'YPG çok istiyorsa rejim heyetinde yer alabilir'

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, YPG'nin Suriye konusunda müzakerelere katılmasının istenmesini eleştirerek, 'YPG çok istiyorsa rejim heyetinde görüşmelere katılabilir' açıklamasını yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YPG'nin Cenevre'de yapılması planan Suriye toplantısına çağrılma ihtimaline tepki gösteren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Terör örgütleri müzakere grupları içinde yer alamaz. YPG çok istiyorsa rejim heyetinde yer alabilir" dedi.

Türkiye-Avrupa Birliği Siyasi Diyalog Toplantısı Ankara’da yapıldı. Toplantı sonrası düzenlenen basın toplantısına Türkiye’yi temsilen Avrupa Birliği Bakanı (AB) ve Başmüzakereci Volkan Bozkır ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB heyeti adına da, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile AB Komisyonu'nun Genişleme Müzakereleri ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Üyesi Johannes Hahn katıldı. 

21212.jpg

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu toplantıda Cenevre'de yapılması planlanan Suriye toplantısıyla ilgili açıklamalarda bulundu. 

Cenevre toplantısının ertelenmesine ilişkin bazı ülkelerin muhalefeti sulandırmaya yönelik çabaları olduğunu belirten Mevlüt Çavuşoğlu, “Biz buna karşıyız. Özellikle YPG gibi terör örgütlerinin de muhalefetin içinde yer almasını istemek bu süreci akamete uğratmaktır. Bunun son derece tehlikeli olduğunu söylememiz lazım” dedi.

Türkiye-AB Siyasi Diyalog Toplantısı'nda Türkiye-AB katılım müzakereleri, vize muafiyeti süreci, sığınmacılar, sınır güvenliği ve ortak menfaati ilgilendiren dış politika konuları ele alındı. 

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile AB Komisyonu'nun Genişleme Müzakereleri ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Üyesi Johannes Hahn ile İnsani Yardım ve Kriz Yönetiminden Sorumlu AB Komisyonu Üyesi Hristos Stilianidis, öğleden sonra da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul edilecek.

Çavuşoğlu'nun konuşmasından notlar...

*Cenevre'de başlayacak Suriye müzakerelerinin bir an önce başlamasından fayda var.
*YPG gibi terör örgütlerin muhalefetin içinde yer almasını istemek bu süreci akamete uğratmaktır.
*Bunun son derece tehlikeli olduğunu söylememiz lazım.
*Zaten rejimin kuklası olan diğer önerilen isimler çok istiyorsa rejim tarafında görüşmeye katılabilirler.
*Terör örgütlerinin muhalefet içinde yer almaması gerekiyor.
*Görüş ayrılıkları var ama Suriye'de ateşkesin sağlanması ve müzakereler için tüm tarafların üzerine düşeni yapması gerekiyor.
*Irak bizim için önemli bir ülke ve komşu; sınırları ve bağımsızlığı bizim ve bölgenin istikrarı için önemli.
*DEAŞ'a karşı mücadele edebilecek tüm unsurların desteğini almadan başarı sağlanamaz.
*Irak ve Suriye'de DEAŞ'ın temizlenmesi için güçlerin birleştirilmesini nasıl sağlayabileceğimizi ele alıyoruz.

Kaynak: AA, Reuters