'Varlık Barışı'na adalet eleştirisi

DÜNYA'ya 'bir kısım sanayici' imzasıyla mektup gönderen bazı işadamları, Varlık Barışı düzenlemesinin adaletsiz olduğunu savundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İbrahim EKİNCİ

İSTANBUL - Bir grup sanayici, “Varlık Barışı'nda büyük bir haksızlık yapıldığı“nı savunuyor.

Konu vergi tekniği, hukuku açısından tartışmalı. Bazı vergi yazarları konuya değindi ve gerçekten de bir haksızlık olduğunu köşelerinde dile getirdi. Ancak konu düzeltilmedi. İlgili düzenlemenin, yararlanacakları da belirleyen takviminin dışında kalanlar, mağdur oldukları görüşünde.

DÜNYA'ya gönderilen 'Bir kısım sanayici' imzalı mektupta durumu anlatan işadamları, “Bizimle benzer durumda, aynı nitelikte vergi kusuru olanlar 300 - 500 bin lirayla kurtulurken, bizden bunun 40 katına ulaşan cezalar isteniyor” dedi.

Sorun, düzenlemenin takviminde sadece üç aylık bir aranın kapsam dışı kalmasından kaynaklanıyor. İşadamları diyor ki, “19 Haziran 2009'dan önce incelemeye alınanlar Varlık Barışı'ndan yararlanamadı. Oysa sadece bir gün sonra, yani 20 Haziran'da incelemeye alınan firmalar yararlandı.

İncelemeye alınmanın zamanını, gününü biz tayin etmiyoruz. Konu tam bir şans veya şanssızlığa dönüşüyor. Bir Maliye bürokratının da bu haksızlığı dile getiren raporu var. Aynı takvim yılında incelemesi olanlardan büyük bir kısmı varlık barışından yararlanırken bazı kişiler - şirketler adeta cezalandırılmış oldu.”

Haberin ayrıntıları bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde

Bu konularda ilginizi çekebilir