'Uyuşturucuyla etkili mücadele edeceğiz'

Başbakan Erdoğan, "Tüm zararlı maddelerle olduğu gibi uyuşturucuyla da etkin mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Son zamanlarda, az önce ifade ettiğim bonzai adlı bir uyuşturucunun yol açtığı sıkıntıları yakından takip ediyorum. Kimsenin tereddüdü olmasın. Tüm zararlı maddelerle olduğu gibi uyuşturucuyla da etkin mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.

Erdoğan, Türkiye Yeşilay Cemiyeti'nce Sepetçiler Kasrı'nda verilen iftar programında yaptığı konuşmada, "Bildiğiniz gibi abdiaciz sıkı bir Yeşilaycıdır. Tütün ve alkol başta olmak üzere insan sağlığına zararlı her türlü maddenin kullanımına karşı yürüttüğü çalışmalarda hep Yeşilayımızın yanında oldum, olmaya da devam edeceğim" ifadelerini kullandı.

Bakanlar Kurulu'nda sigara içilmediğini ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti:

"Asla... 2008 yılının ilk günlerinde çıkardığımız bir kanunla kapalı alanlarda tütün ve tütün ürünlerinin kullanımını yasaklayarak bu konuda tarihi bir adım atmış, ülkemizde yeni bir dönem başlatmıştık. Zaman zaman tespit ettiğim kimi aksaklıklara rağmen genel olarak bu kanunun uygulandığını, milletimizin de bu durumdan gayet memnun olduğunu görüyorum."

"Bu bizim milli meselemiz"

Başbakan Erdoğan, kendisinin sigarayla mücadele konusundaki kişisel hassasiyetinin herkesin malumu olduğuna dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Konu sadece sigara değil, aynı zamanda alkol, bunu bir kenara koyamazsınız. Şimdi bir de bonzai denilen bir şey daha çıktı. Daha ucuz ve çok daha yaygın. Bir neslin Allah muhafaza gidişi söz konusu, yok oluşu söz konusu. Bütün bunlara karşı bir mücadelenin bizim milli bir meselemiz olduğuna inanıyorum. Manevi bir meselemiz olduğuna inanıyorum. En yakınlarımdan başlayarak sigara, alkol, alkollü içkiler, bunun yanında bonzai kim kullanıyorsa, bu zararlı alışkanlığı bırakması konusunda tavsiyede bulunuyor, söz verdiriyor, hele hele sigara içenlerden sigara paketini elinden alıp üzerine tarihini, adını, imzasını alıyorum, gönderiyorum, bunlar hatıra olarak kalıyor."

Erdoğan, bilim adamlarının sigaranın 50 farklı hastalığın sebebi ve tetikleyicisi olduğunu çok net biçimde açıkladığına vurgu yaparak, "Ama istisnaları bir kenara koyarsak maalesef kendileri de içiyor. Bunları da görüyoruz, bu da ayrı bir üzücü yanı. Ben insanlarımızın sağlığını önemsiyorum. Çocuklarımızın, gençlerimizin genel sağlıklarını önemsiyorum. Gelecek nesillerin çok daha temiz bir atmosferde yaşaması için mücadelemden asla taviz vermeyeceğim" dedi.

Bağımlılıkla mücadele konusunda çok önemli ilerlemeler kaydettiklerini dile getiren Erdoğan, şöyle konuştu:

"Ancak Türkiye dünya ile bütünleşmiş bir ülke. Dünyadaki birtakım olumsuz akımlar, olumsuz gelişmeler maalesef ülkemizi de etkiliyor. Türkiye, doğu ile batı arasındaki muazzam uyuşturucu trafiğinin en önemli güzergahlarından birinde yer alıyor. Bu sebeple, geçmişte ülkemizde uyuşturucu maddelerle mücadele daha ziyade bir güvenlik sorunu, bir güvenlik faaliyeti olarak yürütülmüştür. Güvenlik güçlerimiz bu konuda çok ciddi çalışmalar yürütmeye, başarılı sonuçlar almaya devam ediyor."

"Bu illet Türkiye'yi de etkisine almaya başladı"

Başbakan Erdoğan, Türkiye'de yakalanan uyuşturucu miktarının çok büyük rakamları bulduğunu belirterek, "Ancak bu illet Türkiye'yi de yavaş yavaş etkisine almaya başladı. Son zamanlarda, az önce ifade ettiğim bonzai adlı bir uyuşturucunun yol açtığı sıkıntıları yakından takip ediyorum. Kimsenin tereddüdü olmasın. Tüm zararlı maddelerle olduğu gibi uyuşturucuyla da etkin mücadelemizi sürdüreceğiz" diye konuştu.

Toplumu, geleceği doğrudan etkileyen bu tehditlere en küçük taviz vermeyeceklerinin altını çizen Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"Çıkardığımız son yargı yasasında buradaki cezai yaptırımlar, cezai müeyyideler çok yüksek seviyelere çıkarılmıştır. Artık bu konuda satanı da içeni de çocukmuş, şuymuş buymuş yok, hepsi bedelini ağır ödeyecek. Aksi takdirde bu işin caydırıcı olması mümkün değil. Biz mücadelenin tek yönlü, tek boyutlu olmadığını biliyoruz. Bağımlılıkla mücadelenin en etkili yolu, güvenlik tedbirlerinin yanında bilinçli, eğitimli, güçlü bir gençlik yetiştirmekten geçer. Sadece pozitif bilimlerle en iyi şekilde yetişmiş bir gençlik evet bilgili, donanımlı, becerikli olabilir ama bunu manevi bir zırhla teçhiz etmediğinizde gençliğin boşluğa düştüğünü, bocaladığını, madde bağımlılığı başta olmak üzere hiç arzu etmediğimiz alışkanlıklarla maalesef bir istikamet tutturup gittiğini görüyoruz." 

"Nargile, derinden derinden götürüyor" 

Nargile kullanımına da değinen Erdoğan, "Hele hele ehli keyif var. Bu ehli keyif de tutturmuş bir nargiledir gidiyor. Neymiş, nargilenin zararı yokmuş? Ne zararı yok ya. Zararı olmaz olur mu? Derinden derinden götürüyor. Hiç şakası yok. Sigaradan filan daha berbat, daha zararlı. Bunlarda hassas olmamız lazım. Bunların hepsi bağımlılık veriyor. Kardeşlerim bağımlılık asla hak ve özgürlük konusu değildir, olamaz. Biliyorum, medya mensupları yarın gene buradan çakarlar ama ben vatandaşımı seviyorum. Milletimi seviyorum. Sağlıklı bir toplum için mücadele etmeye de devam edeceğim" diye konuştu. 

İnsanın kendi kendine zarar verme özgürlüğünün olamayacağını kaydeden Erdoğan, "Bu hem tıbbi olarak, hem sosyal olarak mücadele edilmesi, müdahale edilmesi gereken arızi bir durumdur. Yeşilayımızın bu konuda düzenlediği kampanyaları fevkalade isabetli görüyor, destekliyorum. Her türlü bağımlılıktan arınmış bir Türkiye hedefimize, hayalimize ulaşmak dileğiyle bir kez daha sizleri sevgiyle saygıyla selamlıyor, şimdiden Kadir Gecenizi, Ramazan Bayramınızı tebrik ediyorum, daha nice bayramları bayram gibi kutlamayı Allah bize nasip etsin diyorum" ifadelerini kullandı. 

Esenyurt'ta "bağımsızlık köyü" kurulacak

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. İhsan Karaman da son günlerde ölüm haberleriyle kamuoyunda daha yoğun yer alan, tüm mücadelelere rağmen arzı giderek artan illegal uyarıcı maddelerin, bağımlılık alanında karşılaşılan en can yakıcı sorun halini aldığını söyledi.

Yüreği yanan bir anne veya babanın Yeşilay'ı arayıp yardım istemediği bir gün geçmediğini dile getiren Karaman, bağımlılıkla mücadelenin tek bir kurum veya mercinin işi olmadığını, bu konunun kamu, özel sektör gibi birçok paydaşın ortak çabasını ve uzun süreli mücadeleyi gerektirdiğini ifade etti.

Karaman, uyuşturucu ile güvenlik güçlerinin uzun yıllardır sürdürdüğü başarılı mücadeleye dikkati çekerek, hükümetin bu zararlı, bağımlılık yapan maddeler için 4 farklı bakanlığa ortak çalışma görevi vermesinin son derece önemli olduğunu söyledi.

Bu çabalara sivil toplumun eklenmesinin daha hızlı sonuç alınmasını beraberinde getireceğini bildiren Karaman, bağımlılıkla mücadelede sağlık kurumlarındaki yatak kapasitesinin azlığına işaret ederek, bu kapasitenin şehir hastaneleri sayesinde artırılacağına değindi.

Karaman, şehir hastanelerinde alkol ve madde bağımlılarına yönelik yer alacak yatak sayısı için ilgililere teşekkür ederek, Esenyurt'ta madde bağımlıları ve rehabilitasyonuna tahsis edilen, dünya standartlarında bir "bağımsızlık köyü" oluşturmak için düğmeye bastıklarını anlattı.

Prof. Dr. Karaman, 40 dönümlük alanda yapımı için düğmeye basılan bu merkezin inşası ve işletilmesi konusunda Başbakan Erdoğan'dan yardım istedi.