'Üçüncü nükleer hedefimiz yok'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 3'üncü nükleer santraller ilgili bir yer tespit edilmediğini dile getirerek, "3'üncü santral hedefimiz yok" diye konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 3. nükleer santralle alakalı herhangi tespit edilmiş ve netleştirilmiş yer bulunmadığını belirterek, "Birinci ve ikinci santraller bitirildikten sonra, yerli mühendislerin ve kaynakların ön planda bulunduğu bir yapı düşünüyoruz. İğneada ile alakalı da herhangi bir karar verilmiş değil" dedi. 

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, TBMM Genel Kurulu'nda, bakanlığının 2015 yılı bütçesi üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Canikli, Parekende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı'nı, muhalefet kabul ederse, bütçeden hemen sonra TBMM Genel Kurulu'nda görüşebileceklerini söyledi.  

"Kaçak eşya ambarlarındaki eşyalar ve fiyatları" hakkında bilgi veren Canikli, Ekim ayı sonu itibariyle kaçak eşya ambarlarında; 42 milyon TL'lik bin 605 araç, 617 bin TL değerinde 93 ton çay, 13 milyon TL değerinde 2,7 milyon paket sigara, 10 milyon TL değerinde 255 bin alkollü içki, bir milyar 161 milyon TL de diğer ürünler olmak üzere toplam, 1 milyar 226 milyon TL değerinde eşya bulunduğunu kaydetti. 

'Üçüncü nükleerde hedefimiz yok"

Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Bakan Yıldız da 3. nükleer santralle alakalı herhangi tespit edilmiş ve netleştirilmiş yer bulunmadığını belirterek, "3. santralin kurulması ile alakalı bir hedefimiz bulunmamaktadır. Birinci ve ikinci santralle bitirildikten sonra, yerli mühendislerin ve kaynakların ön planda bulunduğu bir yapı düşünüyoruz. İğneada ile alakalı da herhangi bir karar verilmiş değil, herhangi bir işaret de sözkonusu değildir" şeklinde konuştu.  

Nükleer teknolojinin çok farklı bir şey olduğunu belirten Yıldız, "Biz nükleer teknolojiye sahip olmaya çalışıyoruz, bununla alakalı bütün eğitim çalışmalarında gerek Rusya'dan gerekse İstanbul Üniversitesi ve Hacattepe'de, yurt dışı Japonya ile beraber devam ettiriyoruz. Ama bizim nükleer bomba gibi, nükleer bomba yapmak gibi hedefimiz yok. biz bunun ancak barışçıl amaçlarla kullanılmasını istiyoruz" dedi.  

Bakan Yıldız, "Petrol fiyatları düşüyor, elektrik fiyatları düşmüyor mu?" diye sorulduğunu kaydederek, "Tabi ki petrol, doğalgaz ürünlerinden olan elektrik fiyatları bundan etkilenir. Ancak petrol fiyatına bağlı doğalgaz formüllerinde henüz istediğimiz rakam oluşmuş değil. Bizim şu anda aldığımız fiyattan daha aşağı sattığımız doğalgaz fiyatı var. BOTAŞ'ın Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na, Hazine ve Maliye Bakanlığı'na 6 milyar TL ödemesi var. Bunları yaptıktan sonra bunları değerlendireceğiz" diye konuştu. 

"Muğla Gökova'da yeni termik santral kurulup kurulmayacağı" ile ilgili soru üzerine, Yıldız, "Yeni ünitelerin kurulacak olması, yeni santral anlamına gelmiyor" dedi.   

"Benzinli otomobilin deposu 280 TL'ye dolarken şu anda 236 TL'ye doluyor"  

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, ülkedeki benzin ve motorin fiyatlarının, dünyadaki petrol fiyatlarının düştüğü oranda düşmemesiyle ilgili soruya, "Ham petrolün düştüğü oranda benzin ve motorin fiyatları düşmemektedir. Benzin son altı ayda 81 kuruş, 9 kez düştü; motorin 7 kez, 71 kuruş düştü. 55 litrelik benzinli bir otomobilin deposu 280 TL'ye dolarken şu anda 236 TL'ye doluyor. Motorinde 247 TL'ye dolarken, şu anda 207 TL'ye doluyor. Benzinde indirim oranları, vergi hariç, yüzde 44,4; uluslararası benzin fiyatları düşmüşken dolar kuru paritesinden dolayı Türkiye'de yüzde 41. Motorinde yüzde 36,8 düşmüşken, dolar kurundaki pariteden dolayı yüzde 32,7 civarında  düşmüştür. Benzin pompa fiyatlarında indirim yüzde 16,1; motorin fiyatlarında da ise yüzde 15,5 olarak gerçekleşmiştir" yanıtını verdi.   

CHP'li Özbolat'tan Bakan Yıldız'a yanıt

Daha sonra, Taner Yıldız'ın, "CHP'li bir milletvekilinin santral lisansı aldığı imasında" bulunduğu, CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat yerinden söz aldı.  

İki dönemdir milletvekili olduğunu anımsatan Özbolat, "Seviyeli olmaya çok dikkat eden bir siyasetçiyim. Siyaset çok zor bir iş, 37 yıldır siyasetin içindeyim, bugüne kadar hiç kimseye de belden aşağı vurmadım. Ailemin, benim ve dostlarımın utanacağı hiç bir şey de yapmadım. 1995 yılından beni rüzgar ve güneş enerjisi konusunda ihtisas sahibi birisiyim. Ama bugüne kadar benim bir tane bürokrata ya da siyasetçiye, bakana özel bir isteğim olmamıştır. Teknik bilgilerimizle biz ticaret yapıyoruz. Namuslu ve haysiyetli ticaret yaptım. Bugüne kadar hiçbir kamu kurumundan özel bir ihale almadım" dedi.  

Özbolat, güneş enerjisiyle ilgili kendisinin 23 lisansı olduğunu belirterek, "Ticareti sadece iktidar yandaşları yapar diye düşünülüyorsa... Evet ticaret namuslu yapıldığı sürece herkes yapabilir, hepimiz yapabiliriz. İnsanları töhmet altında bırakmak, insanların onur ve haysiyeti ile oynamak bu salonda bulunan hiç kimseye yakışmaz. Ben uzun yıllar cezavinde yatmış birisiyim, Siyasi nedenlerle bedel ödeyenlerden birisiyim. Çok fişlendim ama ticareten de fişlendiğimizi burada gördüm. Şirketlerimizin ismini dağıtarak töhmet altında bırakmak alçaklıktır" diye konuştu. 

"Bunun suç olmadığını söyledim"  

Sataşma gerekçesiyle söz isteyen Yıldız, CHP'li Özbolat'ın hukukuna, o listeyi kendisinden isteyenlerden daha fazla saygı gösterdiğini belirterek, "Sayın Özbolat, siz burada değildiniz. Benden listeyi açıklamam istendi, ben açıklamadım. Grup başkanvekilleri istediler, vermedim. Ondan sonra 'acaba bu liste yok mu?' dediler, ondan sonra verdim. Genel Kurul'da hitap ederken, bunun bir suç olmadığını söyledim. Böyle bir müracaatın olma ihtimalini niye tepkiyle karşılıyorsunuz?" dedi.  

MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, Yıldız'ın, "Grup başkanvekilleri istedi ve ben ondan sonra açıkladım" demek yerine, listeyi hiç açıklamaması gerektiğini ifade ederek, listeye baktığını ve yasa dışı hiçbir şey görmediğini söyledi. 

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi de Yıldız'dan, AK Parti'li milletvekillerinin benzer bir talebi olup olmadığını açıklamasını istedi. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, bugüne kadar kendisine yöneltilen yaklaşık 2 bin 200 sözlü ve yazılı soru önergesinin hepsini süresinde cevapladığını belirterek, "O soru da cevaplandırılacaktır. Lisanslar arasından bakalım ve sıhhatli bilgi verelim. Ben bu işin gayri hukuki olduğunu söylemedim, tam tersine hukuk içinde kaldığını söyledim" diye konuştu.  

Daha sonra, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile bağlı ve ilgili kurumların 2015 yılı bütçeleri kabul edildi. 

TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, bütçelerin kabul edilmesinin ardından, yarın saat 11.00'de toplanmak üzere birleşimi kapattı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir