yönelik eleştirilerini dile getirmiş; ABD'nin de aralarında olduğu bazı Batılı ülkeler de ifade özgürlüğü konusundaki endişelerini dile getirmişti.

CHP'li Tanrıkulu yasağın iptali için başvurdu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ise Twitter yasağı ile ilgili olarak Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yaptı.

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Tanrıkulu, "Twitter Yasağı, İnsan Hakları Sözleşme Metni Ek 1 Nolu Protokolun 3. Maddesinde yer aldığı üzere 'Güvence Altına Alınan Serbest Seçim Hakkının Ağır İhlalidir.' Zira Twitter yasağı ile siyasi partilerin, seçime katılacak partilerin ve oy verecek seçmenlerin kamuoyunu oluşturma, haberleşme ve iletişim hakkı engellenmiştir" dedi.

Tanrıkulu bu konuda tüketilecek bir iç hukuk yolu olmadığından ve ihlal devam ettiğinden avukatı aracılığı ile Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunduğunu duyurdu.

CHP, 21 Mart'ta Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na erişimin engellenme kararının kaldırılması ve siteye erişimin sağlanması için başvurduğunu açıklamıştı.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) ise, 21 Mart'ta İstanbul 5. Sulh Ceza Mahkemesi'ne başvurarak, kapatmaya dayanak gösterilen dört adet mahkeme kararın kaldırılmasını istemiş; ancak mahkeme, herhangi bir erişim engelleme kararı bulunmadığı gerekçesiyle başvuruyu reddetmişti.

Bunun ardından TBB dün, TİB'in engellenme kararının, "hukuka aykırı keyfi idari eylem" olduğu gerekçesiyle yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Ankara İdare Mahkemesi'ne başvurdu.