'Yeni anayasa başkanlık sistemine dayalı olmalı'

TBMM Başkanı Kahraman, başkanlık sisteminden korkulmaması gerektiğini ve yeni anayasanın da başkanlık sistemine dayalı bir anayasa olması gerektiğini savundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TBMM Başkanı İsmail Kahraman Türkiye'nin "fazla teferruata inmeyen, taklit ve şahsa bağlı olmayan" yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu söyleyerek, bu anayasanın başkanlık sistemine dayalı olması gerektiğini kaydetti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun CHP ve MHP liderleri ile yeni anayasa için TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun canlandırılması için vardığı mutabakatın ardından Kahraman, HDP dahil bütün partilere komisyona üye vermeleri için davet göndermişti. Partilerin bu davete 25 Ocak'a kadar olumlu ya da olumsuz bir yanıt vermesi bekleniyor.

Kurulacak komisyonun başkanlığını da üstlenecek olan Kahraman, Parlamento dergisine verdiği demeçte komisyon çalışmaları başlamadan başkanlık sistemine ilişkin görüşlerini şöyle aktardı:

"Taklit olmayan, toplumun ruh köküne ve manevi-milli değerlerine uygun, toplumla uzlaşan, şahsa bağlı olmayan yeni bir anayasa yapılmalıdır. Bu anayasa bence başkanlık sistemine dayalı bir anayasa olmalıdır."

Kahraman, geçmişte de komisyon olarak anayasa hazırlığı için 62 anayasayı incelediklerini söyleyerek, şunları kaydetti:

'Başkanlık sisteminden korkulmamalı'

"Bu çalışmadan önceki şahsi kanaatim yarı başkanlık sisteminin uygun olduğu yönündeydi. Fakat dünyadaki örnekleri inceleyip görünce başkanlık sisteminin daha faydalı olduğuna kanaat getirdim. Tabii bu hususlar konsensüsle ele alınmalı. Şahsa göre bir sistem kuruluyormuş gibi düşünülüp başkanlık sisteminden korkulmamalı."

Türkiye'nin parlamenter sistem deneyiminin hem darbelerle kesintiye uğradığını ve hem de yönetime gelenlerin anayasaları kendine göre yorumladıklarını söyleyen Kahraman, sözlerini şöyle  sürdürdü:

"Başkanlık sistemi geldiğinde iki başlılık ortadan kalkar, bugün iki başlılık diye bir sıkıntı çekmiyor Türkiye. Çünkü aynı partinin bünyesinden çıkmış bir başbakan ve cumhurbaşkanı var. Ancak başbakan ve cumhurbaşkanı aynı partiden çıkmaz, iki ayrı partiden olursa tıkanıklıklar meydana gelir."

Kahraman, Türkiye'de iki başlılığı giderici bir sisteme mutlaka ihtiyaç bulunduğunu söyleyerek, "İki başlılığı ortadan kaldırmağınızda koalisyonlara imkan verecek bir yapı oluşturduğunuzda Türkiye'nin ilerlemesi durur, ülke kalkınamaz, bunun emsalleri çoktur" dedi.

Yeni anayasanın ayrıntıya inmemesi gerektiğini de belirten Kahraman, anayasaların ana esasları ele alması, gerisini kanunlara ve diğer mevzuat düzenlemelerine bırakması gerektiğini kaydetti.