'Yüzde 60 blok boş laf'

MHP Genel Başkanı Bahçeli, "Yüzde 60’lık bloktan bahsediliyor. Bu bize göre boş laftır. Oranların toplamıyla hükümet kurulacaksa, ne ilkeye, ne ahlaka, ne haysiyete ihtiyaç var" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 'koalisyon' tartışmalarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Bizim kategorik itirazlarımız yok, sadece ilkelerimiz var. Koalisyona gireriz değil, sadece konuşmaya başlarız. Azınlık hükümeti formülü sonuçsuzdur ve doğru değildir. HDP’nin içinde yer alacağı veya destek vereceği her formül bizim dışımızda ve gündemimizde değildir" dedi.

Bahçeli, Etikhaber internet sitesine yaptığı açıklamada, koalisyon tartışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

'Koalisyondan korkulması saçmadır'

"Şu an gündemin yegane konusu koalisyondur. MHP anahtar parti olarak görülüyor. Düşünceleriniz alabilir miyim" şeklindeki soruyu da Bahçeli, şöyle yanıtladı:

"Sandıktan tek başına iktidar çıkmadı. Türkiye’nin hükümetsiz kalmaması için bir koalisyon hükümeti kurulması gerekiyor. Bu açık. Koalisyonların mahzurlu yönleri olduğu kadar makul ve mantıklı yanları da olduğunu ifade etmeliyim. Şu an ki şartlarda 27 AB ülkesinin 24’ü koalisyonlarla yönetiliyor. Gelişmiş ve medeni ülkelerde siyasi istikrarsızlıklar uzlaşma kanalları aktif hale getirilerek gideriliyor.

Sorun çözme kültürünün yaygınlaştığı ülke ve toplumlar uzlaşmaya daha yakın ve daha yatkındır. Ne var ki, sorun çözme konusundaki ilkellikler, ikircikli tutumlar ne kadar yaygınsa uzlaşma o denli zor olmaktadır. Bir defa koalisyondan korkulması saçmadır."

"Çözümde anlaşanlar, koalisyonda da ortaklık kurabileceklerdir" ifadesini kullanan Bahçeli, "En azından tutarlılık bunu gerektirmektedir. Şayet AKP-HDP formülü tutmazsa, bu defa AKP-CHP alternatifi denenmelidir. AKP ve CHP’nin içinden bazı kanatların buna meyyal olduğu anlaşılmaktadır. AKP ile CHP’nin seçim beyannamelerindeki benzerlikler örtülemeyecek kadar fazladır. Küresel sermaye ve ABD, AKP-CHP koalisyonuna yeşil ışık yakmıştır. Uluslararası çevreler ve dış basın büyük koalisyon diyerek AKP-CHP’ye destek vermektedir. Bu iki parti 390 milletvekili çoğunluğuyla Meclis’te her soruna çare olabilecektir. Bu da yeterli görünmüyorsa, AKP-CHP-HDP bir araya gelerek 470 milletvekili çoğunluğuyla güçlü bir koalisyon hükümeti kurabileceklerdir. Eğer böyle olursa, Milliyetçi Hareket Partisi de ana muhalefet görevini eksiksiz ve tam olarak yerine getirecektir" şeklinde konuştu.

'MHP Türkiye'yi seçeneksiz bırakmaz'

"Peki Milliyetçi Hareket Partisi koalisyona kapalı mı? Hükümet seçeneklerini MHP dışında mı aramak gerekiyor" şeklindeki soruyu da yanıtlayan Bahçeli, "Kastım bu değil. Milliyetçi Hareket Partisi elbette Türkiye’yi seçeneksiz bırakmaz, kriz pususuna yatanların ekmeğine yağ sürmez. Milliyetçi Hareket Partisi, Türkiye’nin milli varlığına ve tarihi misyonuna sahip çıkmanın adıdır" dedi.

'HDP konusunda ikna edilmemiz olmayacak bir şeydir'

"Yani koalisyona gireriz mi diyorsunuz" sorusuna, Bahçeli, "Bizim kategorik itirazlarımız yok, sadece ilkelerimiz var. Koalisyona gireriz değil, sadece konuşmaya başlarız. Azınlık hükümeti formülü sonuçsuzdur ve doğru değildir. HDP’nin içinde yer alacağı veya destek vereceği her formül bizim dışımızda ve gündemimizde değildir" şeklinde yanıt verdi.

"Yüzde 60’lık bloktan bahsediliyor. Bu bize göre boş laftır. Oranların toplamıyla hükümet kurulacaksa, ne ilkeye, ne ahlaka, ne de haysiyete ihtiyaç vardır" diyen Bahçeli, sözlerine şöyle devam etti:

"Kundaktaki bebekleri kurşunlayan, Mehmetçikleri, polisleri ve masum binlerce vatandaşımızı acımasızca katleden bir terör örgütünün siyasi kuryesiyle aynı blokta nasıl bulunuruz? Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne kast eden mihraklarla işimiz ve münasebetimiz katiyen olmaz. CHP Genel Başkanı hadiseye çok yanlış taraftan bakmaktadır. CHP sözcüleri ezbere konuşmakta ve havanda su dövmektedir. Bizim HDP konusunda ikna edilmemiz olmayacak bir şeydir. CHP bu çerçevede fazlaca emek sarfetmesin."

"O zaman AKP’yle koalisyona daha sıcaksınız" sorusu üzerine de Bahçeli, "Konu sıcaklık soğukluk meselesi değildir. Eğer ki, süreç ihaneti, yani çözüm süreci tamamen ortadan kalkar, 17-25 Aralık rüşvet ve yolsuzluk sürecinden hesap sorma iradesi gösterilir, Erdoğan da anayasal sınırlarına bir daha taşmamak üzere çekilirse AKP’yle koalisyonu konuşabiliriz" ifadesini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir