'Ulusal güvenliğimiz pazarlık konusu değildir'

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, 'Türkiye'nin ulusal güvenliği asla müzakere ve pazarlık konusu değildir' dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, dost ve müttefik ülkelerle her konuyu müzakere edebileceklerini ancak Türkiye'nin ulusal güvenliğinin müzakere ya da pazarlık konusu olmadığını söyledi.

İbrahim Kalın Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Somali Yüksek Düzeyli Ortaklık Forumu’nun 6. Toplantısı’nın geçen hafta yapıldığını hatırlatan Kalın, özellikle yeniden toparlanma döneminde Somali halkına ve devletine yardımların koordine edilmesi ve güvenlik noktasında yapılan çalışmaların sürdürülmesinin amaçlandığını vurguladı.

Kalın, "Türkiye’nin Somali’ye yaptığı yardımlar da yeni bir Türkiye insani yardım modelinin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Bu konuda hakikaten hızlı karar verebilme, yardımları direkt sahibine ulaştırma, lokmayı paylaşmanın yanında balık tutmayı da öğretmeyi içeren bir yardım modeli geliştirildi ve bunun sonuçlarını da hamdolsun görmeye başladık" ifadesini kullandı.

'Azerbaycan halkının yanındayız'

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, 26 Şubat’ın Hocalı katliamının 24. yılına da değinerek, şunları söyledi:

“26 Şubat 1992 tarihinde Azerbaycan’ın Yukarı Karabağ Bölgesi'nde Hocalı şehrine düzenlenen saldırıda bildiğiniz gibi toplam 613 Azerbaycan vatandaşı, Ermeni işgalciler tarafından katledilmişti. Saldırı sırasında 76’sı çocuk, 487 kişi yaralanmış, bin 275 kişi de esir alınmıştı. O olaylar sırasında kayıp olan 150 kişinin akıbeti de hala meçhul. Sivil halka yönelik bu insanlık dışı saldırıyı burada bir kez daha kınıyor, Azerbaycan halkının yanında olduğumuzu tekrar ifade ediyoruz.” 

'Angajman kuralları uygulanır'

Kalın, "Türkiye'nin ulusal güvenliğini tehdit eden durumlar ortaya çıktığı müddetçe Suriye'nin neresinden gelirse gelsin, ister DAİŞ'ten gelsin ister YPG-PYD gibi örgütlerden gelsin, Türkiye uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarını kullanır, angajman kurallarını uygular. Biz müttefiklerimizle, dost ülkelerle her konuyu müzakere ederiz, istişare ederiz ama Türkiye'nin ulusal güvenliği asla bir müzakere ve pazarlık konusu değildir" dedi.