'Yargıyı ele geçirirlerse sessiz kalmayız'

AK Parti Grup Başkanvekili Ünal, HSYK seçimleriyle ilgili, "TBMM, bu konuda yapılmış böyle bir örgütlü ele geçirme eylemine sessiz kalamaz. Gereken neyse o yapılır" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, gazetecilerin HSYK seçimleriyle ilgili sorularını yanıtlarken, "sözü eğip bükmeye gerek olmadığını" belirterek, şunları kaydetti:

"Türkiye'de son iki yıldan beri Pensilvanya'nın iradesini temsil eden; Emniyet'te, yargıda, medyada yapılanmış bir grup; bu ülkenin seçilmiş, meşru hükümetini yıkmak için çaba sarfediyor. Yargı üzerinden bunu denediler,  Emniyet üzerinden bunu denediler. Başbakanı, milletvekillerini dinlediler. Ben bir milletvekiliyim. Bu yapı beni dinliyor, benim konuşmalarımı tape haline getiriyor ve sosyal medyada yayınlıyor. Ben şunu soruyorum; bir irade kaynağını, meşruiyetini halktan almıyorsa nereden alıyordur? Pensilvanya'nıniradesinin meşruiyeti nedir, kaynağı nedir? Emri, talimatı oradan alan, onun çizdiği yol haritası çerçevesinde hükümete ömür biçenlere siyaset, yargıyı ele geçirmeye kalkışmaları ya da yargıyı ele geçirmeleri durumunda sessiz mi kalacaktır? Tabii ki sessiz kalmayacaktır. Yani iki yıldan beri sürekli Hükümet'e ömür biçen, efendim 'Ekim'de gidiyorlar, Şubat'ta yıkıyoruz, şurada bunu yapıyoruz, Başbakan'ın elini kelepçeleyeceğiz, bunlara şunu yapacağız' diyen, milletin iradesini yansıtan seçilmiş hükümeti alaşağı etmeye kalkışanlar bugün HSYK'da örgütlenerek, koordine olarak orayı ele geçirip, oranın üzerinden hakimleri, savcıları tehdit ediyorlar, insanları baskı altına alıyorlar. TBMM bu milletin iradesinin tecelli ettiği yerdir. Burasının bu iradeye sessiz kalması ve bu iradenin yargıyı ele geçirmesine sessiz kalmasını bekleyemezsiniz herhalde..." 

Ünal, "Sessiz kalmamaktan kastınız nedir?" sorusuna, "Hukuk, yasa çerçevesinde TBMM yasama organı olarak üzerine düşeni yapar. TBMM; bu konuda yapılmış böyle bir örgütlü ele geçirme eylemine sessiz kalamaz. Bunu o gün görürüz beraberce" karşılığını verdi.

"Yeni bir Anayasa değişikliği mi bekleyelim? Bu konu referanduma gider mi?" sorusuna, "Gereken neyse o yapılır" dedi.

Ünal, "Muhalefetin şöyle bir çıkış noktası var; 'bu bir seçim..." denilmesi üzerine, "Bu seçimde biz taraf değiliz. 'Biz bu seçimi kazanamazsak gayrimeşru ilan ederiz' gibi bir ifade kullanmadım. HSYK seçiminde de biz taraf değiliz. Fakat ben bir parlamenter olarak, TBMM'nin bir üyesi olarak milletin iradesi dışında bir iradeyi temsil eden paralel bir yapının yargıyı ele geçirmesi durumunda, yasama organının nasıl tavır alacağını söyledim" diye konuştu. 

Irak ve Suriye tezkereleri

Ünal, gazetecilerin Irak ve Suriye tezkerelerinin ne zaman Meclis'e geleceği sorusuna, "Tezkereler Bakanlar Kurulu'ndan gelecek. Sanıyorum önümüzdeki günlerde. 1 Ekim Çarşamba günü Meclis açılıyor, 2  Ekim'de de ele alacağız" dedi. 

Tezkere görüşmelerinin kapalı olup olmayacağı sorusuna Ünal, "Pazartesi günü AK Parti grup başkanvekilleri olarak bir toplantı yapacağız, daha sonra diğer siyasi partilerin grup başkanvekilleriyle bir araya geleceğiz. Onlarla da istişare yaparak Pazartesi günü bu konuları netleştireceğiz" karşılığını verdi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir