'Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali' başladı

Oyuncu Suna Selen, "Uçan Süpürge Onur Ödülü" aldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Kültür Bakanlığı ve Başbakanlık Tanıtma Fonunun katkılarıyla bu yıl 12'ncisi düzenlenen "Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali", Opera Sahnesi'nde düzenlenen törenle başladı.

Sunuculuğu, şarkıcı Rojin'in yaptığı gecede, Rojin'e zaman zaman Lale Mansur, İlker Aksum ve Serhat Tutumluer gibi sanatçılar eşlik etti.

Gecede, festival Koordinatörü Halime Güner, bu yıl festivalde "80'ler" temasının işleneceğini belirterek, "12 Eylül döneminde kadınların işkencelere maruz kaldığını, birçok zorluklara katlandıklarını, ama mücadeleyi sürdürdüklerini" anlattı.

Sunucu Rojin de konuşmasında "12 Eylül döneminde babası ve kardeşinin götürülüşünün hafızasına kazındığını" söyleyerek "Hafızamızda o günlere yer var mı? Darbenin başrolündeki general, ressam zannediliyor. Berlin Duvarı bir kartpostal imajı, Michael Jackson ise artık bembeyaz" ifadesini kullandı. Rojin, 80'li yıllara ait bazı şarkıların nakaratlarını söyledi.

Gecede, festivale katkıda bulunan sponsorlar ile Mısır sinemasının önemli kadın yönetmenlerinden Magda'ya plaket verildi.

Magda, plaketini alırken, "Güzel ülkenizde bulunmaktan onur duyuyorum. Buraya ilk kez geliyorum. Bu benim Türk halkına sevgilerimi iletmem için bir fırsat" dedi.

Yönetmen Yeşim Ustaoğlu ile sanat yönetmeni Zepür Hanımyan'a "Bilge Olgaç Başarı Ödülü" verilen gecede Ustaoğlu, "Bazı ödüller vardır, özel anlam ve kıymet taşır. Böyle bir onur edindim" diye konuştu.

Ayrıca, gecede oyuncu Suna Selen'e "Uçan Süpürge Onur Ödülü" verildi.

Sahneye davet edilirken "tüm zamanların en başarılı cadısı" olarak takdim edilen sanatçıya ödülünü Kültür ve Turizm Bakanı Günay sundu.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ödül törenin ardından yaptığı konuşmada, festivalde 80'lerin konu edinilmesinin çok anlamlı olduğu belirterek, "Çünkü, gerçekten 80'leri hiç aklımızdan çıkarmamalıyız. 80'li yıllar Türkiye'nin bir büyük tuzaktan geçerek bir büyük çukura düştüğü ve hala içinden çıkmak için çırpındığı en karanlık yıllarıdır" dedi.