'Ülkemizin ekonomisi ve piyasalar günlük seyrinde'

MÜSİAD Başkanı Olpak: "16 Temmuz sabahı itibarıyla, gündelik hayat gibi ülkemiz ekonomisi de normale dönmüş ve 18 Temmuz itibarıyla bütün piyasalar normal işleyişiyle hareket etmiştir"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Nail Olpak, Türkiye'deki tüm diplomatik misyonlara ve yabancı kuruluşlara gönderilmesi için hazırlanan 'Darbeye Karşı Demokrasi ve Güven Yazısı Bildirisinde, "16 Temmuz sabahı itibarıyla, gündelik hayat gibi ülkemiz ekonomisi de normale dönmüş ve 18 Temmuz itibarıyla bütün piyasalar normal işleyişiyle hareket etmiştir" ifadesine yer verdi.

Dernekten yapılan yazılı açıklamada, MÜSİAD Başkanı Nail Olpak'ın imzası ile "Darbeye Karşı Demokrasi ve Güven Yazısı Bildirisi" kaleme alındığı belirtildi. Yazının, Türkçe ve İngilizce olarak Türkiye'deki tüm diplomatik misyonlara ve MÜSİAD'ın ikili ilişkileri çerçevesinde irtibatta olduğu yabancı kuruluşlar, iş adamları örgütleri ve MoU anlaşması imzaladıkları kurumlar ile paylaşılacağı bildirildi.

Darbeye Karşı Demokrasi ve Güven Yazısı Bildirisinde, MÜSİAD olarak 15 Temmuz gecesi Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) yandaşlarınca gerçekleştirilen terörist darbe girişimini bir kere daha şiddetle kınadıklarını dile getiren Olpak, darbenin önlenmesinde tam bir dayanışma ve sağduyuyla hareket eden ve demokrasisine sahip çıkan Türk insanına, basın temsilcilerine, iş dünyasından güvenlik güçlerine kadar herkese teşekkür etti.

Olpak, şunları kaydetti:

"15 Temmuz'da yaşanan darbe girişimi aslında, klasik anlamda bir askeri darbe girişimi olmayıp, devlet kademelerinde ve silahlı kuvvetler içerisinde gizlenerek yuvalanan bir terörist örgütün saldırısıdır ve bütün terör saldırıları gibi güvenlik sorunu, kargaşa ortamı ve nihai belirsizlik üretmek amacıyla yapılmış, fakat amacına ulaşamamıştır. 16 Temmuz günü erken saatlerden itibaren ülkemizde hayatın her bakımdan olağan seyrine dönmesi, bu terörist hareketin başarısızlığının en büyük kanıtıdır. Türkiye, normal sosyal ve ekonomik hayatını sorunsuzca sürdüren bir ülke olarak yoluna emin adımlarla devam etmektedir.

11 bin üyesiyle Türkiye'nin 86 noktasında örgütlenmiş, dünyada da 65 ülke ve 169 noktada şube, temsilcilik ya da temas noktaları bulunan ve iş dünyasını temsil eden bir STK olan MÜSİAD adına şunu açıkça belirtmek isteriz ki, 16 Temmuz sabahı itibarıyla, gündelik hayat gibi ülkemiz ekonomisi de normale dönmüş ve 18 Temmuz itibarıyla bütün piyasaları normal işleyişiyle hareket etmiştir. Aradan geçen 2 haftalık süreçte de bu normal seyir daha da güçlenerek devam etmektedir."

"Şirketler arasındaki tahsilat ve ödemeler normal seyrinde"

Hain saldırıdan sonraki ilk iş gününde kurlarda yaşanan ufak bir hareketlenme dışında döviz piyasalarının normal seyrinde olduğuna işaret eden Olpak, Türkiye ekonomisine ve Türk lirasına duyulan güvenin teyit edildiğini vurguladı. Ödemelerin ve transferlerin hiç bir kesintiye uğramadığını, bankacılık sisteminin hiç bir sorun olmadan çalışmasını sürdürdüğünü bildiren Olpak, şu açıklamalarda bulundu:

"Borsada yaşanan günlük dalgalanmalara benzer hareketler dışında olağan dışı hiç bir seyir izlenmemektedir. Ticari hayatın önemli göstergelerinden olan, şirketler arasındaki tahsilat ve ödemeler normal seyrinde devam etmektedir. Ham madde temini, lojistik, iş gücü açısından da normal dışı hiç bir gelişme yoktur. Sağlık hizmetleri dahil, hiç bir kamu hizmetinde de aksama yaşanmamaktadır. Temmuz ayı ihracatı da, ilk 6 aylık düzeyinde seyreden ihracat rakamları da, ekonomideki çarkların sorunsuz dönmeye devam ettiğini kanıtlayan bir başka göstergedir.

Bütün bunlara karşın; darbe girişiminden sonraki iki haftalık süreçte, özellikle de 21 Temmuz itibariyle OHAL ilan edilmesinden sonra, uluslararası camiada ülkemize ilişkin kamuoyunda yanlış algıya neden olacak biçimde yapılan birtakım haber ya da değerlendirmelerin objektif olduğunu söylemek de mümkün değildir. Aslında OHAL uygulaması, yanlış aksettirenlerin ifadelerinin aksine, bireysel özgürlükleri kısıtlamaya yönelik olmayıp, yurttaşlarımızın bireysel özgürlüklerini ihlal ve demokratik tercihlerini iptal etmek isteyen terör örgütü unsurlarını etkisiz hale getirmek amaçlı bir uygulamadır."

Bu konularda ilginizi çekebilir