1 Mayıs coşkusu Taksim'i doldurdu

Binlece katılımcı, Taksim Meydanı'nda Emek ve Dayanışma Günü'nü kutladı. Kutlamalar gerilimsiz ve coşku içinde geçti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü için işçi konfederasyonları, siyasi parti ve dernekler ile çeşitli sivil toplum örgütlerince çeşitli noktalarda oluşturulan kortejler Taksim Meydanı'na ulaştı. Konuşmaların ardından konser programına geçildi. Grup Yorum, Kardeş Türküler ve Agire Jiyan'ın şarkılarıyla coşan kalabalık, türkülere eşlik edip halaylar çekti. Konser programının da sona ermesinin ardından kalabalık dağılmaya başladı.

İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, şu ana kadar herhangi bir gerilim olmadığını söyledi.

1 Mayıs kutlamalarından kareler için tıklayın

Öğlene doğru meydana geldiler

DİSK, HAK-İŞ VE KESK tarafından çeşitli noktalarda oluşturulan kortejler, öğle saatlerine doğru 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamasına katılmak üzere Taksim Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti.

CHP ve HAS Parti'nin de aralarında bulunduğu siyasi parti ve çeşitli sivil toplum kuruluşları temsilci ve üyeleri, Beşiktaş'taki Fiyapı İnönü Stadyumu önünde TÜRK-İŞ konfederasyonu öncülüğünde oluşturulan kortejde yerlerini aldı.

Davul ve zurna, yüksek sesli müzik eşliğinde halaylar çekilen ve oyunlar oynanan kortej, oluşum tamamlandıktan sonra Taksim Meydanı'na ulaşmak üzere yürüyüşe başladı.

Bu arada, Tepebaşı'nda oluşturulan KESK korteji de Tarlabaşı Bulvarı üzerinde Taksim'e ulaşmak üzere yürüşüşe geçti.

Grup, Beyoğlu Polis Merkezi önünde oluşturulan arama noktasından geçerek, Taksim Meydanı'na ulaştı.

Öte yandan, Taksim Mete Caddesi üzerinde oluşturulan ve yürüşe geçen HAK-İŞ konfederasyonu korteji de Taksim Meydanı'na girdi. Alana gelen HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, grubu selamladı.

Yol boyunca ''Yaşasın 1 Mayıs'' sloganı atan ve ellerinde çeşitli dövizler taşıyan kortejde bulunan Gebze Belediyesi mehteran takımı, çeşitli mehter marşları seslendirdi.

Şişli'den yürüyüşe geçen ve aralarında DSP'nin de bulunduğu çeşitli siyasi parti ve sivil toplum örgütleri üyelerinin de katılımıyla oluşturulan DİSK korteji de  sloganlar ve şarkılar eşliğinde yürüyerek Harbiye'ye ulaştı. Burada Askeri Müze önünde oluşturulan güvenlik noktasından geçen kortej, alana giriş yaptı.

Kabataş'tan gelen çeşitli sendikalara üye gruplar da Gümüşsuyu'nda oluşturulan arama noktalarından geçerek, Taksim Meydanı'ndaki yerlerini aldı.

Kazancı Yokuşu'nda tören

İşçi ve memur konfederasyonları başkanları, 1 Mayıs 1977'de çıkan olaylarda hayatlarını kaybedenler anısına Kazancı Yokuşu'na karanfil bırakarak, saygı duruşunda bulundu.

DİSK, TÜRK-İŞ  HAK-İŞ ve KESK genel başkanları ile bazı sendikaların genel başkanlarının da aralarında bulunduğu bir grup, anma töreni için Kazancı Yokuşu'na geldi.

Burada 1 Mayıs 1977'deki olaylarda hayatlarını kaybeden işçiler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunan grup, yokuşa karanfiller bıraktı.

Çelenk koydular

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla, Taksim'deki Cumhuriyet Anıtı'na çelenk konuldu.

Kazancı Yokuşu'ndaki anma törenin ardından Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, KESK Genel Başkanı Döndü Taka Çınar, DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, Taksim Cumhuriyet Anıtı önüne gelerek, zemini kırmızı karanfil olan ve üzerinde de beyaz karanfillerle '1 Mayıs' yazılı çelengi anıta bıraktılar.

Anıttaki törene, AK Parti İstanbul Feyzullah Kıyıklık, CHP İstanbul milletvekilleri, Mehmet Sevigen, Bayram Meral, CHP İstanbul Milletvekili adayı Süleyman Çelebi ile Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül de katıldı.

Kameralı kasklar ilk kez kullanıldı

Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs kutlamaları kapsamında alınan güvenlik önlemleri de dikkati çekti. Mobese kameralarına zarar verilmemesi için direkleri yağlanırken, meydan çevresindeki bazı esnaf da olası müdahalede biber gazının etkisinden korunmak için gaz maskesi taktı.

Taksim'deki kutlamalarda meydanın içinde polis görev almazken, meydanı çevreleyen tüm binaların çatı katlarında polis kamerası ve keskin nişancılar konuşlandırıldı.

Kutlamalarda ilk kez çevik kuvvet polisleri, görüntü ve ses aktarabilen kasklar kullandı.

İlgisiz kişilerin girişlerinin engellenmesi amacıyla Cumhuriyet Anıtı'nın çevresi güvenlik kuvvetlerince 3 sıra bariyerle çevrildi. Anıtın alt kısımlarındaki mermerlere de anıta çıkışların engellenmesi amacıyla yağ sürüldü. Bu önlemlere rağmen bazı kişiler, ellerindeki döviz ve flamalarla anıta tırmanmayı başardı.

Güvenlik kuvvetleri, Taksim Meydanı'nın çevresinde bariyerler kurarak yaya geçişlerini kontrollü hale de getirdi.

Meydanın çevresindeki bayrak ve kamera direkleri, tırmanılmaması için güvenlik güçlerince yağlandı.

Kutlamalarda istenmeyen tek olay ise DİSK kortejinde yaşandı. DİSK kortejinin Taksim Meydanı'na ulaşmak üzere kullandığı Cumhuriyet Caddesi üzerinde kurulan polis kontrol noktasında, kısa süreli arbede yaşandı. Bazı kişilerin bu sırada bariyerleri tekmelediği ve yıkmaya çalıştığı görüldü.

 

Gerilim yok

İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın da Taksim Meydanı'nda alınan önlemler konusunda incelemelerde bulundu.

Miting alanındaki yerleşimleri, sendikaların ve sivil toplum kuruluşlarının yapacağını vurgulayan Çapkın, ''Biz çevrede olacağız, çok görünmeyeceğiz, ama her yerde olacağız. Dağılım için de her türlü güvenlik tedbirini aldık. Şölen şeklinde, iyi bir bayramın, geçen yıl ki gibi en iyi şekilde kutlanacağına inanıyoruz. Ben şimdiden bütün işçilerin, emek ve dayanışma gününü kutluyorum'' dedi.

Çapkın, şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk oldu mu?'' şeklindeki soruya da, ''Herhangi bir gerilim yok, her şey iyi gidiyor'' diye yanıtladı.

''Polis gösteri alanına girecek mi?'' soru üzerine de Çapkın, ''gösteri alanında olmayacağız. Çevrede olacağız, hakim yerlerde olacağız. Dağılım sırasında yine aynı şekilde çok görünmeyeceğiz. Çok görüntü vermeyeceğiz'' diye yanıt verdi.

Çapkın, ''Anıta herhangi bir şey asmak yasaklandı mı'' soruya da, ''Yasaklanmadı. Ona arkadaşlarımız bakıyor. Herhangi bir şey yok'' yanıtı verdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir